Reklama

Reklama

Chlapec zvaný Kolyma vyrůstá spolu se svými kamarády v komunitě sibiřských zločinců, kteří byli ve 30. letech v dobách Sovětského svazu nuceně přesídleni ze své vlasti do oblasti dnešního Ponděstří. V neutěšeném prostředí podněsterského města Bender se chlapci učí, jak si vydobýt své místo v životě pomocí nožů, bitek a krádeží. Součástí jejich výchovy je i neporušitelný mravní kodex spojující v sobě zločin a křesťanskou etiku lásky k bližnímu. Striktní zásady v sobě zahrnují pohrdání drogami, penězi, přepychem a veškerými autoritami, které omezují lidskou svobodu, hlavně tedy policií a veškerou státní mocí, ale také lásku k dětem či postiženým a uctívání Panny Marie, ikon a zbraní. Životní moudrost chlapcům předává formou působivých příběhů a legend Kolymův dědeček Kuzja (John Malkovich).

Důležitou součástí kultury této komunity je umění tetování a každý člen si nese svůj životní příběh nesmazatelně vytetovaný na vlastním těle. Tatérskému umění se vyučí také Kolyma, čímž si získá důstojné postavení jak ve věznici pro mladistvé tak v komunitě Sibiřanů. Kvůli znásilnění mentálně postižené dívky Xénie (Eleanor Tomlinson), jejíž handicap Sibiřané považují za dar od Boha, se Kolyma na smrt znepřátelí se svým nejlepším kamarádem Gagarinem a aby dodržel kodex, vydá se za pomstou až do víru války v Čečensku. Sibiřská výchova je adaptací stejnojmenné autobiografické knihy Nicolaie Lilina, který skutečně v 80. a 90. letech vyrůstal v komunitě sibiřských zločinců v podněsterském městě Bender, od roku 2003 však žije v Itálii a živí se jako tatér, žurnalista a kulturní pracovník. O svém působení v ruské armádě během čečenské války vypráví Lilin ve své druhé knize nazvané Volný pád. (Iggy)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (43)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Silný a podmanivý pohled do duše a života komunity urků - profesionálních kriminálníků. Urkové se vyčlenili v systému gulagů, kde se bezskrupulózní zločinci odsouzení za násilné trestné činy rychle etablovali v novém prostředí a za spolupráce autorit si podřídili na brutalitu nenavyklé politické vězně. Délka trestu a sám režim v táborech, snažící se zlomit vůli k odporu, dal vniknout odolné komunitě s rigidními pravidly a s velmi svérázným pohledem na svět. Po návratu na svobodu svůj způsob života neopustili, naopak ho dále rozvinuli. Urkové nebrali vězení jako riziko práce, ale doslova jako svůj druhý život. Slušelo se aby si urka vězením prošel, protože jinak by se ochudil o polovinu z toho co svět nabízí a nestal by se pravým mužem. Tak pevně provázaná a k systému trestů naprosto netečná komunita vzdorovala sovětské moci tím víc, čím větší tlak na ni byl. Stalin se s problémem vypořádal jednoduše, přesunul urky do okrajových částí své nekonečné říše a ponechal je osudu. A tam, v dnešním Podněsteří, začal příběh Kolymy a jeho přítele Gagarina. ()

carlos 2010 

všechny recenze uživatele

Taliani natočia film o sibírskej mafii v angličtine. Ten jazyk mi tam nesedel. Z filmu vidno že medzi sibírskou a sicílskou mafiou nie je vela rozdielov (2 písmená). Ale ide iba o drámu a po svižnom úvode som čakal úplné iný film a nie rodinnú drámu. Ale vcelku dobré a je škoda, že Malkovichov potenciál bol využitý len okrajovo. ()

Reklama

Iggy 

všechny recenze uživatele

Adaptace autobiografické knihy Nicolaie Lilina Sibiřská výchova. Příběhy ze života komunity sibiřských zločinců nuceně vysídlených ze své vlasti do oblasti Podněstří. Hlavní hrdina Kolyma je během dospívání v podněsterském městě Bender zasvěcován do života a pravidel této komunity. Nejzajímavější jsou určitě složitá kultura tetování a mravní kodex, který v sobě spojuje zločin s nejvyšší mírou poctivosti a křesťanské lásky k bližnímu. Rámec příběhu se odehrává v Čečensku, kde Lilin bojoval jako příslušník zvláštních jednotek sabotérů, což podrobněji popisuje ve své další knize Volný pád. Jako doplněk knihy se mi Sibiřská výchova líbila, jako samostatný film už ovšem obstojí hůř. stuntmanMIKE: než k něčemu napíšeš scestný komentář, tak doporučuju trochu se obeznámit s kontextem. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Studené a syrové tak, jak jsem i očekávala od tohoto filmu, ale zpracování na mě působilo úděsně. Poměrně jednoduchá dějová linka byla tak překombinovaná, že jsem se často zmítala v čase a to byla velká škoda na úkor celého příběhu o jedné zajímavé dvojce kamarádů Gagarina a Kolymy. Urcké tradice, tetování, jejich zvláštní zvyky a morálka musí být určitě fascinujícím čtením, obzvlášť psaná člověkem, který to všechno v poměrně nedávné době skutečně prožil, ovšem filmová podoba mě zklamala. Myslím, že v tomhle případě by nebylo na škodu předem si o tom tématu něco přečíst. Mně by osobně docela zajímalo, jestli ta trochu oživující složka s bláznivkou Xenjou byla taky skutečná? ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý, leč zároveň rozporuplný film. Především námět je originál, slušné je též zpracování, po formální stránce nelze příliš vytýkat, dokonalá je mizanscéna a dobré herecké obsazení, snad jen Vilius Tumalavicius v roli Gagarina nebyl vždy úplně přesvědčivý, měl jsem ale jednu zásadní výtku. Také vám vadí, že v italském filmu o ruskojazyčné komunitě Urků žijících v moldavském Podněstří mluví většina postav anglicky s podivně iritujícím ,,jakožeruským" přízvukem? ()

Galerie (91)

Zajímavosti (2)

  • Okrem Talianska pracovali filmári aj v litovskej metropole Vilnius. (MikaelSVK)
  • Film byl natočen podle knihy „Sibiřská výchova“, kterou napsal Nicolai Lilin. (mjech)

Reklama

Reklama