Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (115)

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

Život legendy! Koně, kterému až na pár vyvolených, nikdo nevěřil, dokonce ani trenér. Ale přesto Phar 'Bobby' Lap to dokázal, a stal se opravdovým šampionem dostihového sportu. Bohužel, "dobrý kůň nevadí, ale moc dobrý...". Film nám ukáže také zákulisí tohoto sportu, ve kterém se točí obrovské peníze, a kde není pro nepřemožitelného závodníka místo. Každého milovníka koní jistě chytne za srdce! ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem byl filmem a jeho atmosférou koňských dostihů a podáním nadchnut a okouzlen, jenže uplynula dlouhá doba a Phar Lap mi vyšuměl z paměti. Až do doby, kdy jsem si ho všiml na CSFD, kde se mi emoce, které jsem cítal vrátily. Proto chci film zmovu vidět, abych věděl co to se mnou teď udělá. ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "He wasn't just a horse. He was the best."     Na mojom hodnotení sa podpísalo to, že konské dostihy ma odjakživa zúfalo nezaujímali a s nimi neodmysliteľne spojené stávkovanie ma dokonca až odpudzuje. A tiež tu istú rolu zohrala aj moja mierna predpojatosť voči austrálskej kinematografii. Ak však aj hodím svoje predsudky za hlavu, aj tak mám problém nachádzať nejaké kvality, kvôli ktorým je film tak vysoko hodnotený na ČSFD. Pre porovnanie, hodnotenie na IMDb je výrazne nižšie (72% oproti 85%), čo je o dôvod viac, prečo tento film považujem za značne nadhodnotený. Takýchto životopisných drám je dlhý rad, nakrúcané sú ako podľa šablóny, obvykle plné klišé a konkrétne táto podľa mňa z toho radu nijako nevybočuje. Film pôsobí gýčovým dojmom podporeným "medíkovou" hudbou (občas som mal až dojem, že sledujem niečo od Rosamunde Pilcher) a cítiť v ňom úpornú snahu tvorcov dojímať, ktorá však na mňa vôbec nezaberá. Pri tej patetickej scéne prvého tréningu na piesku som dokonca na chvíľu aj zneistel, či náhodou nejde o paródiu. Celkový dojem nedokážu zvýšiť ani nemastní-neslaní herci (veľmi podobne ladený film Seabiscuit (2003) je lepší minimálne v tom, že sú v ňom výrazne kvalitnejší herci). Celá myšlienka tohto filmu mi je akosi proti srsti. Ja síce kone obdivujem ako nádherné zvieratá, ale oslavovať nejakého koňa ako národného hrdinu? A prečo? Lebo dokáže cválať rýchlejšie ako iné kone? Veď vždy musí byť niekto rýchlejší. Musím ale priznať, že záver filmu ma celkom bavil (ako jediný z celého filmu), hlavne vykreslením tých kreatúr v cylindroch, čo úbohému Phar Lapovi neustále zvyšovali hendikep, ďalej výbornou hudbou v Mexiku a napokon pútavo stvárnenými záverečnými pretekmi.     "Can't you fire that guy?" "If I did, the goddamn horse would sit in the stall for the next month and cry." ()

Neotom 

všechny recenze uživatele

Filmová verze věrně znázorňující osud dostihové legendy se v některých ohledech bohužel neubránila amatérskému zpracování. Příklad za všechny: Na můj vkus se děj odehrával ukvapeně až chaoticky- a to především zásluhou rychlého střihu. Nedostal jsem tak sice příležitost nudit se, ale ani být snímkem nějak zvlášť oslněn. 60% ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Technicky nemám co vytknout, ve všech ohledech to byla špičková práce a zajímavý příběh podle skutečné události, nicméně mě ten koník příliš nedojímal. Samozřejmě to bylo spíš o tom, jací jsou lidé zmrdi, ale tím, že to bylo z prostředí dostihů, které jsou mi vyloženě u prdele, tak jsem si tenhle snímek nemohl naplno užít. 70% ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Phar Lapa si ve filmu zahrál ryzák jménem Towering Inferno. (Zellie)
  • Harry Telford měl ve skutečnosti i malou dcerku. Podlehla nemoci ve stejné době jako Phar Lap. (luphick)
  • Skutečný Phar Lap žil v 30. letech 20. století. (Geriel)

Reklama

Reklama