Reklama

Reklama

Mandalorian

(seriál)
  • USA The Mandalorian (více)
Trailer 1
USA, (2019–2023), 16 h 29 min (Minutáž: 31–59 min)

Tvůrci:

Jon Favreau

Hrají:

Pedro Pascal, Gina Carano, Carl Weathers, Werner Herzog, Nick Nolte, Emily Swallow, Omid Abtahi, Taika Waititi, Giancarlo Esposito, John Beasley, Horatio Sanz (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Seriál pojednává o dobrodružstvích osamělého lovce, který najde malého tvora Grogu a snaží se ho ochránit před Impériem a mnoha jinými nepřáteli, kteří se ho snaží využít ve svůj prospěch. Na své cestě oba zažívají mnohé nástrahy i nebezpečí. (ČSFD)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (480)

JFL 

všechny recenze uživatele

Zvažuju, jestli Disney po vzoru některých videoherních vývojářů, kteří do svých her zapracovali extra bugy, které se aktivují jen u pirátěných verzí, nevypustili do světa záměrně zparchantělou verzi pro ty, kteří budou vlajkovou loď jejich VoD sledovat kdekoli jinde. Jinak si nedokážu vysvětlit, že zatímco většina lidí si rochní u fanservisového korýtka, já jsem teda navzdory očekávání viděl sérii absurdně rádoby patetických výjevů sflikovaných nevídaně zoufalým scénářem. Pokud cílem bylo navrátit se k pohádkově brakovým kořenům nejstarší trilogie, pak Favreau přestřelil několik galaxií až do světů, kde i Ed Wood a David A. Prior platí za vytříbené mistry sofistikovaných narativů. Jasně, vidím tu inspiraci spaghetti westerny a samurajskými filmy i ty jakože variace na týmovkové originy rozprostřené napříč sérií, ale to fakt nic nepřidává nad rámec, kde si diváci mohou připadat hrozně chytří, že to poznali. "The Mandalorian" se natolik soustředí na prvoplánově cool a cute momenty, žánrové aluze, hintování na rasy a světy, až úplně zapomíná na to, že by měl mít alespoň trochu funkční scénář, a to ne ve smyslu struktury, ale čistě jen vnitřní kauzality a logiky. Zdejší snůška ptákovin, za kterou by se styděl i pětiletý capart při spřádání příběhu pro bitky svých figurek, tomu všemu jen podráží nohy nelogickými zvraty pro zvraty samotné a nechává postavy jednat jak retardy. Představuju si genezi tohoto projektu tak, že se myšákovi hlavouni sjeli hodně divokým sajrajtem a začali brainstormit, jak by to vypadalo, kdyby Star Wars dělali Andy Sidaris, James Nguyen, Donald G. Jackson a Charles Band. Celé to komplet vymysleli a pak druhý den našli scénáře, které během svého koksového binge vypotili. Jenže se rozhodli dát je natočit normálním řemeslně schopným filmařům. A v tom spočívá největší fail Mangalořana - kdyby ho točili jmenovaní lumeni, bylo by to alespoň pořádně nechtěně zábavné, a ne jen k nevíře hloupé. Tak aspoň, že Gina Carano, Werner Herzog, Richard Ayoade a Taika Waititi zase mají na nějakou dobu na nájem a můžou díky zdejšímu angažmá třeba dělat na něčem pořádném. This is the way the world ends, not with a bang but a whimper of baby yoda. This is the way. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Můžu tě přivést za tepla…nebo tě můžu přivést za studena.“ - „To je moje hláška!“ Neb ve hraných filmech se oběma Fettům, poskytlo až trestuhodně málo času, vzal jsem existenci tohoto seriálu s povděkem a zadostiučiněním. Už úvod v duchu westernů s Eastwoodem mě okamžitě chytl, a v podstatě předznamenal směřování celého seriálu. Z Clintovy postavy se ovšem v průběhu nestala starostlivá chůva…ach ano, baby Yoda. Nejdřív jsem si říkal, že Favreau začíná ze všech těch Knih džunglí a Lvích králů už krapet bláznit, ale on se z toho zeleného, okatého pišišvora postupně stal nejen tahák seriálu, ale i zcela rovnocenný člen. Avšak zajímavých postav je tu více a ve 2. řadě jich ještě přibude. A když už jsem u druhé série, bavila mě ještě více než ta první. I díky všem těm „návratům“. Její konec byl epický a já cítil příjemné mrazení jako už dlouho ne. Proto mě mrzelo, že jinak dost povedená 3. řada zmizením některých postav jakoby ignorovala předchozí děj (učeň bez mistra?). Nicméně, pořád je to na 5* a já se těším na další díly. ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Nejsem úplně Star Wars fanda, a tak jsem byl už od začátku trochu "proti" Mandalorianovi, no napříč tomu to není úplně špatná záležitost a svoje kouzlo to má. Všudypřítomný Baby Yoda (a vznik nových memes!!) spolu s typickým Star Wars vizuálem jsou plusovými body Mandaloriana, dále jednoduchost a přímočarost děje, kdy je vlastně celá série jen o putování lovce a hledání práce. Co mi hodně sedlo jsou 30minutové díly, které si v rámci možností udrží pozornost a nesklouzávají do dlouhosáhlé nudy, ale pořád mám dojem, že mi tam něco chybělo. Něco, co často i nadprůměrné díly (zejména poslední 3, které byly akčnější, dravější a působivější) spojí do nadprůměrného celku a dá celé sérii výraznější pointu. Takhle mi to přijde jakoby sami tvůrci nevěděli, jak to celé smysluplně zakončit, a sázejí jen na fanouškovskou základnu SW a osvědčený, fungující vizuál bez toho, aby uzavřeli tuhle vesmírnou cestu. ()

El Pistolero

všechny recenze uživatele

Spaghetti westernem řízlá sci-fi ze světa Star Wars s epizodickými dobrodružstvími ve stylu zaklínačských povídek? Zní to dost nesourodě, ale je to ve výsledku perfektní. Mando je mega týpek a Baby Yoda snad nejroztomilejší seriálová postava ever. Kéž by podobně skvělé byly i poslední SW filmy. Pro fanoušky je toto naprostá lahůdka. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Keď aj pominieme prekladateľov zahraničných článkov zo stránky Refresher, ktorí aj tak nemajú vlastný názor; dojíma ma tá nedôstojná trapnosť, s akou sa v poslednej dobe na čsfd súťaží v hejtovaní všetkého, čo nie je moldavský underground. Kedysi bolo v móde urážať art, dnes sa úmyselne podhodnocuje všetko, čo má komerčný úspech. Pseudoargument pre tentokrát znie: Je to moc pre deti. Lebo inak boli Star Wars vždy výhradne pre dospelých! Rovnako ako Disney, že? Tak moc Vami pohŕdam. ()

Galerie (352)

Zajímavosti (217)

  • V seriálu hraje velkou úlohu vzácný prvek – Beskar. Tento vzácný kov je vyjímečně ohnivzdorný a snese i požkození od světelných mečů. Je výhradně spojen s Mandaloriany a mužeme jej znát z animovaných seriálů Star Wars: Klonové války (od r. 2008), Star Wars: Povstalci (od r. 2014) anebo také z filmu Solo: Star Wars Story (2018). (3T)

Související novinky

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

07.04.2024

Pokud jste fanoušci hraných verzí disneyovských animáků, následující první zpráva pro vás nebude úplně pozitivní. Plánovaná hraná verze animovaného snímku Moana (Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa… (více)

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Reklama

Reklama