Reklama

Reklama

Jsou stejně schopní a stejně posedlí. A stojí proti sobě... Lupič Neil McCauley se specializuje na akce, při kterých jde o velké peníze. Ať už připravuje přepadení pancéřového vozu nebo vyloupení banky, vždy se může opřít o spolehlivé spolupracovníky. Každý jeho zločin je pečlivě naplánovaný a provedený s dokonalou profesionalitou. Když McCauley připravuje svou poslední velkou loupež, po které se chystá na odpočinek, je mu už v patách policejní detektiv Vincent Hanna. Potíž je v tom, že Hanna je stejně schopný a stejně posedlý svou prací jako McCauley. Oba muži toho mají společného víc, než se na první pohled zdá: ani jednomu z nich to například v soukromí neklape. Vincentu Hannovi se hroutí už třetí manželství, McCauley pro jistotu nikdy s nikým nenavázal trvalý vztah. Oba by si vlastně mohli skvěle rozumět. Jenže stojí na opačných stranách zákona a jejich setkání nemůže skončit nijak jinak, než soubojem na život a na smrt… Režisér Michael Mann (Miami Vice, Lovec lidí, Poslední Mohykán) natočil strhující kriminální příběh, ve kterém se vedle akčních scén soustředil na podrobný popis toho, jak jeho hrdinové žijí v soukromí a jak své činy připravují. Při uvedení do kin se reklamní slogany zmiňovaly o tom, že se zde poprvé na plátně setkali dva z největších amerických herců Al Pacino a Robert De Niro. Pravda je, že oba předtím hráli ve filmu Kmotr II (1974), kde však neměli žádnou společnou scénu. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 454)

H34D 

všechny recenze uživatele

Nelítostný souboj je film vyloženě postavený na dvojici pravděpodobně nejlepších herců všech dob - Roberta De Nira a Al Pacina a jejich nelítostném souboji :) Charaktery jsou jim napsány přímo na tělo a divák už od začátku očekává velkolepý boj špičkového policisty s profesionálním kriminálníkem... Kterého se mu samozřejmě dostane. Heat je komplexní kriminálka precizně zpracovávající jak akční scény, tak i jejich pozadí, tedy (devastující) vliv práce na soukromý život a psychiku. Pacino s De Nirem jsou tedy více, než jen vyrovnaní soupeři nejvyšší třídy, mají také mnoho společného a jejich závěrečný stisk rukou je jen důkazem, že i oni jsou si toho vědomi. Heat není dokonalý film, atmosféra a zábava nemusí být po celé tři hodiny vyrovnaná, ale rozhodně bych z něj nic nevystřihával, je to prostě výsledek cesty, kterou se Michael Mann vydal, když chtěl stvořit ultimátní kriminálku - což se povedlo. 9/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Máte někdy taky ten pocit, že se díváte na dobrý film, se kterým je všechno v pořádku, ale stejně z něj naprosto nic nemáte? To je pro mě Heat. S tímhle obsazením a námětem nejde udělat špatný snímek, takže ani Heat špatný není, ale já mám prostě pocit, že téma i herci nejsou úplně využití. Že Pacino a DeNiro se míjejí. Žádné emoce se nedostavily a já jen od poloviny doufal, že už to skončí. Hodně mě to mrzí, ale já si souboj těchhle dvou mých oblíbených herců představoval mnohem nelítostněji. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Nelítostné drama se špetkou naděje... Čtyři a půl hvězdičky za vynikající film, zaokrouhleno budiž nahoru... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Pro mě je tohle asi trochu zbytečnej remake, protože originál z roku 1989 se mi líbil o trochu víc. Asi chápu, proč Michael Mann tenhle remake natočil, ale nechápu, proč to má 3 hodiny. Film má proti originálu skoro dvojnásobnou dýlku, ale ono se tam vlastně nic moc navíc nestane. Je tam plno vedlejších a úplně zbytečnejch postav, plno rozhovorů o ničem, atd... Třeba postava policajta tady má nevlastní dceru, která dostává docela dost prostoru. Ale ta dcera je tam jaksi zbytečná. Proč tam je, když originál si bez tý postavy vystačil? Já fakt nevim. Ke konci jsem se už docela nudil. Jinak konec je tady taky jinej, ale ten v originále mi taky přišel lepší. Nechci říct, že by to snad byl špatnej film, rozhodně to stojí za vidění už jenom kvůli hercům, ale na víc jak 3 hvězdy to prostě nevidim. Kdybych originál neznal, tak možná ty 4 dám. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní film, skvělé zrežírován, se scénářem který by mohl vyset ve výstavní síni. Nelítostný souboj mezi Al Pacinem a Robertem De Nirem, dva páni herci. Oba dva hrají skvěle a ani vám nepřijde, že sledujete „pouze“ film. Herecky je celkově snímek velmi dobře obsazen, všichni hrají maximum ze svých možností a je to znát. Akce je přehledná, účelná, nestříhá se, používají se delší táhle pohyby kamery a podbarvené účelnou hudbou. Nejlepší je, že nevíte jestli fandit dobrým nebo špatným, protože obě skupiny jsou nadmíru sympatičtí správní chlápci, což jde vidět i při rozhovoru u kávy. Snímek graduje a směřuje přímou cestou do finále, které jsem trochu očekával. V.I.M ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Famózny film! Veľmi dobrý scenár, úžasní herci, prepracovanie postáv a aj akcia. Film má takmer tri hodiny a ani chvíľu nenudí. Režisérovi sa podarilo obe strany ukázať v takom svetle, že som mal problém vybrať si tú sympatickejšiu. Al Pacino a Robert De Niro patria jednoznačne medzi najlepších hercov akí kedy po našej planéte behali. Śkoda však toho konca. Veľmi som chcel, aby sa to skončilo inak........................90% ()

Shit 

všechny recenze uživatele

výborná akce a výborný herecký výkony. Robert De Niro hraje skvěle, ale podle mě byl mnohem lepší Al Pacino, kterej hraje více méně kladnýho poldu i když se tak moc nechová a kupodivu je dobrej i Val Kilmer. snad jediný co se dá vytknout je délka, ale to filmu moc neubírá ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Očekáváný útok na moji Top 10 se rozhodně nekonal. Tempo nebylo tak vražedné, jak tady mnozí tvrdí. Jason Bourne mi to jistě potvrdí. Technicky je to dokonalost sama, hvězda vedle hvězdy, ale šílená stopáž by měla nabídnout rozhodně víc než jeden rozhovor v restauraci. Na rozdíl od většiny jsem měl celou dobu jasno, komu fandím. De Niro tady byl až příliš tuctový, zatímco Al Pacino naprosto strhující. Bohužel český název slibuje trošku víc než může splnit. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Trochu mi vadilo, že film až moc sklouzává do pozice "podívejte, vždyť gangsteři můžou bejt taky lidi". Ovšem atmosféra a Mannova práce s akcí stojí zato. Postavy v průběhu filmu vystřídají většinu moderních útočných pušek. Napočítal jsem Kalašnikov, M16, Colt Commando, Heckler a Koch (nebo CETME), Galil a FN. Plus nádherně majestátní hudba nakonec. Update: Tak, shlédnutí Affleckova The Town mě přinutilo k závěru, že žáci zatím nepřekřičeli mistry, hodnocení jde na max. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Velmi slušná , výrazně nadprůměrná akční kriminálka, které pět hvězdiček uteklo jen o vlásek. Charismatické postavy, napínavý příběh s řadou vyhrocených scén a nečekaných obratů, výborné herecké obsazení v čele s Al Pacinem a De Nirem a tomu odpovídající výkony. Na rozdíl od řady žánrově blízkých filmů se Nelítostný souboj vyznačuje slušným scénářem, který odhaluje a rozvíjí psychologii svých postav. Divoká přestřelka při přepadení banky je předčasným vyvrcholením filmu. Co mi vadilo, byl závěr, kdy zkušený šéf gangu McCauley udělá školáckou chybu zcela v rozporu s myšlením a jednáním své postavy. Celkový dojem: 85 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Vedle L.A. Přísně tajné druhá lahůdková krimi sága 90. let, v jejímž závěru nebudete vědět, komu fandit víc a díky které vypadá Temný rytíř jak vypadá. Pacino vs. De Niro, profík, který "neumí a nechce dělat nic jiného" proti profíkovi se stejnou diagnózou ve fatálním, nelítostném souboji. Skvělý pokec v restauraci nad kafem a realistický masakr policistů na útěku z banky. A ten moment, kdy De Niro musí během 30 vteřin opustit Brenneman! Škoda dobře obsazených ale upozaděných dalších členů zlodějského i policejního týmu. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Pro mě docela zklamání, na jedné straně výborné obsazení a námět, na straně druhé místy nelogické a v reálném světě neproveditelné situace. Jinak De Niro a Al Pacino excelentní výkony. Díky nim 4*, jinak by to byly pouze 3. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

S Heat jsem svedl svůj vlastní nelítostný souboj. Podvakráte si ho zapl večer v televizi a pokaždé skoro usnul pomalým tempem vyprávěním, takže moje strana raději ustoupila od dívání. Ale rozhodl jsem se dát mu ještě jednu šanci, čerstvý a odpoledne. A tentokrát to klaplo. Nelítostný souboj je docela dost propracovaný, snaží se i rozvíjet charaktery hlavních postav, což se mu celkem daří, ale přecejenom trochu doplácí na přemrštěnou stopáž, která se prostě nevyhla nudnějším místům. A taky zbytečnému zaváhání McCauleyho na konci, které nevyznívá příliš uvěřitelně. Jinak je to ale kvalitní kriminálka vyšperkovaná soubojem mezi 2 profesionály ve svém oboru a oba jsou opravdu skvěle vybráni (sám přesně nevím, jestli jsem víc fandil Pacinovi nebo De Nirovi). Nejlepší mi přišlo setkání u kafe; kvalitní dialog s velmi zajímavou atmosférou. P.S. Ale ten štěk, který dostala Natálka v tomto filmu jen rok po Leonovi, si fakt nezasloužila. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dvě slunce (Pacino, De Niro), uprostřed vesmíru (L.A.). Málo místa pro dvě hvězdy, jedna druhou pohltí. Mannova profesorská práce a nadpozemská 'God moving over the face of the waters' od Mobyho... ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Doplňování vzdělání je někdy skutečně krásné... parádní scénář, skvělí herci, brilantní Mann, dost možná nejlepší přestřelka, jakou filmová historie poznala. Brrrr, ještě teď se z toho závanu geniality klepu. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Konec byl pro mne nepříjemný, fandil jsem někomu jinému. Škoda. Tajemná modravá krása scén, míchání násilí a lidskosti, uhrančivá kombinace dusivé atmosféry a nezávislé hudby, a takové diferenciální rozdíly se odrazí ve vašich uctívajících, někdy i přechvalujících komentářích. Stejně tak i v mém. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Mistrovský, zcela jedinečný a dokonalý "Souboj titánů." Dva z nejlepších herců historie a nejgeniálnějších gangsteřů filmového plátna konečně spolu a zároveň proti sobě. Dva odlišní muži, v mnohém však zcela stejní. Cílevědomí, tvrdí a nelítostní, oba nejlepší v tom, co dělají, zcela oddaní své profesi, která je odcizuje od možných vztahů a způsobuje problémy v osobním životě, stojící proti sobě na opačných stranách zákona. Každý z nich však s respektem a úctou k osobě toho druhého. Nejspíš by byli perfektní parťáci a kámoši. Ovšem, kdyby jeden z nich nebyl zapálený polda a ten druhý drsný gangster. Společná konfrontace těchto "bossů" v kavárně je naprosto fenomenální, stejně jako závěr filmu s krásnou hudbou, který mě vždy dojme a "obdaří" slzami. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Film! Pri niektorých takto dlhých filmoch často napíšem, že by nezaškodilo to trošku zostrihať, no v tomto prípade Mann mohol ešte kľudne niečo prihodiť. Mann nepripísal nič náhode a prizval si k dielu celú enklávu Pánov hercov a to nemohlo viesť k ničomu inému, než k úspechu. S charaktermi postáv na oboch stranách zákona ťahá Mann dokonale za nitky tak, že sa nevieme v (pamätnom, fenomenálnom) závere rozhodnúť, komu „držať palce“. Horlivostné scény, herci, akcia. 100%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Môj NAJ-obľúbenejší mafiánsky film, ktorý spolu s CASINOm a Goodfellas patria k mojej vrcholnej gangsterskej trojke. Len málokedy prežijem filmovú extázu najmä vďaka úžasnému hereckému ansáblu, kde Pacino a De Niro doslova vyrážajú dych a pri legendárnom rozhovore s ironickými poznámkami zaručia nefalšovaný filmový orgazmus. Troj-hodinová svižne a excelentne natočená, chvíľami akčná naháňačka na mačku a myš - scéna s niekoľkominútovou streľbou na ulici medzi desiatkami ľudí doplnená - ako píše Tsunami_X - perfektne futuristickým ,,betónovým" štýlom, spôsobí príjemné telesné mrazenie, hlavní hrdinovia čoby psychologicky charakterizované postavy, ktoré majú k svojmu správaniu - De Niro - špičkový zlodej, Pacino - inteligentný policajt - vždy pádny dôvod a diváka nútia všetko s nimi prežívať, neskonale bezchybný scenár, De Niro herecky trošku dokonalejší než jeho parťák. Nemôžem sa zdržať superlatívov, pre mňa famózna kriminálka a klenot medzi mafiánkami. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Nádherný. Božský. Úžasný. Miluju tyhle filmy "muž proti muži" a Heat je jeden z nejlepších. Těžko si vybrat, komu máte fandit, v dlouhé řadě podobných filmů tenhle vyniká tím, že tu proti sobě nestojí jednoduše dobro a zlo, ale prostě jen dva chlapi, kteří k sobě navzájem chovají maximální úctu a respekt. Na jedné straně je tu polda, který zahodil všechno dobré ve svém životě kvůli své práci a osobní život se mu rozpadá (jeho vinou) pod rukama. Můj život je katastrofa. Moje nevlasní dcera je na dně, protože její táta je kretén. Mám manželku... manželství se nám rozpadá. Moje třetí. A to proto, že trávím všechen svůj čas pronásledováním chlapů jako jste vy. To je můj život. Na té druhé je tu pak zloděj, který v jisté ženě konečně našel smysl života a po bankovní loupeži chce všeho navždy nechat. Už sám nevím, co dělám. Vím, že je život krátký, každá vteřina je drahá. Chceš odejít? Odejdi... sama. Nebo se sama rozhodni, že se mnou chceš zůstat. Já jen vím, že pro mě nemá cenu nikam chodit, pokud budu sám... bez tebe. Zatímco toho prvního vystihují slova jako poctivý, hodný, výbušný workoholik, jemuž život utíká každou sekundou pryč, toho druhého můžeme charakterizovat jako empatického, pomstychtivého sympaťáka, který pro své blízké udělá cokoliv. Ale vyhrát může jen jeden. A tak proti sobě naši hrdinové stojí v závěrečné scéně tváří v tvář a já po nějakém roce jsem zase u filmu cítím, jak mi buší srdce. Hluk přistávajících a odlétajích letadel, rychlé přechody mezi světlem a tmou, gradující hudba a k tomu dva muži na pokraji svých možností... neuvěřitelný. ()

Související novinky

Michael Mann plánuje remake korejského hitu

Michael Mann plánuje remake korejského hitu

03.11.2023

Pro hollywoodské režisérské matadory evidentně není vysoký věk žádnou překážkou v další tvorbě filmových spektáklů. Své o tom ví osmdesátiletý Martin Scorsese (Zabijáci rozkvetlého měsíce, Casino),… (více)

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama