Reklama

Reklama

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech

  • USA Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou je superhrdina čínského původu Shang-Chi, který je konfrontován se svojí minulostí, když je zapleten do sítě tajemné organizace Deset prstenů. Jedná se o druhý film ze čtvrté fáze MCU. Ve filmu uvidíme skutečného záporáka Mandarina. (Falcon)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (581)

Morien 

všechny recenze uživatele

"Make it very colorful but also somehow entirely gray." Tak nějak to řekl Ryan George v Pitch Meeting a nejenže to skvěle vystihuje tenhle film, ono to vystihuje celé MCU. Ale aby nebylo mýlky, tenhle film jsem si užila o trošku víc než většinu marvelovek, možná proto, že se u něj dá občas i trochu zapomenout, že je to vlastně marvelovka. Soundtrack mě dojal a Tony Leung je prostě the boss. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Začal film a já najednou cítil, že sleduju tu nejvíc generickou a pečlivě marketingově vysoustruženou podívanou a bylo mi z toho nanic. Vše se naštěstí změnilo s autobusovou bitkou, kdy hlavní hvězda Simu Liu snad vyvrátil většině kritikům, že by neměl na hlavní roli nebo snad na bojové scény. Neříkám, že mě akční scény vyloženě ohromily, ale strašně moc mě překvapilo, jak jsou neskutečně rychlé (všichni jsou tu nadpozemsky rychlí!) a hrozně dobře se na to koukalo. Režijně je to i mimo bitek zvládnuto obstojně, leč scénář je jedna velká tisíckrát viděná patlanina a bájné legendě, která se samozřejmě na konci změní v digibordel a několikrát se vyloženě uboze snaží pomrkávat na dlouholeté fanoušky MCU a žádný takový odkaz mě právě jako skalního fanouška nepotěšil, ba spíše otravoval a moc se nepovedlo tyhle easter eggy smysluplně zapracovat. Celkově mi tedy film utekl rychle, ale nic extra ve mně nezanechal a rozhodně z něj šlo alespoň 20 minut vyndat. U originů zvlášť je ta povinná aspoň 130 minutová stopáž vážně na obtíž. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Marvel, ktorý našťastie, a po dlhej dobe, nevyzerá vôbec ako Marvel. Ide totiž, minimálne z polovice, o regulérne východoázijské fantasy so všetkým, čo k žánru patrí. Problém je, že ma nikdy žiadne východoázijské fantasy poriadne nebavilo a Shang-Chi nie je žiadnou výnimkou. Zaujímavý je fakt, kto sa ukáže byť hlavným záporákom filmu, pričom v záverečnom akte sa aj tieto pozície menia. Asi nikoho neprekvapí, že na filme sú najlepšie scény s Benom Kingsleym. Subjektívne ma ale rovnako "ázijský" Snake Eyes bavil viac. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Velmi rád to přiznám. Pletl jsem se... Na Shang-Chiho jsem se už od jeho ohlášení těšil. Jenže pak přišly trailery, které mě docela vyděsily. Bál jsem se promrhané příležitosti a dalšího propadáku, který by mohl po mizerné Black Widow zatlouct další hřebíček do rakve nové éry MCU. Ale stal se zázrak. Shang-Chi je výborným originem, který mě sice místy neuvěřitelně vytáčel nedotaženým CGI (úvod a autobus), ale jako celek funguje nádherně. Simu Liu je mnohem sympatičtější než v trailerech (dostál své pověsti ze sociálních sítí), Tony Leung je výborný „Mandarin" a i ta Awkwafina se dala překvapivě snést. Souboje tělo na tělo jsou choreograficky zajímavé a bez zbytečných střihů (styď se Natašo), rodinné drama funguje na jedničku a humor mi sedl jako prdel na hrnec. Ben Kingsley navíc dotahuje svého Trevora Slatteryho k dokonalosti a já jsem si tohle čínské „fantasy" ohromně užil. Jasně, je tady hromada patosu typického pro podobné projekty, ale až na drobné výjimky to prostě člověku vůbec nevadí. Mám sice drobné výtky, ale Marvel to dokázal. Shang-Chiho naprosto žeru a těším se na jeho budoucnost. Poznámka - cením, kolik napojení na MCU se podařilo Disney utajit. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Marvel nám přinesl další film a tentokrát se zaměřil na asijské prostředí. Je to úplně jiné než ostatní marvelovky. Ani herci tu moc nejsou známí s výjimkou Michelle Yeoh. Dostáváme se do fantasy kung fu světa, který můžou kdykoliv zničit démoni schovaní za branou. Sledujeme mladého Shauna, který je synem onoho mocného dobyvatele, který už 1000 let vládne pomocí deseti kouzelných prstenů. Nechce se ale podílet na otcově krutovládě a žije v ústraní. Nakonec si ho ale otec najde a nutí ho ke spolupráci. Mají společně zničit onu kouzelnou říši a zachránit jeho mrtvou matku. Vše samozřejmě vyvrcholí velkou bitvou. V něčem mi to připomnělo Black Panthera, který se mi ale líbil víc. Dobře tu funguje humor a celkově to působí lehce dětsky. Jinak je to ale slušná podívaná, která se v Marvel sbírce neztratí. Uvidíme, co předvědou Eternals. "Neumím čínsky." ()

Galerie (53)

Zajímavosti (55)

  • Film prodělal několik odsunů z důvodu pandemie covid-19. Film se měl původně objevit v kinech 12. února 2021, ale následně došlo ke třem posunům na data – 7. května, 9. července a na finální datum 3. září 2021. (Kubaaa97)
  • Shang-Chiho (Simu Liu) jméno znamená vzestup a postup ducha, což vypovídá o cestě, na které se nachází. Zdědil mír po své matce a bolest po svém otci a sám musí nalézt rovnováhu mezi těmito dvěma složkami, aby se mohl stát sám sebou. (Kubaaa97)
  • Postava Death Dealera není ve filmu odmaskována, nicméně dle plakátu jej ve filmu ztvárnil kaskadér a youtubový bojový mistr Andy Le. (NiWi)

Související novinky

Příští Avengers film našel režiséra

Příští Avengers film našel režiséra

26.07.2022

No, tak to šlo docela rychle. Kdekdo by čekal, že Marvel potažmo producent Kevin Feige využije šance, a vše důležité a neodkladné oznámí na Comic-Conu, případně si to nechá za pár měsíců na D23 Expo.… (více)

Marvel oznámil Multiverse ságu

Marvel oznámil Multiverse ságu

24.07.2022

7. listopadu 2025, tohle datum si zapište do kalendáře, než se ještě třikrát změní, protože v tento den vstoupí do kin závěrečný snímek nejen šesté fáze MCU, ale taky čerstvě oznámené (a už nějakou… (více)

Nová sága MCU bude odhalena již brzy

Nová sága MCU bude odhalena již brzy

21.06.2022

Kevin Feige potažmo další lidé z Marvelu rozhodně nelhali, když neustále tvrdili, že snímek Avengers: Endgame znamená konec celé jedné kapitoly vyprávění o superhrdinech. První tři fáze zde zkrátka… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Reklama

Reklama