Reklama

Reklama

Schindlerův seznam

  • USA Schindler's List (více)
Trailer 2
USA, 1993, 195 min

Předloha:

Thomas Keneally (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Hudba:

John Williams

Hrají:

Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall, Embeth Davidtz, Małgorzata Gebel, Mark Ivanir, Andrzej Seweryn (více)
(další profese)

Hluboce šokující, nemilosrdné drama o noční můře holocaustu, založené na skutečných událostech. Na záchranu 1100 životů obětoval Oskar Schindler veškeré své jmění... Polský Krakov 1939. Židovská obec je vystavována stále se zvyšujícímu tlaku ze strany nacistů. Do této vřavy vstupuje obchodník Oskar Schindler, člen Nacistické strany, velký svůdník a muže vydělávající na válečném utrpení, který dokázal najít v sobě člověka a zachránit ty, kterým už zdánlivě nebylo pomoci... Film Stevena Spielberga je stěžejní dílo světové kinematografie a vítěz sedmi Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku a Nejlepší režii. (Lucernafilm)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (1 782)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ajaj, nevím, co jsem od tohoto snímku vlastně čekal, jestli nějaký drtivý filmový zážitek, ale... Jedná se o uslzený příběh z druhé světové války, ale nic světoborného bych na tom nehledal. To musí mít každý dojemnější film z koncentračního tábora preventivně nejvyšší hodnocení? Ale o tom to není... Navíc jsem se podstatnou část filmu nudil, ta stopáž je úděsná. Opravdu nevím, co na to říct, snažím se být objektivní, no a podle mého si tento snímek zaslouží krásné tři hvězdičky za "dobře" odvedenou práci. Viděl jsem, zhodnotil jsem, jdu dál. Fakt sorry, Stevene. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Geniální. Výborný Fiennes (proč nedostal Oscara místo Jonese v Uprchlíkovi?!) a Kingsley. Ale hlavně je genialita filmu dána režisérem - mistrovské a náročné komponování některých scén je dechberoucí: likvidace krakowského ghetta (červená holčička), scény z Osvětimi, scény selekcí. Některé scény mám potíže i dnes dokoukat. I ta tak kritizovaná závěrečná scéna se dá přežít i když si ji mohl Steve odpustit. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

...když zloba zbývá bez lásky, pak Židům krade oblázky a hlásá toleranci, a intelekt když bez duše, pak podoben je ropuše či slepci s mečem v tanci...Karel Kryl. Silný příběh o hodnotě lidského života, o hrůzách války, fašistických zvěrstvech a jednom muži, který svojí nezkonalou statečností a pílí zachránil život mnoha tisíců Židů. Oskar Schindler. Muž, který i když počítal se strátami a neúspěchem šel do všeho tvrdě prsama a zvítězil. Schindlerův seznam zobrazuje velice dopodrobna pomocí syrových a krutých (vyklízení Krakovského ghetta), silných (Schindler líbá Židovskou dívku) a dojemných scén (holčička v červeném) válku, skutečnou válku bez skrupulí a natvrdo tak, jaká skutečně válka byla. Vynikající Liam Neeson v úloze Oskara Schindlera. V neposlední řadě také vynikající výkony obětavého Izáka Sterna v podobě Bena Kingleyho a bestie v lidské podobě Amona Götha ve skvostném podání Ralpha Fiennese. Steven Spielberg tak postavil důstojný pomník nejen Oskaru Schindlerovi, ale (především) všem Židům, kteří zemřeli za druhé světové války. Ale, ruku na srdce, film je přeci jen zromantizovaný a závěr, ač se to v tomto případě těžko říká, je nátlakem na divákovy city, až to bolí. 85%. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Geniální. Fascinující. Dílo, které se nesmazatelně zapsalo do dějin kinematografie. Celý příběh je o muži Oskaru Schindlerovi (vynikající Liam Neeson), kterému se během druhé světové války podařilo zachránit přes tisíc židovských životů. Jako jediný Němec má v Izraely pomník a dodnes mu nosí květiny na hrob..... ve vedlejších rolích mne zaujal především Ralph Fiennes, v roli brutálního velitele koncentračního tábore a na druhé straně zdatně sekundující Ben Knigsley v roli židovského učetního, bez kterého by byl Oskar Schindler nahraný..... Myslím, že Steven Spielberg dokázal uctít památku velice dobře a sedm získaných cen Akademie věd hovoří za své..... Pět hvězdiček.. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

U hodnocení tohoto filmu si konečně naplno uvědomuju úskalí hvězdičkového hodnocení. Jak mám hodnotit? Schindlerův seznam je film, jehož humanistické hodnoty jsou nezměrné a nešlo by hodnotit jinak než pět hvězd. Každý by TO měl povinně vidět. Ovšem pokud ho hodnotím jako film, který promlová jeho dramatickými prostředky, tak určitě není dokonalý. Spousta scén je jedinečných ( sprchy ), ale jako celek to není to, co by mě absolutně emocionálně přimrazilo. Spielberg je vynikajicí režisér a já ho mám rád, přestože nemiluji zdaleka všechny jeho filmy. Ale pořád to je klasicky vystavěný hollywoodský velký příběh ( nemyšleno hanlivě, protože takhle se to opravdu stalo ) u kterého víte, jakým schématem se bude odvíjet. Nic nového. Vsázel jsem na závěrečné emoce, které byly, ale ne tak silné jak by měly být. Rozhodně nesnižuji naléhavost tohoto filmu. Z pohledu lidského srdce 5 hvězd, z pohledu filmového srdce silné 4 hvězdy. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (145)

  • Amon Goeth (Ralph Fiennes) nebyl popraven přímo v koncentračním táboře po osvobození tábora, ale po rozsudku Norimberského procesu. Mimo jiné se spekuluje i o tom, že byl místo něho popraven někdo jiný a po skutečném Amonu Goethovi se slehla zem. (ČSFD)
  • Scéna, ve které dělník píše na dveře nápis "Direktor", je formát písma jiný než v pozdější scéně, kdy vchází jednoruký muž do kanceláře. Nápis je v pozdější scéně větší. (Hopkins)

Související novinky

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

08.12.2015

Pražské Rudolfinum bude 22. prosince hostit ojedinělý koncertní projekt s názvem STAR WARS: a musical show. Jedná se o koncert orchestrální hudby z šesti dosud uvedených filmů z prostředí slavných… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama