Reklama

Reklama

Rodáci

(seriál)
všechny plakáty
TV spot
Československo, 1988, 20 h 3 min (Minutáž: 89–95 min)

Režie:

Jiří Adamec

Kamera:

Kristian Hynek

Hrají:

Jan Šťastný, Radoslav Brzobohatý, Jana Hlaváčová, Emma Černá, Stanislav Zindulka, Jaroslava Obermaierová, Antonín Navrátil, Petr Kostka, Jiří Pomeje, Milena Dvorská, Soňa Novotná, Karel Roden (více)
(další profese)

Epizody(13)

Přežili válku a teď někteří nevědí, jak naložit se svým životem. Válečné i poválečné osudy lidí v  malém jihomoravském městečku podle románů Jaroslava Matějky. Mladý Petr Vitásek z jihomoravského městečka Radeč je prostořeký idealista, který má rád pití a děvčata. Po konfliktu s kolaborantským profesorem je vyloučen z gymnázia a přidá se k partyzánům. V přestřelce je raněný. Po válce se stane v Brně redaktorem komunistických novin... Seriál sleduje společenské proměny malebného jihomoravského maloměsta v období 1942 - 1948. Mapuje dobu a lidi v jejich proměnách, v jejich občanských postojích a činech a v jejich charakteristické mnohotvárnosti. Rozsáhlý seriálový projekt podle románů Jaroslava Matějky "Rodáci a odrodilci" a "Kam jdete, rodáci" natočil Jiří Adamec v roce 1988 na politickou objednávku KSČ k 40. výročí Vítězného února. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (143)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Jedinou chybou, a to velice závažnou, je hlavní hrdina. Jde o namyšleného impulsivního tupce, kterého prostě nelze mít rád. Velmi špatně napsaná nesympatická postava. Díky tomu divák zoufale upírá pozornost k vedlejším rolím. Bohužel Hrušínský brzy umírá a Brzobohatý se Zindulkou mají málo prostoru. Ale nevadí, jsou tu zástupy našich nejlepších herců ve všech možných rolích. V každém případě je tu velmi mnoho politiky na úkor běžného života, jehož popis by byl asi zajímavější než ten třídní boj. To je na škodu věci, ovšem vzhledem k době a účelu vzniku je to pochopitelné. Atmosféra doby je zobrazena tendenčně, ale přefiltrovat se to dá v pohodě, obraz společnosti po odfiltrování je docela jasný. Komunisté měli podporu ulice a zastavit je nešlo. To jsou fakta. Co si národ demokraticky zvolil ve volbách, to pak dostal měrou vrchovatou. Za podpory Sovětů samozřejmě. Je vlastně smutné i směšné zároveň, že protřelí politici ostatních stran neměli šanci. Rozklad společnosti byl dokonalý. Starý řád se zhroutil. Ta vidina, že bude všecko všech byla zkrátka po válce příliš lákavá. Tohle všechno seriál popisuje možná zkresleně, ale to podstatné v něm je. Podle mně je to zajímavé svědectví doby a já jsem rád, že jsem seriál viděl. Druhá polovina řekl bych kvalitnější. To místní hodnocení zde je jen pomsta. Dnes jsou mnohem horší seriály. 70% ()

ViktorD 

všechny recenze uživatele

Ačkoli je historická skutečnost v tomto seriálu zejména ve ztvárnění poválečných let značně pokřivená, nedá se seriálu upřít řemeslná zručnost a solidní výkony herců. A propos: natočil někdo za posledních dvacet let seriál se sociální tematikou, která by obrážela skutečné problémy valné většiny dnešních lidí a úskalí dnešní doby? Objektivně? Nezávisle? Nějak si nemohu vzpomenout... ()

Reklama

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Pokud jste měli problém s ideologickou manipulací už v Nejmladším z rodu Hamrů, zde se teprve obsypete. Zpětně je docela nepochopitelné, jak tohle „dílo“ mohlo vůbec na sklonku osmdesátých let, v době avizované „přestavby“, vzniknout a kolik našich „top“ herců se v něm angažovalo. Nejvíc asi bolí angažmá p. Brzobohatého. Hlavní postava Petr Vitásek (J. Šťastný) je krajně nesympatická a nevybočuje ze zavedeného kánonu „nekompromisních pařezů oddaných jedné pravdě“. Seriál je zcela v duchu komunistické verze historie, bez hlubší reflexe a snahy o objektivizaci. Odboj – jedině ten komunistický je spravedlivý a konfidentů prostý. Němci – karikatury (až na doktora, kterého hraje F. Němec). Bývalí sokolové až na výjimky slaboši a oportunisti. Klér, zástupci demokratických stran to samé. V poválečném ději probleskne občas i kritika obecnějších jevů (např. relativizace odbojové činnosti, černá zabíječka prezentovaná jako odbojová činnost - „prase taky odboj“), pokud se však něčeho dopustí člen komunistické strany, jde buď o horlivost („Proč ten Kléma nezavolá lidi a nevypráská to tu všecko? Revoluci jako v Rusku!“) nebo se jedná o konjunkturalistu, „falešného komunistu“. Všechny demokratické strany stojí v opozici proti politice KSČ - afektované projevy, agitace, prospěchářství, politikaření atd. Antikomunismus je personifikován v postavě Karla Mlejnka (K. Roden), za války člen kuratoria, po válce štve proti komunistům na právnické fakultě a v únoru 1948 vede studentský průvod na podporu E. Beneše a mává přitom americkou vlajkou („Demokrat? Obyčejnej reakcionář!“). Při snaze o útěk za hranice střílí po hlídkách, gauner! Dále nás autoři poučí, že revoluce přišla v pravou chvíli („v Bavorsku se rychtujou Američani!“), jak se po komunistech střílelo ze zálohy, co byl za hada ten Zenkl a že květina je „buržoazní přežitek“ a poezie s lyrikou „maloměšťácká změkčilost“. Co do řemeslné kvality výprava na tom ještě není nejhůře, ale „bojové scény“ jsou zoufalé a herecké výkony značně nevyrovnané. Televizní produkce se nezapře. A stopáž? 13 dílů po 90 minutách? Pekelnost! ()

sator odpad!

všechny recenze uživatele

1.Trapnost délka a neuvěřitelnost některých scén je nestravitelná a z některých ani není jasné, co tím chtěl scénárista vlastně říct. Za pozornost stojí scéna když Vitásek přijde s kvérem na radnici,tohle snad nemá obdoby.... 2.Obsazení Petra Štěpánka který za seriál nepromluvil ani slovo... 3.herci často nemají co říkat a přijde mi,že scénář místy vznikal na place... 4.Střih který by to mohl do určité míry eliminovat pak všechno dorazí... 5.Hudba od ORM by byla fajn, kdyby nebyla z poloviny použitá už v seriálu SANITKA a kdyby nezněla stále tragická varianta i tam kde je veselo.6.A nakonec kdo je Vitásek ? Člověk který nemá rád sebe ani lidi a ze zoufalství ze života, vstoupí ke komunistům ,kam šlápne tam tráva 100 let neroste...hezká zkratka předobrazu komunismu... ()

senecek 

všechny recenze uživatele

Před pár lety jsem tomuhle seriálu dával odpad,teď musím říct,že vzhledem k tomu,co praktikuje za hrůzy naše tzv. svobodomyslná, bez nátlaková a bez cenzurní kinematografie a televize,je tohle dílo skvost! Plejáda skvělých herců,u nichž musím konstatovat,že kdyby zahráli třeba stůl,nebo židli,je to koukatelný a věrohodný. Jen se pozastavuji nad jednou věcí,v roce 1987,potažmo 1988 se naši tvz. novodobí buditelé (Bartoška,Brzobohatý,Hrušínský aj.) opravdu museli ,,zaprodat",jak se později říkalo a říká,překrucováním dějin? Nechci soudit,nepřísluší mi to,ale jak bylo řečeno v jedný krásný pohádce: Pro pár špinavých zlaťáků,pro falešnou slávu ....??? ()

Galerie (37)

Zajímavosti (6)

  • Filmovalo se také v lipové aleji v Rosicích, železniční stanici Tatranská Polianka, zámku Mníšek pod Brdy, zámku Tochovice, Brně, městském soudu v Praze, Miroslavy, Mahenově divadle v Brně, Praze na Malé Straně. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Seriál měl mít původně 13. dílů po 90 minutách. Během natáčení se plán změnil na 22 dílů s přibližně hodinovou stopáží. Po odvysílání byl na příkaz ředitele ČST J. Zelenky upraven do 13tidílné podoby a tak je i v archivu zachován dodnes. (cariada)
  • Železniční most, na který útočí partyzáni, se nachází mezi obcemi Střelice u Brna a Radostice na trati mezi Brnem a Znojmem. Filmovalo se i na zámku Benátky nad Jizerou. (offlineman)

Reklama

Reklama