Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Asi jen málokteré jméno se zapíše do historie amerických závodních koní, takovým způsobem, jako se to podařilo Ruffianovi. Jeho kariéra byla obdivuhodná. O tom, že Ruffian je nevšední kůň, ale věděl zkušený chovatel a trenér Frank Whiteley od prvého okamžiku, kdy ho přivezli do jeho stáje. A tak jen počkal, až nastane čas, kdy jeho čtyřnohý svěřenec mohl vstoupit na dostihovou dráhu... Dramatický příběh, jehož děj se odehrává na počátku sedmdesátých let minulého století, vznikl podle skutečnosti. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (9)

  • Trenér Secretariata, Lucien Laurin (Jerry Leggio), řekl tisku: „Bůh je mým svědkem, mohla by být ještě lepší než Secretariat.“ (Zellie)
  • V roce 1976 byla uvedena do Národního muzea závodů a do Síně slávy. Časopis Blood-Horse ocenil Ruffian jako 35. ze 100 nejlepších plnokrevných šampionů USA 20. let, je nejlépe hodnocenou klisničkou na seznamu a jediným koněm ženského pohlaví na obou seznamech. Díky tomuto hodnocení získala i titul „Klisnička století“. Časopis Sports Illustrated ji zahrnul jako jediného zvířecího sportovce na seznamu 100 nejlepších ženských atletek, udělili jí 53. místo. (Zellie)
  • Ruffian posmrtně získala i Eclipse cenu pro Výjimečnou tříletou klisnu roku 1975. (Zellie)
  • Rodokmen Ruffian by mohl být alespoň částečně vinný za její zlomenou nohu – její otec, Reviewer, měl za svou dostihovou kariéru hned tři zlomeniny. Při jeho čtvrtém a posledním kolapsu ve stáji byl po operaci uspán. Shenanigans, Ruffianina matka, si za svůj život zlomila dvě nohy a byla uspána po operaci střev 21. května 1977. Ruffianin dědeček, Native Dancer, je často označován za původce genetiky „měkkých kostí“. (Zellie)
  • Na Ruffianinu počest se běhá dostih Ruffian Stakes v Turffonteinu v JAR, který je dlouhý přes 1 000 m. Koná se každoročně 23. února. (Zellie)
  • Ruffian je pohřbena blízko stožáru NYRA na její domácí dostihové dráze v Belmont Park – v místě jejího prvního dostihu, kde hrdě vstoupila na dostihovou scénu, a také v místě, kde tisíce očí viděly její zářivý plamen vyhasnout. Je pohřbena s hlavou navždy směřující k cílové čáře. (Zellie)
  • Její kariéra trvala pouze 13 měsíců a soupeřila pouze proti svým vrstevníkům. I tak se Ruffian zařadila mezi skvělé dostihové běžce všech dob. Nejenže nikdy nebyla poražena až do svého zranění, ale dokonce ji v žádném závodu nikdy nikdo nepředběhl. Udělala nový traťový rekord v každém stakes dostihu, který vyhrála. (Zellie)
  • Jako neporažená několikanásobná vítězka stakes, bleskurychlá, prvotřídní a šikovná, byla Ruffian vybrána jako šampionka mladých klisen roku 1974. (Zellie)
  • Vasquez i Whitley požadovali po společnostech Walt Disney Production a ESPN Enternational deset milionů amerických dolarů, protože odmítli prodat práva na svá jména a své příběhy, což společnosti obešly tím, že nechaly reportéra Billa Nacka napsat vzpomínkovou knihu "Ruffian: A Racetrack Romance" a podle ní film natočily. (Geriel)

Reklama

Reklama