Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Recenze (798)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Tenhle film, potažmo celá série, má klukovská léta nějak minuly a když jsem si je konečně půjčil, zjistil jsem, že jsou to přesně ty filmy, ze kterých si pamatuju nedokoukané a ospalé střípky předchozích televizních projekcí. Jedno se ovšem prvnímu dílu upřít nedá. Ta typologie postav, prostředí, replik, ten saxík... 80's jak vyšitá! Celkem osobní hodnocení. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Prvy krat som tento film videl len nedavno (2005) a aky som bol prekvapeny, ked som v nom nasiel hadam vsetko, co mi v sucastnych akcnakoch chyba. Klasicky, velmi dobre zvladnuty pribeh, humor a hlavne postavy, ktore film tiahnu dopredu ako par mohutnych byvolov. Az som mal chut po dopozerani zatlieskat. Proste desne skvela filmova zabava. (10/10) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nijak extrémně vtipné, nijak extrémně akční, přesto docela dobře vyvážené. Ať tak či onak, první Lethal Weapon mi nijak extrémně nepřirostla k srdci a s oblibou sleduji spíše díly další. Gibson a Glover jsou solidní dvojice a výtečně se navzájem doplňují. Akce je však relativně málo a jako taková díru do světa rovněž neudělá. Potěší opět v roli padoucha výtečný Gary Busey a jeho závěrečná rvačka na trávníku, Gibson se sebevražednými sklony vzhlížející k fotce své ženy a úvodní scéna likvidace ostřelovače. Jinak je to typicky americká akční pohádka. Raději Die Hard. Na pomezí třech a čtyřech hvězd. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Sympatické spojení akčního thrilleru a komedie. A přitom nic není nechtěné a nesklouzne k sebeparodii. Akční scény jsou více efektní, naturalistické, dynamické a opravdové oproti jiným akčním filmům osmdesátých let. A zárukou zábavy jsou rozdílnosti povah ústřední dvojice, výbušného Martina Riggse se sebevražednými sklony a kliďase Rogera Murtaugha, který je usedlý táta od rodiny. Herecké výkony Mela Gibsona a Dannyho Glovera jsou bez chyby stejně tak jako úvodní píseň Erica Claptona a režie Richarda Donnera. A právě "Smrtonosná zbraň" je film, který se neokouká a při každém shlédnutí napne i pobaví diváky. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ďalšia z nekonečnej rady tzv. kultoviek. Ale čo prináša? Cieľom tvorcov bolo, aby diváci milovali políciu. Aj keď sú jej hošánci niekedy drsní a prekračujú pravidlá, nevadí. Podstatné je, že chránia rodinu pred pliagou drôg a dokážu efektívne vylikvidovať všetkých zločineckých smradov. Najväčšie hodnoty sú pre nich chlapské priateľstvo a rodina. A hoci má ktosi niekedy sebevražedné sklony, ten správny parťák ho z nich dokáže vytiahnuť. Jednoducho efektívna a prepotrebná zložka štátu, títo policajti. Teda len ak sú primerane drsní a vedia odstreliť všetko, čo sa hýbe a zaváňa zločinom. Takže toto bol cieľ tvorcov a producentov. A aj sa na sto percent vydaril. Dodnes pozeraný, figurujúci v rebríčkoch. A pritom tak simplexne nezaujímavý, neobsahujúci z vyšetrovania takmer nič. Veľká nafúknutá propagandistická akčná bublina. Jeden zo zástupcov večnej a masívnej propagandy polície v kinematografii, prispievajúci k udržaniu policajného štátu presne v tých hraniciach, aké si moc predstavuje. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

"Smrtonosná zbraň“ je klasika, které se žádná pokračování nevyrovnala. Mel Gibson, Danny Glover, Richard Donner a Shane Black – právě tihle mužové se zasloužili o to, že je „Lethal Weapon“ briliantem bez jediného kazu a to nejen v rámci žánru buddy-movies! Povedlo se jim definovat jak má taková nesourodá dvojice policistů vypadat - ovšem jejich duo Riggs-Murtaugh nasadilo laťku ostatním tvůrcům neskutečně vysoko. Nechce se mi rozepisovat o tom, proč je „Smrtonosná zbraň“ tak skvělá, absolutní hodnocení (které dávám jen výjimečně) mluví jasně – pět hvězdiček si zaslouží scénář, režie, kamera, herci, tempo, atmosféra. Na nejvyšším stupínku pro mě ovšem stojí báječně vyšinutý Mel Gibson a jeho Beretta 92F. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Prva cast stvordielnej serie ma zoznamila so sialenym Martinom Riggsom, ktory mal obrovske psychycke problemy kvoli mrtvej manzelke a nastastie spoznal svojho kolegu Murtaugha a jeho rodinu, ktori mu pomohli najst nielen zmysel zivota, ale aj on sam pomahol Murtaughovi hladat gang paserakov drog. Gibson je tu v ulohe, v akej ho mam najradsej, tu snad ani netreba komentar. Najoblubenejsia scena: skokan na streche a Gibson sa ho pokusa dostat odtial prec. Namiesto toho s nim skoci dolu a potom sa vystraseneho skokana opyta: ,,Chces si este raz skocit?" A podobnych humornych situacii je tu viacej. Proste Donner je macher... 14.11.2008 __________ Mel Gibson - (Martin Riggs) +++ Danny Glover - (Roger Murtaugh) +++ Gary Busey - (Joshua) +++ Mitch Ryan - (General Peter McAllister) +++ Tom Atkins - (Michael Hunsaker) +++ Steve Kahan - (kapitan Ed Murphy) +++ Darlene Love - (Trish Murtaugh) +++ Ed O´Ross - (Mendez) +++ Hudba: Michael Kamen, Eric Clapton +++ Producenti: Joel Silver, Richard Donner +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Většina hollywoodských policejních filmů v sobě nezapře, že se vyrábějí v jedné továrně. Ne každý má ale natolik výraznou ústředí dvojici. Vymyslel je Shane „Poslední skaut“ Black, za úkol jim dal rozprášit gang distributorů drog. Kombinace brilantní krimi a výborné komedie spojuje dvojici detektivů, kdy jeden byl na pokraji toho, že si ustřelí palici a druhý už pomalu spřádal plány na důchod. Svižné akční momenty téhle dvojky se tak díky bohu střídají s mile lidskými situacemi. A to povznáší kousek zručného Richarda Donnera (škoda, že režii už zřejmě definitivně pověsil na hřebík) nad pětadevadesát procent podobných kousků. Vyšinutý Martin Riggs, na kterém se vyřádila vietnamská zkušenost a tragická smrt manželky (ve dvojce se šikovně dozvíme, jak to vlastně bylo) a jeho mírumilovný černošský parťák Roger Murtaugh tak vytvořili model, který pojí jasně charakterizované postavy s jednoduchým příběhem, plným akce a humoru. Moc rád jsem se k nim po dlouhých letech vrátil. „Tak na tohle už jsem starej.“ ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dokonalá ústřední dvojice naprosto rozdílných policistů, skvělá akce od začátku do konce, spousta vynikajících hlášek, napětí a výborná hudba - to je Smrtonosná zbraň legendárního Richarda Donnera. Mel Gibson, jako nekontrolovatelný Martin Riggs, je zde naprosto neuvěřitelný, skutečný Mad Max. První díl té nejlepší buddy movies série filmových dějin. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Snímok "Smrtonosná zbraň", ktorý v roku 1987 natočil skúsený režisér Richard Donner je všeobecne považovaný za klasiku v oblasti amerického akčného filmu. Dvojica los angeleských detektívov je na stope nebezpečného drogového gangu. Roger Martaugh a Martin Riggs. Distingovaný starnúci borec a divoký nevypočítateľný živel. Každý z nich je iní, ale navzájom sa výborne dopĺňajú. Zo začiatku si síce moc nerozumeli, no časom sa z nich stali skvele zohratí parťáci. **** ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Někdy mám pocit, že se dívám na úplně jiné filmy než jsou na seznamech různých 500 nebo 100 nej. Akční thriller se mi zdá být synonymem pro nezajímavou odbytou kameru, nepravděpodobný děj, při kterém je hlavní náplní zběsilé tempo, střílečky a kvanta krve. Nenašla jsem nic, co mě mě opravdu zaujalo a nadchlo. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Urcite kvalitni start do kvalitni serie asi nejdrsnejsi a nejmin komedialni ze vsech dilu ovsem ze skvelou souhrou dua Gibson Glover Gary Busey jako zaporak urcite taky skvela volba musim rict ze dvojku mam radsi tady preci jenom misty tempo trochu drhlo a hlasky nebyly tak kruty ale i presto spokojenost pribeh jednoduchej ale naprosto funkcni ze dvou frajeru co se moc nemusej se postupne stanou nejznamnejsi policejni partaci vsech dob ()

pepo 

všechny recenze uživatele

tak tu to všetko začalo.humoru ešte nebolo toľko a akcie tiež nie ale aj tak začala legenda na ktorú sa dá pozerať za každých okolností.to že pár gibson a glover sú geniálne fantastický všetci vieme a an čo si to pripomínať.ale presa duo gibson - glover je geniálne fantastické ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kdyby tohle nenapsal Shane Black nevím, nevím jestli by to byl až takhle vynikající film. Spousta dialogů je k popukání, hlavně když jde Riggs kupovat od překupníků drogy, vše za stovku a následně po malém rozmýšlění, že jde přece jen o dost peněz, se začne hrabat v peněžence. Má nejoblíbenější scéna celé série. 100% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"ANYBODY WHO DRIVES IN THIS TOWN IS SUICIDAL." --------- Tradičný akčňák z konca 80. rokov, so všetkým čo k tomu patrí, vylepšený o výnimočné duo, dobrý scenár, vydarenú réžiu a správnu akciu. Navyše už nesie aj svoj určitý status. Filmu snáď nie je ani čo vytknúť, až na drobnosti. Nepáčila sa mi niekedy nevhodná hudba pre danú situáciu, alebo náhla transformácia z vtipnej jazdy na tú surovo akčnejšiu a záporáci mohli byť tiež o čosi drsnejší. Nič sa však nemení na tom, že Smrtonosná Zbraň sa zrejme stala nestarnúcou klasikou, na ktorú sa ani po rokoch nezabúda. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Skvela akcni podivana nepostradajici napeti a duvtip. Jeden z nejlepsich titulu 80. let, ktery se da oznacit za klasiku. ()

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Reklama

Reklama