Reklama

Reklama

Moon

  • Velká Británie Moon
Trailer

To nejtěžší, co tě může potkat 250 000 mil od domova, jsi ty sám. Astronaut Sam Bell (Sam Rockwell) je jediným zaměstnancem pobývajícím na měsíční základně firmy Lunar Industries, se kterou uzavřel tříletou smlouvu. Jeho úkolem je kontrolovat jinak plně zautomatizovanou těžbu vzácného plynu Helium-3, který je na Zemi používán jako palivo. Spojení mezi základnou a Zemí není kvůli pravidelným poruchám téměř možné, a tak je Samovým jediným společníkem a zároveň pomocníkem inteligentní počítač Gerty (jeho hlas namluvil Kevin Spacey). Po téměř třech letech v izolaci si Sam nepřeje nic jiného, než být zpátky na Zemi se svou ženou a malou dcerou, která se narodila těsně před jeho odjezdem. Do návratu na Zemi mu naštěstí zbývají už pouhé dva týdny. Samův zdravotní stav se ale začíná zhoršovat. Bolesti hlavy a halucinace, kterými trpí, způsobí při rutinní prohlídce jednoho z těžebních strojů téměř fatální nehodu, při které je Sam zraněn. Následně překvapivě zjišťuje, že na Měsíci není sám a co víc, že jeho svět možná zdaleka není takovým, jak se zdál být… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 235)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Tak přesně takhle to má vypadat. Dobré sci-fi myslím. Opravdu zajímavý a poutavý příběh, parádní atmosféra, solidní triky (za ty prachy nádhera) a bezkonkurenční výkon Sama "Bella" Rockwella. Celou dobu vám navíc hladí ušní bubínky geniální soundtrack, který má na svědomí Clint Mansell. Celému snímku dává duši. Jo a GERTYho chci domů! ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

„Perhaps you were imaging things..." Moon je přesně tím filmem, kvůli kterým jsem propadl světu na stříbrném plátně. Filmem, který nutí režiséra omezeného rozpočtem tvořit a dosahovat tak opravdových kvalit, na které stamilionové snímky již dávno zapomněly. Filmem, kvůli němuž předvede herec životní výkon své kariéry i za minimální honorář. Duncan Jones je tím režisérem a Sam Rockwell je tím hercem. Nikdy bych si nepomyslel, že mne citově dojme scéna, kdy člověk hovoří s bednou která ukazuje smajlíky. Příběhová linka a vůbec celá konstrukce snímku mi připadala, jako kdyby na ní pracovali bratři Nolanové spolu s Aronofskym a Kubrikem. Silně emocionální, maximálně poutavé a k dokonalosti dovedené hudbou Clint Mansella. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Když už si pustím sci-fi, tak obvykle sedím se zatnutýma zubama připravena okamžitě film vypnout. Ale u "Moon" se takové nutkání nedostavilo. Je to sice hrozně smutná depka, ale Rockwell předvedl brilantní one-man show a já byla pohlcena jak jeho výkonem (výkony?) tak přenádhernou hudbou a tajuplnou atmosférou. Sem tam i ukápla slza. Ráda bych vychválila i Kayu Scodelario, ale bohužel nedostala příliš prostoru. Zato smajlík Kevina Spaceyho, ten prostě vždycky navodil správnou náladu :) Jasných pět za to, že jsem si sama připadala zoufale a beznadějně (a výjimečně ne kvůli žánru..), když se tak cítil hlavní hrdina. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Duncan Jones je típek. Lépe snad svoji prvotinu natočit nemohl. Moon je velice nápaditá, vesmírná, dalo by se říci nízkorozpočtová, sci-fi, která si však ničím nezadá třeba se Sunshine. Ovšem oproti opulentní vesmírné prohlídce máme tu možnost čelit spíše mysterioznímu dramatu uvnitř vesmírné stanice, plně to však stačí k plnohodnotnému filmovému zážitku. A nyní se dostáváme k největšímu plusu - Sam Rockwell. Sam je můj oblíbenec a vzájemná chemie mezi ním a Gertym (mimochodem Kevin Spacey!!) je obdivuhodná. Vyzrazovat příběh je škoda, námět sice není originální, ovšem jistojistě stojí za to, abyste dali tomuto malému snímku šanci...a třeba se mu i povede vás dojmout...76% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Dystopická scifi paranoia, která prazvláštním způsobem využívá laciná kulisy měsíce, technické miniatury, při kterých se vracíme o 25 let zpět v čase, i one man show Sama Rockwella. Je to ponuré, temné a depresivní. Scénáristicky však poměrně vitální bez zbytečných berliček. Otevřený konec nevadí, daleko horší je nevyvážené tempo a malý rozpočet, který film posílá v rámci scifi bohužel do lehce béčkových vod. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nejlepší komorní sci-fi několika posledních let - pokud si dobře vzpomínám. Perfektní příklad toho, že dobrá science fiction stojí vždy PŘEDEVŠÍM na kvalitním vypointovaném příběhu a až poté na drahém CGI. Ne teda, že by Moon trpěl nějakou papundeklovou produkcí. Pro fanoušky žánru můžu doporučit jako ozdravnou kůru po vizuálně obžraném Prometheovi, docela zajímavé je i srovnání s nedávným Oblivionem s Tomem Cruisem. Mimochodem, už jsem se zmínil, že tam hraje Sam Rockwell, a že jsou všichni skvělí? 90% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Pokud byl rok 2009 na něco plodný, tak jsou to rozhodně sci-fi filmy. Avatar, District 9, Star Trek a teď i Moon. (Podle traileru ještě stojí za zmínku Pandorum, ale jak říkám, ještě jsem to neviděl, soudím podle traileru). ____ Můžu říct, že Moon je pro mě překvapením. Sice ne tak velkým, jako District, ale to mi nevadí. Tohle je totiž one man show Sama Rockwella, který v sobě má dost velký herecký potenciál. Doufám, že ho uvidím ve více filmech, nejlépe v nějakém dramatu. ____ Hned v prvních minutách filmu na vás dýchne depresivní atmosféra, která vás nepustí do konce filmu. Nutno dodat, že k té depresivní atmosféře nemalou měrou pomáhá hudba Clinta Mansella. Ale celkově mi to přišlo prázdné, co se obsahu, nebo jakéhosi poslání týče. Což je škoda, vzhledem k aktuálnímu tématu POZOR, SPOILER! klonování lidí a práv klonů. Pokud naklonujeme někoho, je to vražda, když ho zabijeme? Mohla by tohle dělat společnost, která si zaplatila ony klony? KONEC SPOILERU! Škoda, že jsme se touhle otázkou nemohli více zaobírat ve filmu, to by možná ještě více umocnilo tu jedinečnou atmosféru tohoto snímku. Zatím zde nechám 4 velmi dobré hvězdy s tím, že na druhou projekci se už teď těším. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Inteligentního pomocníka Gertyho bych rozmontoval na co nejmenší součástky, střihačovy bych vzal z ruky okamžitě nůžky a scénáristovy spolu s celovečerně debutujícím režisérem bych naordinoval trošku víc kuráže (ani Jonesův následující Zdrojový kód se stejně nevyrovnaným tempem mě do kolen ani zdaleka nedostal). Osobně mě tyhle snímky s „nespecifikovaným očekáváním“ nikdy moc nebraly, studii rozkladu osobnosti zaviněnou dlouhou izolací kdesi ve vesmírné stanici si dokážu představit i jinak. Nevím, zda za to mohlo mé aktuální rozpoložení nebo extrémně pomalé tempo snímku, ale všechno kolem se s přibývajícími minutami začalo stávat velkou překážkou mezi mým zájmem o jinak skvělého Sama Rockwella a tím, co tenhle nezávislý kousek chce nabídnout!! ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

4* alebo 5*? Hmm, neľahké rozhodovanie. Podľa traileru som čakala ťažkú filozofiu na štýl Vesmírnej odysey, ale dočkala sa niečoho iného. A to je dobre, lebo na ďalšiu Odyseu náladu nemám. Ani so Samom Rockwellom v hlavnej roli. Moon bol však skvelý, príjemne vedeckofantastický, atmosféricky komorný, a so zaujímavým motívom, ktorý síce nie je revolúciou v žánri, zato sa s ním skvele trávi čas. Podopreté ladiacou hudbou Clinta Mansella, ktorá síce nie je až taká emotívna ako vo Fontáne, no ešte pol hodinu po filme rezonuje v hlave :-) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, možná je to mojí momentální náladou, ale Moon mě spíš zklamal. Nedá se říct, že by byl vyloženě nudný, to určitě ne (ačkoliv pomalý je, ovšem to mi většinou nevadí), "jen" mi připadl dějově děsně prázdný. Ze začátku skoro o ničem, ke konci zase předvídatelný. Žádné překvapení se nekonalo, prostě nic, z čeho bych si sedl na zadek. Na druhou stranu v něm je dobře hrající Sam Rockwell, skvělá Mansellova hudba, práce režiséra, který za málo peněz udělal maximum, jaké mohl, a taky pár odkazů na 2001. Ano, je to nadprůměr, ovšem na čtyři hvězdy Moon zatím nemá. Třeba, až ho uvidím příště... Ale to je ještě ve hvězdách. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Vždy mě potěší sci-fi ze staré školy. Dnes jich je jako šafránu. Všude je to samý komiksový film (což jsou většinou pseudo sci-fi) nebo remaky starých klasik. Moon je působivě tajemný. Nejsilnější stránka filmu tkví dle mého v tom, že divák sám je do určité míry detektivem a může si lámat hlavu, v čem tkví zápletka. Navíc způsob, jakým se jí divák dozví, není vůbec klišé, což je jedině dobře. Funguje depresivní atmosféra i beznaděj. Vizuál je skvělý (snad až na ty odlétávající kousky měsíční horniny) a Clint Mansell má třetí soundtrack, který stojí za poslech. To, že je Moon do určité míry smíchaninou různých filmů a že by to mohl být v klidu jeden z dílů Krajních mezí (jak trefně poznamenal Agathon), není tak nic hrozného. Udělat opravdu revoluční sci-fi se podaří jednou za třicet let. Pokud totiž někdo chce udělat inteligentní pomalejší film ve vesmíru, pokaždé to někomu bude připomínat Vesmírnou odyseu, Sunshine, Solaris, Vetřelce a kdoví co ještě. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Dialog Sama Rockwella .. se Samem Rockwellem. Vlastně ještě s výborným parťákem v nouzi Kevinem Spaceyim. Moc dobře natočené a zahrané, ovšem od poloviny docela průhledné komorní sci-fi. Výborný Mansellův soundtrack. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Jeden člověk sám hospodáři daleko od Země. Astronaut (Sam Rockwell) to nemá zdaleka tak jednoduché, jak to může v danou chvíli vypadat. Tato věta mluví za vše: ´´To nejtěžší, co tě může potkat 250 000 mil od domova, jsi ty sám.´´ Po čase ho čeká nemilé zjištění, které skrývá firma Lunar Industries. ( Hodnocení: 8/10 ) ()

petero 

všechny recenze uživatele

Očakávanie inteligentného sci-fi s peknou hudbou od Clinta Mansella sa naplnilo s prehľadom. Nič viac, nič menej. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

V poslední době na mne modrásek z traileru na Avatara křičí čtyřikrát denně jednu hlášku, a já si ji teď dovolím zvolat také, v souvislosti s brilantním sci-fi Moon. Takže, jaké to je? OUTSTANDING!!!, aneb tohle jsem vážně nečekal. Velice milé a asi nejvíce překvapující je (bez spoilerů), že jakkoliv je snímek Duncana Jonese poctivou scifárnou, kterou si velmi dobře dokáži představit na papíře, jeho poselstvím nebo spíše varovným vykřičníkem je přitom fakt, že je v důsledku velice podobný snímkům jako Michael Clyton anebo Tempbot, a tedy varuje před zkažeností jistého "druhu" společnosti. Jakkoliv zní předchozí věta tajemně, tak se rozhodně nechejte překvapit a Moon si sežeňte, já nic více prozrazovat nebudu, a to je toho ještě taková spousta na objevování! Sam Rockwell na zdánlivě krátké stopáži rozehrává největší herecký koncert za posledních x let, a i takový Will Smith z Já, legenda se po jeho výkonu může jít klouzat. Co mne nejvíce odzbrojilo, tak že v podstatě jeden herec má v tomto snímku poměrně neobvyklou dvojroli. Rockwell dokázal s grandiózní uvěřitelností zahrát "vejce a slepici, které se navzájem hádají a jsou zmatené, co bylo první". Fascinující! Navíc má toto atmosférické sci-fi všechno, co správný příběh potřebuje: hloubku, dokáže dojmout, donutí člověka se zamyslet... a nechce se mi uvěřit, že všechny "outstation" scény vznikly díky modelům! Celý film za pět mega - vážně paráda. Je to moc přechvalovaný komentář, až se mi to přestává líbit :-), tak už jen zmíním hudební složku, která mne donutila si po Milionáři z chatrče sehnat další filmové OST. O Moonu se teď všude po světě šušká stále více (a jen v superlativech), a já jsem sakra rád, že jsem mohl být u toho. Škoda jen, že podobné pecky v našich kinech nejpíše nikdy neuvidíme... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavá one-man show. Spoločnosť S. Rockwellovi robí jedine inteligentný robot s hlasom K. Spaceyho. Komorné a originálne. 80%. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Jasně, můžu to smést ze stolu: "další sci-fi, pche!", jenže mě se tam strašně líbila ta myšlenka, že člověk nemůže být oblbován donekonečna, jednou se na vlastní nohy postaví. A uletí! A troufám si tvrdit, že Moon, jakkoli vypadá vachrlatě, má tu tendenci jít s každou další minutou do hlubšího podvědomí diváka a tam rozpoutat orbitální galeje. A mimoto, Gerty - robot kafař - je nehorázný sympaťák. ()

Související novinky

Mute už je za rohem

Mute už je za rohem

22.01.2018

Duncan Jones se po Zdrojovém kódu vrhnul na Warcraft, teď se ale konečně vrací ke kořenům. Už 23. února se totiž na Netflixu objeví sci-fi noir Mute, duchovní nástupce jeho debutu Moon, který chce… (více)

Režisér Warcraftu chystá temnou sci-fi

Režisér Warcraftu chystá temnou sci-fi

23.09.2016

Duncan Jones měl letos zachránit videoherní adaptace, moc se to ale nepovedlo. Jeho Warcraft sice vydělal krásných 433 milionů dolarů, 90% tržeb se ale sesbíralo mimo Ameriku a o pokračování se zatím… (více)

Kristen Stewart si zkusí sci-fi

Kristen Stewart si zkusí sci-fi

04.05.2014

Drake Doremus je jeden z mála filmařů, kteří dosáhli uznání již před svými třicátými narozeninami. Režisér, který sklidil velký úspěch na Sundance festivalu s filmem Zamilovaní se i svým následujícím… (více)

Filmový Warcraft našel režiséra

Filmový Warcraft našel režiséra

01.02.2013

A je to velmi zajímavá volba. Brit Duncan Jones (jen tak mimochodem, je synem Davida Bowieho) se prosadil působivou psychologickou sci-fi Moon, kterou pořídil za skromných 5 milionů dolarů. Na… (více)

Reklama

Reklama