Reklama

Reklama

Rogue One: Star Wars Story

  • USA Rogue One: A Star Wars Story (více)
Trailer 7

Rogue One: Star Wars Story je první z nové série samostatných filmů Lucasfilmu. Vypráví příběh skupiny netradičních hrdinů, kteří se dají dohromady, aby splnili odvážný a zdánlivě nemožný úkol: Ukrást plány Hvězdy smrti. (Falcon)

Recenze (1 511)

golfista 

všechny recenze uživatele

Možná mě skalní fanoušci celé ságy ukamenují, ale tohle je z mého pohledu naprosto zbytečný, lehce zapomenutelný (a špatný) film. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Iné Star Wars. A výborné! Odvážne, ale skvelé obsadenie často neopozeranými tvárami, obzvlášť pri hlavných postavách, ktoré nie sú žiadni vyvolení Jedi, ale obyčajní smrteľníci, ktorých osudom je splniť v ságe jedinú, ale o to dôležitejšiu úlohu. K prasknutiu našlapaný spád s rôznorodou a fantasticky epickou akciou. Krásne, kreatívne nadizajnované lokality a do nich koulervúcne zakomponované dianie (obrí ATATs na maledivskom "atole" sú oživeným detským snom). Vydarené epizódky kultových SW postáv s vypointovaným dejovým prepojením na prvú trilógiu. A konečne pútavá a hutne dramatická spleť väčšieho množstva postáv, z ktorých každá má svoju dôležitosť a ktorých činy definujú piliere prvej trilógie. Toto proste napísali ľudia, ktorí milujú Star Wars, ale tiež vedia dramaturgicky pracovať s postavami a príbehom v iných, než iba pohádkových mantineloch. A mytológiu SW univerza nevykrádajú, ale dopĺňajú a rozvíjajú. Bravo! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Trvalo to dlouhých 33 let, ale dočkali jsme se. Po Episodě 6 nejlepší filmový zářez do Star Wars univerza. Nepůsobí vyumělkovaně, nevypráví skrze dějové oslí můstky pro blbečky a s hlavními i epizodními postavami zachází neurvale a bezútěšně, tedy jako ve skutečné válce. Její rozjezd je možná příliš pozvolný (má jediná výtka), jinak je to čirá fanouškovská radost. S Garethem Edwardsem bych zašel rád na pivo, nejenže ve svém předchozím filmu jako jeden z mála pochopil poetiku původních japonských Godzill, ale ani Star Wars v jeho podání nevypadají jako kýčovitá omalovánka. Dejte mu další Star Trek! :o) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

My, kteří víme, že plány Hvězdy Smrti ve skutečnosti ukradl Kyle Katarn za pomoci své řídící agentky/operátorky Jan Ors, jsme při zveřejnění jména hlavní hrdinky pochopitelně ucítili určitou šanci na to, že by se po přechodu práv na Star Wars do rukou studia Disney mohly ledy pohnout směrem od naprosté ignorance špičkových her zasazených do univerza "A long time ago, in a galaxy far, far away...", zvlášť když se ví, že Disneymu nejde o nic jiného než o peníze, a Star Wars hry představují asi nejlepší příklady toho, jak kvalitní mohou být hry založené na filmové předloze. Dvě hodiny a pět minut od začátku "stárwórsového příběhu" jsou ale mé naděje opět ty tam. Rogue One nemá nic společného se zejména příběhovou kvalitou her, ani s obvyklou "náladou" Star Wars, a představuje - zcela očekávatelně, vzhledem k tomu, že Epizoda IV - uzavřenou kapitolu. Tedy doufejme, že uzavřenou. Proč? Protože na jednu stranu se Gareth Edwards pokouší budovat atmosféru "temnějšího, špinavějšího" boje proti Impériu, ale na druhou stranu na nás hrne typická klišé (co myslíte, když někdo spadne na kokos a leží jako mrtvý, a o pár minut později je jediný, kdo může zachránit situaci, byl nebo nebyl skutečně mrtvý?;)), a výsledkem je v podstatě generická Dirty Dozen podívaná, u které vás může zajímat leda tak to, kdo (pokud vůbec někdo) zůstane na konci naživu. Ovšem nenechte se mýlit - ne že by byli jednotliví hrdinové nějak zajímaví - jelikož jich je tolik, nemají mezi všemi těmi přestřelkami a vesmírnými bitvami prostor, aby se mohli rozvinout do něčeho víc, než do scénáristických šablon. Ale prostě vás zajímá výsledné skóre v životech, když už tedy potenciálně skoro čtyřicet let víte, že mise byla úspěšná:) Kdyby nešlo o film ze světa Star Wars, zapadl by jako žánrovka, ozvláštněná jen tím, že se v ní někdo neustále za něco omlouvá. Pokud chcete sdělovat poselství, fakt k tomu nejde používat Star Wars. To už se líp hodí South Park. A opravdu, opravdu se přimlouvám, nechte už Petera Cushinga odpočívat v pokoji. I když se úroveň animace od Epizody III posunula hodně dopředu, pořád to ještě není tak docela ono, i když grafici vyvinou obrovskou snahu. A když ji nevyvinou, jako v případě Carrie Fisher, je to ještě pořád docela peklo:) A s touto pozitivní myšlenkou se konečně loučím a dávám 60% s minimální šancí na reprízu. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Těžko se k prvnímu oficiálnímu spin-offu ze Star Wars universa zaujímá nějaký výrazný postoj - sám film totiž nijak výrazný není. Zamrzí absence vlastního podpisu, přestože právě tím se spin-offy mohly - podobně jako se to daří marvelovkám - od ostatních SW filmů oddělit (a že jen ztmavíte obraz a vynecháte rolovací úvod vážně nestačí). Největším prohřeškem je každopádně to, že má film přes dvě hodiny, za celou dobu řeší JEN onu triviální zápletku (o nic jiného tu vážně nejde, absentují i vedlejší mikropříběhy) a i přesto nedokáže vykreslit hlavní postavy. K čemu je pak poměrně odvážné finále, když jsou nám charaktery ukradené a nic o nich nevíme. Pokud to byl záměr (vytvořit příběh vojáků, jejichž "činy nebudou zapomenuty, i když jména ano"), ok, ale třeba Černý jestřáb sestřelen to samé dokázal podat způsobem, že jsme cítili jejich bolest. To se tady vážně nedostaví. Finále je velmi slušné, posledních 20 minut svou úderností takřka výborných. Ale v celém filmu není jediná scéna, kvůli které musel vzniknout. A digitální omlazování o dvě třídy horší, než třeba v Ant-Manovi. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

No jo no, fanoušek Hvězdných válek nejsem a ke zhlédnutí Rogue One jsem se přinutil po doporučení fanouška, který mi řekl o dost fatálním konci filmu. Tohle je opravdu netradiční, leč ten zbytek jede v tak ohraných šablonách, že jsem se víc než dvě hodiny nehorázně nudil. A ano, děj je prostinký, o postavách se toho moc nedozvíme, přesně jak píší ostatní. Hlavní příběh Star Wars dám, ale vedlejší linky jsou mi jedno. No co, moje chyba, jednou a dost. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Prvá pracovná porada bola asi o tom, že Darth Vader je najviac cool bad-motherfucker v Galaxii a treba mu vymyslieť scénu, ktorá to dokáže. Nie trápne a tisíckrát sparodované škrtenie Silou, ale čosi, čo pripomína, že bol svojho času najlepší Jedi šermiar. No a to ostatné je omáčka k tomu. Asi hodinu len ľahko nadpriemerná, potom (zhruba od Vaderovho prvého nástupu) parádne epická, zábavná, napínavá a so skvelými trikmi. Plus na konci vyhŕkli slzy, hoci nie preto, že by samotný film bol tak dobre vystavaný (skôr nie, hlavné postavy mi boli relatívne ľahostajné), ale preto, ako krásne a funkčne je to prepojené s klasikou najväčšou, teda Epizódou IV. Je to čistý servis pre fanúšikov a keďže sa medzi nich radím, tak spokojnosť. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Řeči o špinavé válečné akci jsou jenom zkazky, nebo nenaplněné zbožné přání, kde dobré charaktery absentují, či rovnou nesnesitelně prudí a dávají tušit, že ať už za to můžou přetáčky, nebo to takhle blbě bylo postavené od začátku, dost těžko udržíte na tak vratkých nohách film, u kterého víte, jak dopadne, tudíž jakékoliv osvěžení uvítáte, namísto toho, abyste sledovali generický blockbuster, jakých máte do roka desítku, přičemž by bohatě stačilo vyhodit 120 minut a těch posledních patnáct přilepit jako prolog k Epizodě IV, protože málokterý letošní film měl tak silný highlight jako ten, když se ve stínu rozsvítí červený světelný meč. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem se snažil přemýšlet nad tím, jak mám tento komentář napsat, abych nezaspoileroval. Řeknu to ale tak, že Rogue One má skvělý nápad a k tomu je opravdu krásně natočené. Hlavně závěrečná válečná scéna je asi nejlepší válečnou scénou, kterou jsem ve světě Star Wars vůbec kdy viděl. Problém nicméně je, že Felicity Jones na plakátě působila neuvěřitelně krásně a ve skutečnosti byla její role jedna z nejhorších hlavních rolí velkých blockbusterů posledních let. Nejen, že se tvářila, jak kdyby jí ulítly včely z úlu, ona dokonce působila, jak kdyby se v každé scéně urážela a nafukovala, jak malá cácora. Možná, že v té době měla jenom opuchlou držku, ale výslednému dojmu to také moc nepomohlo. Opravdu hodně jsem se na ní těšil a nakonec mě její otrávený přístup k roli hrozně zklamal. A stejně tak Diego Luna mi do druhé hlavní role vůbec neseděl. No a když Vám ve velkofilmu ze světa Hvězdných válek nesedí dvě hlavní postavy, je to docela problém. Ještě, že to naštěstí zachraňovala série vedlejších postav, na které byla radost koukat a celkový dojem z filmu mírně vylepšili. Škoda, pro mě je to hrozné zklamání. Takhle velké blockbusterové zklamání jsem hodně let nezažil. No jo, co se dá dělat, třeba příště výběr herců do hlavních rolí bude lepší. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Hvězdné války pro mě vždycky byly ságou, která je založená na dobrodružství, úsměvné naivitě, sympatických hrdinech a celkem jednorozměrných, ale ve výsledku zábavných postavách. Rogue One nemá nic z toho. Nic proti snaze natočit temnější příběh, ale snaha dělat z rebelů tak trochu svině, které se nebojí pobíjet nevinné, protože „účel světí prostředky“, jsou spíš rušivé než zajímavé, stejně jako všechny ostatní pokusy o drsnější atmosféru a snahy dělat z téhle sci-fi podívané válečnou záležitost. I když ono by to fungovat mohlo, jen by u toho musely být zajímavější postavy, o kterých něco víme. Ne dva Asiati, kteří jsou s hrdiny v jedné partě proto, že se náhodou potkali ve městě a stali se z nich nejlepší kámoši během scény, co nejspíš skončila ve střižně.Nikdo z celé bandy prostě není ani trochu zajímavý, nedovede vzbudit žádné emoce a prostě tam jen je a buď se tváří jako slepý polojedi nebo tlustý milovník velkých zbraní. Tím ale jejich veškerá zajímavost končí. Nikdo není vtipný, nikdo není cool, nikdo není děsivý, prostě tu jsou, létají z planety na planetu a vy jim máte fandit, protože to pan režisér řekl. A čím víc nabíhají minuty, tím je to celé unavenější a otravnější. Naštěstí Rogue One vypadá skvěle a ve své poslední půlhodině vytáhne z rukávu skutečně epickou vesmírnou řežbu, takže nakonec jsem z toho kina odcházel ne spokojený, ale rozhodně ne naštvaný. I když jsem se s každým dalším odkazem na epizody 4-6 cítil víc a víc trapně. Průměrně zábavná velkolepá podívaná a docela velký krok mimo pro celou ságu. Doufám, že poslední. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $200miliónov║Tržby USA $533,539,991║Tržby Celosvetovo $1,057,419,273▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $69,486,538║ Tržby za predaj DVD v USA $18,598,416║ tak nakoniec nie, nevyšlo to, márne som dúfal že na záver roka dostanem vytúžený bonbónik, Gareth Edwards nevie poriadne viesť hercov a takmer ma uspal, až posledná tretina sa rozbehne ale ako celok nie moc pútavé, skôr prázdne, triky samozrejme na úrovni, akcia fajn ale to je tak všetko, uvidím čo povie ďalšia projekcia /videl v kine 3D verziu: 70%/ __/videl v kine 3D verziu v IMAX Bory Mall: 75%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Univerzum Star Wars ještě nikdy nepůsobilo tak prázdně, dvojrozměrně a zbytečně. Film, který vyplňuje dvě věty z epilogu Nové naděje a svou roli plní mechanicky, bez nadšení, bez vzrušujících postav, zato se spoustou prkenných vět a zkratek. Obsahuje hrdiny na jedno použití, hrdiny bez minulosti a budoucnosti. A pokud to na papíře zní jako dobré východisko pro válečný biják, na plátně z toho vzniká nesoudržný hermafrodit, jehož sledování mi přináší skoro až fyzické pocity nepohodlí. Podobně jako na rok 2016 neuvěřitelně odporné a nevěrohodné digitální vzkříšení dvou postav původní trilogie. Epizoda VII ukázala, že stará klišé můžou mít nový život. Rogue One je mrtvola, která obsahuje nejlepší a nejmrazivější scénu až v posledních pěti minutách. Do té doby sledujete srážky mátožných a chabě prokreslených postav ve vesmíru, který navzdory skokům z místa na místo připomíná něčí stísněný obývák. Zklamání galaktických rozměrů, o tom není pochyb. P. S. Plusové body za oživení Foresta Whitakera z Bojiště: Země. To je fakt počin pro milovníky recese. Edit: vzhledem k letošní vánoční konkurenci mi nezbývá než přidat třetí hvězdu. Stejný kartáč jako Assassin's Creed a Pasažéři si to jednoduše nezaslouží. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Star Wars, ať ty číslované nebo s přídavkem "story", to nemají a nebudou mít lehké. Maximální očekávání je těžké naplnit, přijít s odlišným přístupem se ne vždy vyplatí. Rogue One rozhodně není špatný film, naopak je velice zábavný, má vynikající tempo a nabízí ucelený příběh, který hlavní dějovou linii doplňuje. Díky špinavému vzhledu a snaze autorů nás vtáhnout mezi (ne)obyčejné vojáky Aliance, máme konečně šanci si uvědomit, že v téhle válce nebojují jen rytíři Jedi. A za to tleskám. Bohužel divák si nestihne postavy oblíbit, vážit si jich a neuroní při jejich ztrátě slzu (až na robota K-2SO, který si pro sebe ukradne hodně prostoru). První půlka navíc obsahuje dost děje na různých planetách a (až moc náhodné) seznámení s postavami, takže divák se může chvíli ztrácet. Film v závěru naopak výborně graduce a je napěchovaný akcí. Gareth Edward v ní exceluje, stejně jako v atmosféře a SW mají jako vždy fantastické lokace, které berou dech. Bohužel film ztrácí ve vazbě na postavy, určité základní logice (tak stanice o průměru 120 km těžko postavíte, aniž by si toho někdo všiml nebo to někdo prokecl) a hlavně pro mě, i přes svojí zábavnost, nevyvolává pocit nutnosti dalšího zhlédnutí. Jsem rád, že jsem mohl nahlédnout mezi vojáky, kteří mohou zemřít, mají problémy, mají svoje pozadí (i temnou stranu Aliance) a uctívají Sílu na úrovni náboženství, ne vlastní síly. Navíc Rogue one podporuje důraz na důležitost rodinné vazby a smysl obětování. Chvílemi bych až řekl, že ty nové filmy by se měli od ostatních naprosto odprostit a už vynechat i ty narážky, kdy letmo zahlédnete R2D2 a C3PO v hangáru. Svět SW má na víc, než si neustále připomínat, že co bylo, bylo krásné. Osobně doufám, že hlavní dějová linie číselných epizod bude pokračovat svým až "uctívačským" stylem a ostatní, "story", budou velice časově nebo místně vzdálenné, od těchto příběhu a nebudou dotvářet malé vsuvky. Snad na tohle budou mít u Disneyho odvahu. PS: zámek Dartha Vadera pochází z návrhů vytvořených před více jak 30 lety, více zde, je vidět, že kvalitní concept arty budou ještě dlouhé roky zdrojem pro SW universum a Disney z nich čerpá opravdu výrazně PPS: velice mě zajímá, co se stříhlo a proč, doufám, že k tomu někdy bude vyjádření a popis scén (nejlépe původní scénář), taková Jyn versus T-fighter, útěk s plány metrem/po pláží? Stroomtropeři po kolena ve vodě... kde to je?!? Přetáčky na pár místech jsou cítit, nutně chci vidět původní sestřih, těch změn.... Díky tomu pro mě Rogue One redefinoval pocit "ten trailer byl jako na jiný film" :) ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

V podstatě stejné zklamání jako Godzilla. Edwards se umí tvářit, že točí opulentní drama první jakosti, už podruhé mu z toho ale vypadlo blockbusterové nedochůdče s jedním stěžejním problémem - totálně marnými postavami. Rogue One od začátku skáče po planetách tam a zpátky, nikde se pořádně nezdrží a nikoho pořádně neprodá. Místo party rebelů tak dostanete sešlost náhodných kolemjdoucích, kteří bývají v akčních scénách skoro omylem, a místo pořádné osudovosti jen zkratkovitou kopírku obvyklých motivů. Věřím, že to na papíře vypadalo jako hezký fandovský sen. Realita je však nezáživná až běda a zachraňuje ji až našlapané finále, v němž alespoň pořád něco vybuchuje. I tak ale budete vyplesknutí jen z famózních X-Wingů a geniálního Vadera. Darebácká banda si svou existenci neobhájila a docela to bolí. (6/10) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dospělejší? Nenechte se vysmát, pouze o poznání špinavější a infantilností prosté. Je pravda, že první hodina je do značné míry nadbytečná a film by se bez ní snad i obešel. Nedá se rovněž popřít, že popsat postavy jako jednorozměrné znamená jim jeden rozměr přidat. Na druhou stranu zrovna tohle o Star Wars platilo tak nějak vždy. Přetáčky místy rozpoznáte a to není dobře. A to co provedli chudákovi Cushingovi je na obracení se v hrobu po nejednu desetiletku. Zároveň však platí, že závěrečná půl hodina má na tuto sérii nebývalé grády, že si to jde svou vlastní cestou a že Edwards působivě pracuje s prostorem i měřítkem (minimálně tedy v Imaxu to v tomto ohledu funguje výtečně). Ano, není to nic více než blockbusterová vypalovačka na jedno použití. Ovšem je to zdařilá vypalovačka na jedno použití, která se sympaticky nesnaží být ničím jiným; nikoli událostí a už vůbec ne popkulturní modlou jako jiné do sebe zahleděné příspěvky do tohoto univerza. PS: Giacchinův doprovod sice není tak kvalitní a ani vděčný/vhodný na samostatný poslech jako Williamsův, ale i přesto je paradoxně lepší, jelikož oproti němu na sebe nestrhává pozornost a plně slouží jen a pouze filmu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Co se Star Wars mytologie a světa týče, tak se mi Rogue One líbilo více, než Force Awakens. Je fajn vrátit se do známého světa, který je utlačovaný starým dobrým Impériem a ne nějakým Prvním Řádem. Fakt oceňuji a hodně mě překvapilo, že rebelové tu nejsou jen báječní muži v X-wingách, ale ukazuje se i jejich stinná stránka a jedna z hlavních postav dokonce odpráskne nevinnýho. Felicity Jones je kapitola sama pro sebe. Byla báječná a věřil jsem jí vše. Potěšil mne i scénář, který nebyl vůbec špatně vymyšlen a docela jsem žasnul nad digitálnímy kouzly, která umožnila prohánět se po plátně zesnulému Peteru Cushingovi. I když bylo vidět, že s ním není něco úplně v pořádku. Ben Mendelsohn byl důstojný záporák takže jedinné co bych vytkl je možná přílišná délka. Finální bitka mohla být kratší. Každopádně výborné rozvinutí Star Wars univerza a už teď se více těším na další spin off, než na regulérní epizodu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

“POJĎ MÉ DÍTĚ. MÁME PŘED SEBOU DLOUHOU CESTU...“ /// Tak vono dohromady není vočem vypravovat… taková přetechnizovaná pohádka s kusem ftipu, ve který se zachraňuje lidstvo. Teda aspoň jeho část. Moc mě to nechytlo. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že už i vesmír je plnej Číňanů. 2.) Jsem fanda. 3.) Thx za titule „-OverLord-„. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ ne ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Buena Vista // Počet premietajúcich kín v USA: 4,157 // Otvárací Víkend USA: $155,081,681 // ()

Související novinky

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Další Star Wars seriál má obří cenovku

Další Star Wars seriál má obří cenovku

26.07.2023

Podle nové zprávy serveru Forbes společnost Disney zase utrácela ve velkém. Jenom pro kontext, zde je několik posledních velkých útrat studia. Tajná invaze – nový seriál ze světa MCU, údajně vyšel na… (více)

Reklama

Reklama