Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový čas, nová odysea, a nová šance rozluštit záhadu mise Jupitera z roku 2001. Členové posádky na palubě Leonova jsou na cestě za setkáním se stále vesmírem plující lodí Discovery. Posádka zatím netuší, že se brzy ocitne tváří v tvář osudu samotného lidstva. Ten bude spočívat na křemíkových bedrech znovu probuzeného počítače HAL-9000. Tímto filmem natočeným podle pokračování slavného románu Arthura C. Clarka "2001: Vesmírná odysea", dokázal režisér Peter Hyams (Kozoroh jedna, Outland) natočit pohlcující sci-fi film navazující na svého předchůdce, avšak se svým rukopisem. Píše se rok 2010. Čas zjistit, že nejsme sami. (Magic Box)

(více)

Recenze (258)

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Zatímco v 2001 mě mrazilo prakticky celou dobu, mozkové závity pracovaly naplno a na konci jsem povýšila o úroveň výš spolu s Bowmanem, ve 2010 mě zamrazilo pouze dvakrát. Když se matce zjevil její zduchovnělý synáček a při posledním záběru. A vlastně také, když jsem objevila na plátně Honzu Třísku. Takže celkem tři hvězdičky. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Méně artové než jednička, nadruhou stranu se tím Clarkův svět otevřel širšímu publiku než jak to bylo v případě mistrovské Kubrickovi jedničky. ()

Viperine 

všechny recenze uživatele

Od poloviny tam tak moc blábolili, až z toho udělali blábol.. První polovina filmu se nemá za co stydět. Zajímavý námět se pozvolna rozvíjí, herci vůbec nejsou špatní, triky a grafika jsou na svojí dobu opravdu dost povedené, ze záběrů zvenku na vesmírné lodě se až tají dech.. vypadá to na dobré sci-fi, je na co koukat. Ale ta užvaněná druhá půlka to tak zazdí, až je to jednomu líto. ()

Omnislash 

všechny recenze uživatele

s puvodni odyseou se to vubec neda srovnavat. predevsim proto, ze tohle je skutecne film a ne nejaky pseudoumelecky pokus. ma to hlavu a patu a ma to dej. strucne shrnuti prvniho filmu na zacatku pak "novackum" umoznuje uplne se tomu zklamani z jednicky vyhnout (a ja to tez doporucuji) ()

Wawer 

všechny recenze uživatele

2010 nesnese srovnání s Kubrickovým veledílem a to chvílemi ani po vizuální stránce. Nicméně je to pořád velmi dobrý film, který má několik velmi silných scén (všechny s Bowmanem a HALem). Předlohu mám hodně rád, je to dle mého soudu nejzdařilejší díl knižní ságy, nicméně přiliš velká doslovnost filmového zpracování je tu možná až ke škodě (byť opomněli číňany). ()

Rannveig 

všechny recenze uživatele

Velmi Slušné Pokračování Jednoho Z Nejgeniálnějších Sci-fi, Si Udrželo Poklidnou Atmosféru, Skvělé Záběry A Plynoucí Dialogy. ()

Filmárik 

všechny recenze uživatele

Ťažko sa mi 2010 hodnotí po dokonalej 2001 od Kubricka. Tentokrát som čakal pre zmenu veľa a dostal som len priemer. Film ma síce vtiahol a nepustil až dokonca, ale poetika, cit ponuré ticho kubrickovej réžie tu proste chýba. Je to celé vyvažované oveľa väčším množstvom dialógov a interiérových scén plných farebne blikajúcich kontroliek. Spracovanie je znova výborné ale po očipučiaco - sánkopadných momentoch z 2001 už neohromí. Dôstojný sequel určite stojaci za pozretie, nič viac ale ani menej. ()

fr3ak 

všechny recenze uživatele

Jak už to u pokračování běžně bejvá (čest 0.1% výjimkám) je úplně ve všem horší než původní dílo. Na druhou stranu kdo by se tehdy zvládnul měřit s Kubrickem že? Takže výsledek předem jasnej, tady navíc bohužel okořeněnej o problémy s komoušema, který si americkej filmovej průmysl měl potřebu neustále někde ventilovat... ()

char_t 

všechny recenze uživatele

Tam, kde Kubrick z jedničky dělal umění tak usilovně, až se vytratil příběh i s akcí, Hyams dvojku pojal trochu víc lidsky, a za to dávám jednoznačný palec nahoru. Je tu víc dialogů, víc trikových záběrů, víc akce, ale pořád to není žádná jednorázová popkornová zábava, ale kvalitní film, který i po 30 letech má co nabídnout. Zůstala navíc kvalitní hudba, i když v tomhle směru (jediném) měla jednička o trochu navrch. Celkově za mě 75% a rozhodně větší spokojenost než u 2001. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Vesmírná odysea je snad vůbec nejstarší nákladná vesmírná sci-fi, která byla natočena, průkopník žánru. Dnes se na ní již podepsal zub času, ale stále je to film, který má co říci a má proč být obdivován. A pokračování 2010 osobně považuji za přinejmenším stejně povedené, pokud ne ještě lepší. Na rozdíl od 2001 je dynamičtější a tvůrci se vyvarovali zdlouhavých pasáží, jakým je ve 2001 především závěr filmu, který je oproti knize dost nejasný a pro diváka, neznalého Clarkova textu, často nepochopitelný. Tolik k filmu. Ovšem já si především kladu otázku, proč po těchto dvou úspěšných filmech nepřišlo další pokračování a nedočkali jsme se ho ani po letech? Kvalita Clárkovi vesmírné tetralogie je nesporná, filmy se proslavily a patří dnes mezi filmovou klasiku. A při dnešním trendu filmových trilogií, úspěšných pokračování starých klasik a znovunatáčení starších filmů se tato možnost vysloveně nabízí. Mě osobně to připadá zvláštní a pevně věřím, že se snad brzy dočkáme pokračování 2061 a možná jednou i 3001. Určitě by to za to stálo... ()

fraktal 

všechny recenze uživatele

60% - z dnešního pohledu mírně nadprůměrné sci-fi, na svou dobu jistě výborný snímek, možná jen trochu moc civilní (bez pořádné atmosféry), ale přeci jen - či alespon doufám - jsou dnes mety již o kousek dále. ()

Kalimero13

všechny recenze uživatele

Po prvním pro spoustu lidí těžko stravitelném dílu, přichází sci-fi naprosto klasických rozměrů, které může zpracovat většina populace. Dle knižní předlohy rozvíjí příběh prvního dílu. Jasně tak odkrývá umělý závoj tajemna z prvního filmového dílu a ukazuje, že v prvnímu dílu příběhově nebylo nic vizionářského - jedná se o lehce nadprůměrný sci-fi kousek. Druhý díl je paradoxně o dvě třídy horší ve vizuálních efektech, co nechápu a herecké výkony jsou jak na houpačce, což dost ruší. Každopádně kdo má chuť na typický devadesátkový vibe, tohle je pro něj. ()

elshish 

všechny recenze uživatele

Beru to jako samostatný film bez jaké koliv návaznosti předchozího Kubrikova zpracování, který mě opravdu místy vytvořil husinu na zádech. Proto hodnotím: 91% ()

upas 

všechny recenze uživatele

fakt dobrý, až na ten okamžik zázračné záchrany dr. čandry v závěru z paluby enterprise... sorry, ale to bylo vážně nechutný! kubrick by to takhle nezmrvil... ()

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama