Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Recenze (440)

Mikarda 

všechny recenze uživatele

Všechny 4 série mě bavily, na díly se dobře kouká a měla jsem to jako oddechovku, se kterou můžu klidně strávit večer až do ranních hodin. Seriál je napínavý, děti fajn, i když v poslední 4. sérii na mě bylo až příliš moc coming-outů. Nicméně abych to shrnula - příjemná značně návyková podívaná, jen u jednoho dílu zkrátka nepřestanete. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

13 důvodů, proč se jedna naivní vypatlaná píča zkažená dnešní vymrdanou facebookovou generací zabila. Skvělá filmařina totálně zabitá obsahem, kde tvůrci obhajují sebevraždu do sebe zahleděný kundy, která háže špínu na všechny okolo, jen ne na sebe. Hodnotím pouze první sérii, jelikož následující dvě mě nezajímají, protože jejich smysl postrádám. ()

j.bena 

všechny recenze uživatele

Teda za mě žádná sláva... Jako přesně jak už jsme četla tady v komentářích a budu se tím i možná opakovat, ale mladá středoškolačka která si do 10 tého dílu stěžuje na svůj život a hází vinu na ostatní... Tož uvidíme co druhá série. ()

KoRniky 

všechny recenze uživatele

Skvely serial, ktery jsem zvladla shlednout za jeden vikend, rychleji, nez si Clay zvladl poslechnout vsech 13 nahravek, ktere mu vysvetlily sebevrazdu jeho kamaradky Hannah. 5 hvezdicek tomu nedam, jelikoz mi tam vadila prave tato zasadni vec - ze si Clay kazety nepustil naraz, jak by to logicky udelal uplne kazdy clovek, ktery prave do ruky dostal takovou bombu. Samozrejme pro serial bylo nutne, aby to natahli na 13 epizod, ale mohli to udelat jinak, "poslat" mu jednu kazetu denne nebo neco podobneho. Ze on si je nechtel poustet ze strachu co jeste horsiho muze slyset, a co vlastne bude na jeho kazete je proste blbost, o to vetsi, kdyz tolik lidi kolem nej jeho kazetu uz davno slyseli. Ale serial to byl napinavy a sokujici a oci otevirajici... prenesla jsem se zpet do mych stredoskolskych let a vzpominala na to jak jsem se ja chovala ke spoluzakum. Ja jsem byla vzdycky proti sikane, na zakladni skole jsem si zazila vice "posmesku" nez na gymplu - vzdy jsem si to vysvetlovala tak, ze na gympl chodi jen ti inteligentni vybrani lidi a sikana se tam proste nedeje. Na zakladce jsem ovsem chodila do tridy s takovymi individuy, ze si opravdu nektere jejich posmesky a narazky a urazky pamatuju zive do dnes, a to byly prakticky o nicem kdyz se na to podivam zpetne, ale tenkrat me to traumatizovalo, i proto jsem byla cely zivot proti sikanatorum. Takze to co si zazila Hannah muze nekomu pripadat jako "nedostatecne" znicujici aby si vzala zivot, ale nactileti premysli uplne jinak!! ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

1. série - 90% Momentálně nejlepší letošní seriál. Ano, je to trochu teen drama, ale přesto mě to bavilo. Mělo to hlavu a patu a hlavně drive. Skvělé na tom je, že už dopředu víme, co se stalo za hrůznou událost, ale nevíme, proč a kdo za to mohl, a tak postupně odkrýváme karty. Jediné mínus je konec. Nedostal jsem odpovědi na všechny mé otázky, ale ty se určitě zodpoví v dalších sériích. Je pravdou, že některé důvody, kvůli kterým se Hannah zabila byly malicherné, ale když si dáte dohromady všechny důvody, pak následnou lhostejnost a pubertu – je to tady. Skutečně depresivní seriál, který vám srdce nerozradostní. Bravurně zahrané a vymyšlené. 2. série - 80% Pochopitelně se už nedostavil obdobný wow zážitek jako u první série. Přesto jsme si na postavy zvykli, takže jejich osud hrotíme. Jo, funguje to stále dobře. Má to slušné zvraty, nenudí to, je to napínavé, místy až skoro syrové. Stále je až moc zřetelně vidět to poselství od tvůrců, ale to mi nevadí... 3. série - 80% Trochu se nám z tohoto seriálu stala kriminálka. Rozhodně mi vůbec nevyhovuje Ani, ale co nadělám. Mělo to zajímavý styl vyprávění, několik vrstev. Super progress u hlavních postav. Postavy, které jsem v první sérii nemusel, nyní jsem si oblíbil a nedokážu si seriál bez nich představit. Rozhodně se těším na poslední sérii... 4. série - 70% S odřenými uši dávám sedmdesát. Možná by si poslední řada tolik ani nezasloužila. Podivné chování postav, skoro všech, tlačení poselství divákům (těm mladým) až moc na krev, vlastně se skoro nic zajímavého nestalo. Potěšil mě finální díl a rozloučení se s postavami. Jinak čtyřka zapadla do takového průměru, což je škoda, jelikož první série byla dokonalá. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tlieskam! Už dlho som nevidel niečo tak pozoruhodné, pútavé a zároveň zodpovedajúce realite. Tento seriál (a samozrejme tiež knižná predloha) by teoreticky mohla tínedžerom otvoriť oči, lebo myslím že v tomto celom sa snáď nájde takmer každý. Každá z 13 epizód poukazuje na určitú charakteristickú črtu tínedžerských pomerov a k ním viažúce sa sklamanie. Áno, niektoré dôvody boli možno prehnane senzitívne poňaté, ale ako celok je to ako butterfly effect, ktorý napokon vedie až k tragickej udalosti. Navyše, psychologicko-didaktický kontext, kazetový formát a čiastočne mysteriózne spracovanie zaobalené v realistických okolnostiach boli v tomto prípade len ďalšími prednosťami celého konceptu. Musím teda vyjadriť obrovské uznanie a už teraz sa teším na druhú sériu, keďže táto téma nám má rozhodne čo povedať... P.S. Po prečítaní knihy musím uznať, že seriálové spracovanie absolútne jednoznačne zatienilo priemernú knižnú predlohu. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Kéž by se to jmenovalo "6 reasons why" nebo aspoň "13 twenty-minutes-long reasons why". Byl by to ten nejlepší teenage seriál za poslední roky. Takhle mohu doporučit jen lehký hack pustit si epizodu 1 a pak až 9-13. Díly 2-8 totiž nejsou horší než to, co se vám taky dělo na střední -- a jelikož čtete tenhle komentář, nezabili jste se, takže tak. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

pro mě osobně nejslinější seriálový zážitek letošního roku...ne-li posledních několika let.Teen časy už mám sice nějakou tu dobu za sebou,ale tohle jsem dokázal procítit a prožít jako už dlouho nic.Jde tu sice nad spoustou věcí pochybovat,protože spousta toho co se děje a ty důvody,které vedli Hannah k sebevraždě můžou přijít dospělému jako prkotiny,na druhou stranu je tu ale spousta pravdy.Hledání a zjišťování toho co kdyby,snaha apravit nenapravitelné,stejně jako objevování toho,že pravda není skoro nikdy jen jedna a vždycky hodně záleží na úhlu pohledu.Jak už tu v některém příspěvku padlo,v tomhle případě hodně záleží na tom,jak moc se povede do seriálu ponořit.Pokud ne,jsou pochopitelné rozporuplné recenze.Ja to každopádně prožil se všemi hlavními hrdiny od prvního do posledního...nejslinějšího dílu.Netflixu se povedl další majstrštyk...100% ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

První díl mě nadchl hrozně moc. Potom se to nadšení začalo malinko rozplývat. Mrzí mě, že ten koncept, kdy celý díl provází Hannina nahrávka postupně mizí a pasáží z nahrávek je méně a méně. Někde okolo poloviny první série mi přišlo, že jsou díly takové na jedno brdo. Ale ke konci se to určitě zlepšilo a jediné co mě zklamalo byl závěr, chápu, že si chtěli tvůrci připravit půdu pro další sérii, ale mrzí mě to. Nedává to moc smysl, vždyť to má být Hanniných 13 důvodů...----"You can't know rumors. You can hear them, but you can't know them."---- ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Ano, první řada je nejoriginálnější a další tři jsou "standardní" podívanou ze střední školy, kde má každý nějaké tajemství, ale s ohledem na to skvělé obsazení a to, že se skoro neustále se něco děje a to, že se seriál nebojí věnovat i kontroverzním tématům, o kterých nechtějí mnozí mluvit, pro mě ani ty nebyly zklamáním. A finále bylo opravdu emotivní. Jediné, co mi vadilo, bylo to, že některé postavy prostě zmizely bez vysvětlení, jinak nemám žádnou větší výtku. ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Netflix opět nezklamal. Takovy nářez co poslední dobou servírují je až podezřelý. Naprosto úžasní mladí herci, skvělá hudba a atmosféra. Velice emotivní a silný konec. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série Zaháčkovalo mě to už od samotného začátku, i když mi na seriálu něco nesedělo, jenže jsem neuměl přesně popsat, co to přesně je. A teď už to ani nedokáži odhalit, jelikož ten pocit v polovině série úplně zmizel. Poté mi zbyl jen děsivý, smutný, ale potřebný příběh s co nejlidštěji napsanými postavami, s absencí černobílého vidění světa a bez povrchních a ukvapených soudů. Prolínání dvou časových rovin, přesný střih, práce s hudbou a prostor pro různé teorie mě naštěstí ujišťovaly, že se stále jedná o pouhou fikci, jakkoli detailní a pravděpodobnou. (Netflix) ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2. série Největší problém je, že se seriál neposunul ani o píď, startovací čára je totiž přesně tam, kde byla po první sérii. Už ta totiž ukázala, že se nepodařilo vše bezproblémově vyřešit, že se naopak chystá další tragédie, a taky nakousla nedůvěryhodnost výpovědí Hannah. Technická zručnost zůstala, ale přišla o nejvýraznější aspekt, kterým byly prostřihy mezi dvěma časovými rovinami. Zůstávají tak jenom postavy, které naštěstí stále působí jako lidi. A taky se tedy občas objeví scény, které dokáží emočně zasáhnout nebo šokovat. 3,5* (Netflix) ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Shlédnul jsem znovu poslední 3 díly, protože mi stále asi něco unikalo, ale neunikalo. Pubertální holka si prostě brala všechny sračky světa na sebe až jí z toho ruplo v kouli, namísto toho, aby vyhledala pomoc přátel, někoho si připustila k tělu nebo se svěřila rodině. Pro ní příliš pozdě, ale přeci někdo sebral odvahu to řešit, i když už funěla do hlíny a třeba se dočkáme spravedlivého soudu, ale to je zatím ve hvězdách a když už jsem u těch hvězd, tak jsem nucen snížit hodnocení na 3*. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Na seriál 13 Reasons Why mě nalákalo zde napsané slovíčko mysteriózní. No, i když to bylo ze žánrové stránky trochu zklamání, z té filmářské už se to říct nedá. Skvěle se mi seriál sledoval, ale kdybych měla dělat analýzu psychického stavu Hannah Bakerové, asi bych ji definovala slovem drama queen. O nic jiného ve scénáři totiž nejde. A i když měl ukázat pouze to, jak si střední škola zahrává s duševním zdravím studentů a jaké následky tyto hry mohou mít, můj názor je ten, že většinu z toho, co si prožila Hannah, si prožil každý třetí člověk, takže já hodnotím s rezervou. Aby se pochopilo, kam tím mířím, zkrátka a dobře, filmařsky, herecky a scénáristicky je tento seriál na vrcholu, ale nemůžu tomu uznat tu velmi velmi americkou dramatičnost. Problémem také je, že nejméně sympatickou postavou je zde právě ona zesnulá Hannah, takže mi její sebevražda byla tak trochu jedno. Na druhé straně miloučký Clay se po mých emocích vozil jako na horské dráze, ale konečný dojem z jeho postavy je spíš super. 2. série, ač jsem na ní čekala s rozpaky nedopadla až tak hrozně. Sice tam, kde mě dokázala první řada nalákat svým rozjezdem, mě druhá řada spíše ze setrvačnosti nutila pokračovat dál ve sledování. Postupem epizod se tento faktor ale začal vytrácet a já se do příběhu dokázala více ponořit. Je sice škoda, že Hannina minulost se musela znovu otevřít a my se tak dozvídáme úplně nové útržky z jejího života, o kterých se v první řadě ani nespekulovalo. Nějaký rozvoj to ale prostě mít muselo a tak se na úkor Hanniny dobré pověsti vydáváme k soudu, kde se opět ukazuje pravá tvář každé z postav. Postavy se vyvíjí nejen u soudu, ale i v soukromí a já opět zjišťuju, že Jessica mě trochu štve svou afektovaností, stejně tak Clay a Skye. Na druhé straně je tu skvělý vývoj sympatického Zacha, Alexe a Justina. Jak jsem již zmínila, začátek pro mě byl trochu slabší, nicméně asi tak od druhé poloviny jsem každý díl doslova hltala a nemohla se dočkat finále, které je však pro mě tentokrát zklamáním a nervózním nájezdem na potencionální třetí řadu, která by snad prý už měla být bez Hanny, což mi příjde vzhledem k faktu, že jsem přistoupila už na řadu druhou, docela nemyslitelné a mělo se to prostě zahrát do outu. Protože už u první série jsem si říkala, že tento seriál nepotřebuje víc řad. 3. série je tak trochu parodie sebe sama. Trochu mi vadí, jak moc smrtelně vážně už se tento seriál začal brát. Sice mě to ve své podstatě ještě stále bavilo, ale musím to brát s velkou rezervou, protože postavy už začínají být opravdu směšně dramatické a kolikrát je scénář přitažený za vlasy. Dojem kazí nově přistěhovaná hlavní holka, která spolkla celej svět, je chytrá jak rádio a už ji chybí si jen otevřít soukromou detektivní kancelář. Jak se říká v nejlepším přestat, takže třetí série už asi vážně nemusela vznikat, ale ještě jsem to teda přežila. Čtvrtou ale už prosím ne. 4. série Naposledy se mi takhle zprznil nějaký seriál, když Ryan Murphy vypustil na světlo světa šestou řadu AHS Roanoke a stejně tak neměla světlo světa spatřit ani čtvrtá série 13 Reasons Why. A co si budem už ta třetí to měla jen tak tak na pomezí. Já věděla, proč už jsem chtěla v tomto seriálu opravdu stopku po třetí sérii. Tato je totiž už jen naprosto přehnanou sondou do labilnosti a pochroumaného mentálního zdraví zdejších postav, které mě už upřímně přestaly dávno zajímat, o to víc ústřední protagonista Clay, kterého jako divák podle mě zákonitě musíte chtít taky zabít. Tak strašně moc už se s tou dramatickou image mrhá, že už to spíš otravuje než dojímá. Tragických osudů opět přibylo, stejně jako dalšího protlačování současných amerických politických témat do jednotlivých epizod, které jsou každá různé kvality, tudíž jsem se nevyhnula ani těm nudným. Vesměs je to už fakt jenom ubohá snaha diváka šokovat, o to víc působí scénář směšně a nepřidává žádnou hodnotu k předešlým řadám a naopak špiní jméno první skvostné a druhé ještě kvalitní sérii. () (méně) (více)

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele

Nakonec jsem to rozkouskovaně dokoukala. Seriál rozebírá vážné téma, přesto jsou v ději momenty, které jsem vážně brát nedokázala. (Puberťáci z Ameriky jsou asi fakt z jiný planety.) Nepochopila jsem dvě věci: 1. Pokud mě jeden šmejd z party zklame, ještě to přeju. Ale pokud další a další, proč stále doufám, že ti ostatní jsou lepší? 2. Poslední díl u školního psychologa, kde začne dávat smysl, proč svojí ženě řekl, co jí řekl. Že se bojí, že dostane padáka, protože svojí práci udělal přesně. To jak za ním Hanna přijde a je to prostřihané s Clayem v přítomnosti. (To není jenom chyba jenom jednotlivce a těch kolem něj, ale je vidět, že pokud nás druhý nechce slyšet křičet o pomoc, tak je jedno, jak křičíme nahlas. Především těch, kteří by nám pomoct měli. Dospěláci, kteří nezvládají svojí práci...) Co oceňuji je dobře náročné před a teď. Hezky se to proplétá, přesto se neztratíte (a tím nemyslím jenom náplast na Clayovê čele, ale barevnou logickou stylizaci). Knihu jsem nečetla, tak nevím, co chtěj jako vymyslet v další sérii (ale na to, kolik má stran, asi toho vymyslí dost). Uvidíme. Já se koukat budu. Sice řadím do kategorie "koukám, když na nic jiného nemám náladu", ale ve výsledku to špatné nebylo. Tvrdit opak, lžu. ()

epicek 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, jak by se pořádně slovy dal vyjádřit tento dokonalý počin. Zkouknul jsem to snad v nejkratším možném termínu v podstatě na jeden zátah a celé se mi to dostalo pěkně pod kůži. Už po pilotním díle totiž na vás vykoukne tolik otazníků, že prostě budete chtít další část této dokonalé skládačky, které do sebe zapadá naprosto perfektně. Všechny postavy vám prostě přirostou k srdci a samotná Hannah vám bude díl po díle odkrývat své tajemství a vy se vcítíte do Claye a projdete si tuhle emocionální jízdu s ním a ta vás vyplivne až na samotném konci s pocitem, že vlastně nevíte co s životem. Vážně dokonalý příběh, který je dokonale ztvárněn a udrží vás 13 hodin napnuté. To všechno ještě navíc dobarvuje naprosto ušitý soundtrack na míru, který ve vás evokuje další a další pocity a umocní zážitek, který právě budete sledovat. Myslím, že mezi největší seriálové bomby roku 2017 se to určitě zařadí. Listen the tapes, Clay ()

spygirl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Některé scény hodně silné.... Hannah je občas otravná, to uznávám, ale v jejím věku, no člověk se ještě hledá. Až časem lidé pochopí, co je to opravdová láska. Je zde dobře ukázáno, jak zkažená je dnešní doba, pořád jen mobily, net, chlubení se, přeposílání fotek. Hnus. Lidská psychika a sexualita je zvlášť v tak mladém věku křehká... Skvělý výběr hudby. "The feeling has gone, only you and I.... It means nothing to me.... This means nothing to me.... " (Ultravox - Vienna) ()

Jim_Beam 

všechny recenze uživatele

Pitomý a falešný seriál. Snaží se působit na úrovni, ale ve výsledku je to jen hloupá příručka pro střední školy na téma "sebevražda není cesta a vaše jednání může vaše spolužáky zraňovat". Mnoho situací a stejně tak i dialogů je umělých, počínaje základním konceptem natočení 7 kazet před sebevraždou, který lze ještě při dobré vůli jakž takž pochopit, přes několik z Důvodů, které jsou zcela malicherné, až po 12. a 13. díl a způsoby, jakými byly rozhodující situace v těchto případech navozeny. Po dopsání komentáře jsem mrknul na komentáře jiných uživatelů a mohl bych se podepsat pod komentář J˙A˙S˙M jen s tím rozdílem, že nepovažuje seriál za skvěle vygradovaný, když to, jakým způsobem se Hannah dostala vstříc 12. důvodu mi přijde jako neskutečný scénáristický nesmysl. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dosledováno ke dni 26.6.2020 :-) První série mě příliš nenadchla, druhá a třetí mi to vynahradily a 4. byla kaatstrofální, musela jsem se přemáhat, abych to vůbec dosledovala. Oblíbené postavy: Alex, Tyler, Tony, Zach. Nejhorší postavy: Clay, Jessica. ()

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama