Reklama

Reklama

Dark

(seriál)
  • Německo Dark
Trailer 2
Drama / Krimi / Sci-Fi / Mysteriózní
Německo, (2017–2020), 24 h 23 min (Minutáž: 45–73 min)

Režie:

Baran bo Odar

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Louis Hofmann, Oliver Masucci, Jördis Triebel, Karoline Eichhorn, Maja Schöne, Stephan Kampwirth, Daan Lennard Liebrenz, Andreas Pietschmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Pohřešování dítěte vede čtyři rodiny ke zběsilé honbě za odpověďmi a odkryje zarážející tajemství, které se táhne napříč třemi generacemi. (Netflix)

Recenze (470)

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem z nějakého seriálu neměl tak rozporuplné pocity. Na jednu stranu brutálně atraktivní téma, áčkový audiovizuál a špičkoví herci, takhle dobrý casting i do minimiroliček už jsem neviděl dlouho, nemylsím hvězdně, ale typově. Nicméně to tedy není tak geniální pecka, jak se říká. Za prvé mi vadí nerovná hra s divákem, kde se namísto expozice děje nechá x dílů pobíhat nějaký strejda aby se jeho smysl vysvětlil až v další řadě, tohle se tam btw stalo s několika postavama. A taky je naprosto zbytečných úvodních 5 dílů, kde je prostě děje minimum a věnuje se to odkrývání toho co kdo ví a neví, od čehož se teda neupustí celých 18 dílů, ale aspoň se přidá nějaký děj. Evidentně mají tvůrci načtené a nakoukané mraky žánrovek, které záměrně, ale mimo to se měli podívat třeba na Broen a Suburru nebo Gamoru, aby se naučili, jak se málo děje natáhne napínavě na mraky epizod bez scénáristických berliček. Rozhodně to není špatné a je to mega kvalitní, ba co víc, ani nemusím použít jméno satana a Lindelof se tu opravdu nekoná, ale sere mi to o to víc, že tohle mohlo být kurva geniální. 7/10 víc opravdu ne. Závěrečný cliffhanger je na tečku mezi oči, hodně levné na to, jak si to celou dobu hrálo na vyšší cenovou skupinu... ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý uzavřený seriál, který se ale nakonec až příliš utápí ve své vlastní myšlence, která - když si jí rozebereme - není zase až tak COOL, jak by se mohla zdát. Jednotlivé postavy se snaží zastavit kola jistého cyklování. A když si vezmeme, že jednotlivé cykly prožily už jednou, mají díky této zkušenosti dost možností, jak vybočit a neopakovat, co nechtějí opakovat. To vyvolá logickou otázku, kterou si samozřejmě pokládali i scénáristé a zodpověděli si jí stylem, že cyklus opakují, protože prostě nemají na vybranou, což mi jako odpověď nestačí. Bohužel, myšlenka tu občas dostává větší prostor než samy charaktery hlavních hrdinů. Takže některé epizody pak vyloženě nudí. Přesto ale jde o počin nadprůměrný, vlastně i líbivý. Po zhlédnutí nemám pocit promarněného času a i když se na celek už znovu nepodívám, rozhodně mu dávám palec nahoru, ale rozhodně ne plné hodnocení. 75% ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ho Lee Sheet. Několik časových linek, cestování skoro všech postav v čase mezi nimi, paralelní světy a cestování v čase a i mezi nimi? Zní to šíleně a málokdo by si vsadil, že to může dávat smysl. Jenže tvůrci si tu práci dali a díl po díle vysvětlují věc jednu, aby zároveň přihodili dalších X nejasností, aby nakonec divák zjistil, že to smysl dává. Opravdu klobouk dolů, tohle je unikátní počin. Příběh se opírá i o skvělou atmosféru a postavy. Sice jich tu je milion (nebo spíš pár desítek, ale v několika verzích), ale každá je jiná, s jiným účelem, tudíž rozeznatelná. Jednou si tenhle výlet do Windenů určitě zopakuju. ()

TomikZlesa 

všechny recenze uživatele

Srovnávat Dark a čím dál víc sračkoidní Stranger Thing může jen vypatlanec a omezenec co viděl asi jen tyhle 2 seriály. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na Dark jsem narazil po tom, co jsem viděl Tribes of Europa. Celkově je za mě příběh zajímavá záležitost, byť od začátku třetí řady je to dost přitažené za vlasy i na mě. Pro mě byl příjemným překvapením Oliver Masucci, které jsem shodou okolností poznal v Tribes of Europa. A pak jsem se dozvěděl, že už jsem ho viděl už nejmíň jednou, a to v Er ist wieder da. Takže další výborný německý objev. I na další herce bych rád zaměřil. Pevně doufám, že tvůrci už dál expandovat nemůžou, dost by to asi podělali. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec zklamání. Sice za pět hvězdiček, ale zklamání. Cestování v čase je můj nejoblíbenější subžánr ze všech, viděl jsem snad všechno relevantní, a tím pádem mám poměrně extrémní nároky, protože jediná chybička to může celé poslat do hajzlu. Zaprvé totiž tvůrci v posledních deseti minutách posledního dílu popřeli to, co budovali tři série. Zadruhé byla celá třetí série tak trošku navíc a zbytečně komplikovaná. Tolik k negativům. Pozitiv je samozřejmě mnohem víc. Například casting, který se povedl asi nejvíc, co jsem kdy viděl, když beru v úvahu těch x časových linií, opravdu nádhera. Atmosféra taky víc než slušná a celou první sérii, kdy se rozdávaly karty, jsem hltal místy s otevřenou hubou a nemohl vynechat jedinou repliku jediné postavy. Jako vzor nepochybně sloužilo Predestination, jeden z mých nejoblíbenějších filmů, přičemž tady to rozpracovali do dokonalosti, vyjma těch dvou věcí, co jsem psal hned nahoře. Ale existence stroje, knížky a vztah Charlotte - Elizabeth, to je za mě esence dokonalosti - přesně tak to má vypadat. K tomu nějaké ty řeči o osudovosti, což je moje celoživotní téma a objevuje se ve všech mých fantasy knížkách. Takže dohromady strašná škoda, že to tvůrcům na konci zbytečně ujelo - ze smyčky cesta ven prostě není. Na spoustu věcí ale budu dlouho se šťastným úsměvem vzpomínat. 90% ()

campix 

všechny recenze uživatele

Dark je překvapivě výborná německá odpověd na Stranger Things. Ano je to hodně jiné, ale pokud byste chtěli porovnávat, tak tady jsme asi nejblíže především díky temnému retro feeingu. Na druhou stranu je Dark daleko více vážnější a o poznání zamotanější, což je vlastně největší výhoda, ale zároven i nevýhoda, jelikož spletité časové osy rozhodně zaujmou, ale ve finále se Vám nedostane potřebného rozhřešení a máte tak více otázek než odpovědí. Deset epizod, které se dají zhltnout prakticky jedním dechem, ale postupem času vše komplikuje množství postav a časových linií a konec je tak spíše vysvobozením pro tvůrce a ne diváka, a právě to mi nedovolí udělit absolutní hodnocení. Uvidíme co přinese druhá řada, prozatím ale můžeme říci, že Netflix na seriálovém poli opět úřaduje. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Prva seria je skutocne vyborna, vyzaduje 100% divakovu pozornost a napriek komplikovanemu deju, vyvoj postav a pribeh je relativne logicky. V druhej serii tvorcovia akoby miestami zacali preslapovat na jednom mieste, mysteriozno zacina vyrazne nahradzat ciste sci-fi, co je uplne "vysperkovane" v poslednej serii, kde este jednotlive postavy v podstate stale dookola splietaju smrtelne vazne zvasty ako je vsetko prepojene, ako su manipulovane, ako nikomu nemozno verit, aby nakoniec spravili presne to, co sa ocakava. A na zmiznutia deti z prvej serie sa tvorcovia prakticky uplne vykaslali, co je za mna neodpustitelne, kedze to bola hlavna dejova linia v prvej serii. Technicke spracovanie je vsak na mimoriadnej urovni, najma hudba a zvuk (na netflixe skvely dolby atmos) si zasluhuju velky palec hore. Skoda dodrbanej tretej serie... ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Season 1: 90%. První německy mluvící seriál přímo pro Netflix a hned taková pecka. Jak se píše je to mix Pustiny, Stranger Things a Twin Peaks. Malé městečko, tajemná jaderná elektrárna, lesy všude okolo a v nich jeskyně a v ní trhlina v čase, kdy když je každých 33 let konstalace planet stejná se skáče do 3 časových rovin (1953, 1986, 2019). Sledujeme osudy 4 rodin, které mají na sebe vždy vazbu a znají se. Větší, než první půlku je velmi těžké se orientova v postavách, jelikož je jich dost, navíc hodně postav vidíme ve 2, některé i ve všech 3 časových rovinách (od dítětě, přes dospělého až po starce) a trvá, než si člověk uvědomí, že to je ta postava, kterou známe starší třeba. Nicméně výběr herců se povedl a pokud jsou 2-3 herci na jednu postavu, tak jejich podoba je opravdu velká a člověk uvěří, že je to jejich staré nebo mladé já. Děj plyne dost pomalu, ale atmosféra je tak hutná a temná, že chcete vědět stále více, protože velký čas jste zmateni a chcete to pochopit. Několik otázek je stále nevysvětlených (Kdo je tajemný kněz Noah, který je stejně starý ve všech rovinách a co je jeho motivace? Kde vzala Claudia návrh stroje, který zadala vyrobit? Jak se podařilo na konci dostat do čtvrté časové roviny?) Uvidíme, co druhá série. ()

Larushka 

všechny recenze uživatele

První sezóna mi učarovala. Další jsem se bála, přišlo mi ale, že si s ní tvůrci poradili velmi dobře. Fandím jim, aby jim vyšla i ta třetí. Škoda jen, že do té doby zas zapomenu jména postav a rodinné vztahy, které jsem se tak pracně učila :-D ()

Angelopul 

všechny recenze uživatele

Ty jo, to mělo potenciál. Atmosféru, nápad, zajímavý soundtrack, nové neokoukané tváře. Jenže pak aby si člověk začal kreslit diagramy aby pochopil kdo je kdo , kdo s kym a proč. A pak, jakoby sami autoři nevěděli, jak ten uzel rozmotat. Škoda. ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Určitě jsou zde jisté podobnosti se Stranger Things, ale po zhlédnutí celého seriálu mi skutečně připadá, že jsou pouze povrchní. Takže pokud se na Dark chcete podívat především na základě oné podobnosti, nejspíš nedostanete to, co jste čekali. Už od první minuty prvního dílu je jasné, že přestože hlavními hrdiny jsou mimo jiné teenageři, zápletka se nachází ve vodách sci-fi žánru a děj se odehrává v osmdesátkách (ovšem osmdesátkách východního bloku, takže moc veselého disca nečekejte, Michal David naštěstí na soundtracku není), tón Dark bude tomu Stranger Things na míle vzdálený. Osobně se mi líbilo, jakým způsobem se zde pracuje s cestováním v čase. Několik nápadů, které zde autoři předvádí, mi připadalo v rámci námětu netradičních a to se u této tématiky minimálně podle mého názoru v posledních letech už moc často nevidí. První sérii považuji za velmi podařené vystavení příběhu a postav, druhou za vrchol (a to i co se vztahů mezi postavami týče) a třetí už na mě působila výrazně slabším dojmem, než první dvě. Nicméně úplně poslední díly se naštěstí vzchopily a po dokoukání můžu s klidem na duši prohlásit, že konec mi připadal uspokojivý. ()

adamicka 

všechny recenze uživatele

Z počátku parádně mysteriozní seriál, postupně, ale přechází více ve Sci-Fi a ztrácí svoje kouzlo. Bohužel jenom další z řady výtvorů, které jsou zničené mediem seriálu, kde hlavní je natočit co nejvíce sérií a kvalita jde do pozadí. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

(10/10). Nikdy bych si neřekl, že budu sledovat nějaký film v němčině, natož seriál. Pokud patříte do stejné skupiny jako já, jsem si zcela jistý, že seriálu Dark toto okamžitě odpustíte. Naprosto nechápu jak lidská mysl mohla zplodit něco tak geniálního jako je tento seriál. Režiséři tohoto klenotu jsou géniové a patří jim můj obdiv. Miluji filmy či seriály, kde musíte nad dějem neustále přemýšlet a zde se mé mozkové závity opravdu zapotily. Souvislosti vám časem začínají docházet a vy postupně dosazujete další a další kamínky do nádherné mozaiky tohoto seriálu. Na dokonalosti tomu přidávají i úžasné herecké výkony a skvěle volený soundtrack. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Skvělá první série, která zamotá hlava upoutá na gauči pomalu začne klopýtat v sezóně číslo dva, kdy se tajuplno začne pozvolna rozmotávat. Třetí série pro mě ztratila kouzlo a po pár dílech odloženo na neurčito. Herecké výkony a vysoká produkční kvalita stojí ale za to. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To byla tedy jízda! Temná, depresivní, trochu strašidelná, ale hlavně tak neskutečně chytrá, že od diváka vyžadovala stoprocentní pozornost. Klobouk dolů před scénáristy, udržet takhle zamotanej případ v logické rovině, navíc aby dal divákovi aspoň chvílema čichnout, to je majstrštyk. Kolik seriálů se může pochlubit tím, že divák do poslední chvíle netuší, jak to dopadne? ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejmrazivější z nejtemnějších výplodů televize dost možná v celé její historii. Absolutní neznámo a nepochopitelno dodává atmosféru, kterou se nedokážete prokousat ani na konci druhé série. Začíná to nevinně a celkem klasicky, hned v pár epizodách po pilotu vás to svou scénáristickou vymazleností už nenechá odejít a vy jen nechápavě hltáte každý zvrat, každý moment, který ovlivní nejen ty následující, ale i předchozí. A na němčinu budete nadávat jen pár prvotních okamžiků. Poté zjistíte, že i právě ona dodává Darku tu temnotu, jež jsem mu sežral i s navijákem. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Tohle je německé Stranger Things asi tak, jako jsou Šmoulové belgická Včelka Mája. Kromě (částečného) zasazení do osmdesátých let a mysteriózní linie, nemají ty dva seriály společného prakticky nic. Dark na první i druhý pohled připomíná severskou kriminálku. Dojem posiluje sychravé počasí, mlčenlivé postavy a táhlé, atmosférou nasáklé záběry. Formou se vyrovná tomu nejlepšímu co je k mání. Kamera, střih a zvuk je ve světové špičce, hudba doslova luxusní a herci alespoň na výrazném nadprůměru. Škoda že s formou nedrží krok i obsah. Zápletka je sice parádně zamotaná, ovšem mírně rozředěná a ke konci lehce rozpačitá. Druhá sezóna mimóznost dotáhla ještě dál. Děj se strašlivým způsobem zauzloval a logika se ztrácela každým dalším dílem. Jestli bude třetí sezóna pokračovat ve stejném duchu, dopadne Dark jako kvalitnější verze 12 Monkeys. A propos, ani se nepokoušejte nakreslit schéma příbuzenských vztahů jednotlivých postav, jinak k tomu budete potřebovat celé platíčko antidepresiv. ()

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama