Reklama

Reklama

Snímek Eternals představí zcela nový tým superhrdinů filmového vesmíru Studií Marvel. Epický příběh se odehrává tisíce let a sleduje skupinu nesmrtelných hrdinů, kteří jsou nuceni vystoupit ze stínů, aby se opětovně spojili proti nejstaršímu nepříteli lidstva, Deviantům. Film má vynikající herecké obsazení. Richard Madden exceluje jako všemocný Ikaris, Gemma Chanová hraje lidstvo milující Sersi, Kumail Nanjiani je kosmickou silou poháněný Kingo, Lauren Ridloffová je superrychlá Makkari, Brian Tyree Henry je inteligentní vynálezce Phastos, Salma Hayeková hraje moudrou duchovní vůdkyni Ajak, Lia McHughová je věčně mladá a přitom prastará Sprite, Don Lee je mocný Gilgamesh, Barry Keoghan je odměřený samotář Druig a Angelina Jolie je divoká bojovnice Thena. Kit Harington hraje Dana Whitmana. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (643)

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Marvel sliboval trochu jinou komiksovku a to taky dodal. A já teď, hodinu po odchodu z kina, nevím, jestli je to dobře. Eternals jsou hodně ambiciózní podívaná, ale možná až příliš, protože se pokouší řešit spoustu témat na malém prostoru a navíc s desítkou hrdinů. Takže obvykle není moc čas meditovat nad vírou, osudovostí, mytologiemi, náboženstvím a zodpovědností. I přes 160 minut je to nakonec svým způsobem osekané.  Na druhou stranu ten ksicht nové marvelovky je opravdu výrazně jiný, Eternals se ani moc nepokouší odkazovat se na ostatní superhrdiny (místo toho si dělají srandu z DC) a sebevědomě kráčí po vlastní cestě a dost jiným směrem. Fakt teď nevím, jestli je ta cesta správná. Chloé Zhao zvládá akci a všechny atrakce s přehledem, ale od začátku evidentně točila ambicióznější film, který má být začátkem něčeho většího. A zároveň v něm musela řešit tolik věcí, že to prostě bez kompromisů a zkratek nešlo. Zatím řeknu, že spíš než vyloženě dobří jsou Eternals zajímaví. Zajímaví jsou však hodně. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Chloé Zhao natočila citlivý rodinný drama, které jako bonus vypráví de facto origin různých bohů (hence ta diverzita) a zároveň origin lidstva jako takového, až po jeho předem plánovaný zánik. Akce je epická, postavy do poslední nesmírně sympatické, zároveň prokreslené, každá si projde svým dějovým obloukem, někdo víc, někdo míň, a záporák tentokrát absentující, protože zlo v tomhle filmu není definované. Všichni mají pravdu, všichni si mohou své prostředky nějak ospravedlnit, a jejich následný střet je na filmu to nejlepší. Není to bez chyb, jak ho mám rád, tak tady byl Harrington fakt navíc, stopáž by se dala ořezat, ale komiksy to uctívá parádně, MCU to otevírá směrem, který je rozhodně vítaný, a hlavně je to to, co většina z nás dlouhé roky chtěla. Něco nového. Sem s tím. 8/10 ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Už len tá základná idea, že ľudstvo sa vyvíjalo len vďaka tomu, že mu to diktovala nejaká partia nesympatických a detinských vesmírnych buzerantov, ma celý čas vytáčala do nepríčetnosti. S láskou spomínam na časy, keď v komiksových filmoch boli protivníkmi Green Goblin v podaní Willema Dafoea, Magneto v podaní Iana McKellena alebo Heath Ledger ako Joker. Tu hrdinovia celý čas mávajú rukami vo vzduchu, aby premohli otravnú počítačovú grafiku. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Zatímco jeden kámoš mi většinu děje několik dní po premiéře vyspoiloval, a druhej odešel v půlce projekce a tvrdil jak nudná je to sračka, já jsem byl i přesto zvědav, jak s otvírákem nový éry Marveláckého univerza oscarová režisérka Chloé Zhao naloží. Ačkoliv jsem se po celých 150 minut ani na okamžik nenudil, jsem přesvědčen o tom, že kdyby se Zhao vykašlala na žánrový serepetičky okolo, mohla 'Eternals' pojmout výhradně jako artový komorní drama - potažmo jako psychologickou sondu do duší postav - s hlubším humanistickým přesahem, kosmologickými/mytologickými motivy a existenciálním podtextem o skupině polobohů, kteří se na pozadí vývoje lidské civilizace vyrovnávají jak se svou vlastní (nad)lidskostí, tak nesmrtelností, a zároveň do jejich intimních příběhů mohla i bezproblémově zakomponovat fikční expanzi MCU – a výslednýmu dojmu by to neubralo ani špetku poutavosti. Tím vším mohli 'Eternals' být, Chloé Zhao však schizofreně uvízla na půli cesty mezi melodramatickým filozofickým eposem a standardní blockbusterovou omalovánkou, takže na druhou stranu jsou 'Eternals' typicky monotematickou marvelovkou kde zas a znova jde o rádoby záchranu světa, která je k připosrání plná scenáristickejch anomálií, banalit a deus ex machiny, a která si povrchně hraje na něco víc. Upřímně, radši bych po celou stopáž dvou a půl hodin sledoval, jak spolu tahle banda kecá, než abych civěl na to, jak fightí s digitálníma příšerkama...... Samozřejmě, risk je zisk – je to jiný, je to inkluzivní, dospělejší, diverzita je plus, jde o projekt kterej kdejakou stereotypní komiksovku lehce strčí do kapsy – přeci jen, hrdinové zde krom záchrany světa řeší svá osobní traumata, krizi identity a celkem zásadní morální dilemata. Je nad slunce jasný, že tyhle aspekty jsou stejně super jako schopnosti samotných členů Eternals, a Chloé Zhao si za svý tvůrčí ambice zaslouží respekt – jenže k inovaci a autorský nezávislosti to má hodně daleko, což zamrzí. Laicky řečeno, oný jinakosti je žalostně málo. 'Logan' a 'Joker' dokázali jít na komiksový žánr odjinud, takže mě zaráží, proč to nešlo i tady. Potenciál tam byl. O tom jsem si stejně jist jako tím, že Země je kulatá. Možná jsem měl jen až moc vysoký očekávání, že opět půjde o komiksovku, která se bude vymykat žánrovým konvencím a mainstreamu – jenže skutek utek. 'Eternals' tak ve mě zanechávaj neuvěřitelně ambivalentní dojmy a zároveň jistotu, že se na ně znova už nikdy nepodívám..... PS: Makkari a Druig by si zasloužili sólovku. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

V Eternals je hodně postav. Což může být průšvih, když jde o jeden film. Na druhou stranu taky tvůrci dostali ohromnou stopáž, takže ne, nemyslím si, že je něco omlouvá v tom, že drtivá většina postav je totálně nezajímavá. Nejsou špatné, ale byly by dobré jako nějaké vedlejší postavy v jednom dvou scénách, ne jako někdo, kdo má táhnout film nebo dokonce franšízu. Jediná postava, která mě opravdu bavila, které jsem fandil a u které jediné mi záleželo na tom, co se jí stane, byl Ind "Kingo", což je možná zčásti tím, že jeho herce Kumaila Nanjianiho mám fakt rád. Myslím ale, že tady jde hlavně o průšvih scénáře a režie, ne tolik herců. Například dějová linka na konci se Sprite mi přišla strašná. Jde o věc, která mohla být buď anticky tragická nebo dokonce i realisticky mrazivá, ale nakonec je jen povrchní a hloupoučká. Film nezačne vůbec špatně a skoro hodinu vypráví v dobrém tempu slušný příběh, který ale začne být postupně míň a míň zajímavý. Jedná se o vážnější marvelovku se snahou o velkolepost, ale samozřejmě v něm musí být i nějaký ten humor, který však působí trochu nuceně. Film je postupně čím dál víc nudnější a úmornější sledovat. Oproti komiksu zde postavy hodně změnili. Změnili jim pohlaví, rasu i sexualitu. Už to jistě může pár lidí nakrknout, ale mně to tolik nevadilo, protože ono ani v originále se nejednalo o tak zajímavé postavy, tak ať to klidně takhle "zmodernizují". Blbej nápad ale podle mě bylo změnit Deviants, úhlavní nepřátele Eternals. V komiksu jsou to humanoidi stejně jako Eternals. Komiks je vlastně o tom, že tu jsou zlí "bohové" (Deviants) a "dobří" bohové (Eternals). Jeden Deviant pak třeba může vypadat a chovat se podobně jako Satan, protože Deviants a Eternals jsou jakoby předobrazem našich mytologických postav. Podobně jako třeba u X-Menů proti sobě tyto skupiny válčí, ale občas se musí spojit proti nějaké větší hrozbě. Ve filmu tohle všechno smazali a udělali to tak, že Deviants jsou prostě jen nějaké obří potvory, do kterých multikulturní Eternals šijou a řeší si přitom nějaké vnitřní rozboje. Což je docela dost nuda. Na závěr musím říct, že se mi líbily obě potitulkové scény, které komiksákům ukazují, jaké postavy by využili pro sequel. A jsou to fajn postavy s pěkným obsazením, takže bych se klidně na dvojku Eternals podíval. Ale chtělo by to velkou změnu v přístupu, například jiného režiséra. (4/10) ()

Galerie (81)

Zajímavosti (94)

  • Postava Dana Whitmana (Kit Harington) je v komiksech posledním potomkem dlouhé linie válečníků, kteří vlastní mystický Ebony Blade. Whitman jezdil na několika okřídlených koních a byl prvním majitelem Aragorna (bílého koně, na kterém jsme mohli vidět Brunnhildu ve filmu Avengers: Endgame, 2019), kterého daroval Valkýrám. (Kubaaa97)

Související novinky

Blade přišel na poslední chvíli o režiséra

Blade přišel na poslední chvíli o režiséra

28.09.2022

S novinkami kolem Marvelu se nám za poslední dny maličko roztrhnul pytel, ta poslední je ale zatím suverénně nejhorší z nich. Jen pár týdnů před začátkem natáčení totiž chystaný Blade s Mahershalou… (více)

Co chystá režisérka Chloé Zhao?

Co chystá režisérka Chloé Zhao?

21.09.2022

Režisérka Země nomádů a Eternals Chloé Zhao uzavřela exkluzivní smlouvu se společností Searchlight Television, pro kterou nyní bude vyvíjet nové seriály. Searchlight mimo jiné produkoval právě první… (více)

Butch a Sundance dostanou seriál od Amazonu

Butch a Sundance dostanou seriál od Amazonu

19.09.2022

Na televizní obrazovky míří velká westernová akce. Reálné postavy amerických psanců Robert LeRoy Parker a Harry Longabaugh, kteří jsou více známi pod svými přezdívkami Butch Cassidy a Sundance Kid,… (více)

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Reklama

Reklama