Reklama

Reklama

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech

  • USA Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou je superhrdina čínského původu Shang-Chi, který je konfrontován se svojí minulostí, když je zapleten do sítě tajemné organizace Deset prstenů. Jedná se o druhý film ze čtvrté fáze MCU. Ve filmu uvidíme skutečného záporáka Mandarina. (Falcon)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (581)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ale jo, na můj vkus je to sice až příliš čínské, ale když se příběh rozjede, tak se to dá překousnout. Tedy souboje na mrakodrapu jakoby vypadly z filmů s Jackiem Chanem, až se mi zdálo, že jsem ho zahlédl. Chápu, že pokud má být film pro mladší diváky, gejzíry krve nebudou, což se jistě nabízelo, leč... V aréně si jeden vzpomněl na Mortal Kombat, ale souboje naštěstí nebyly hlavním motivem. Pro mne je nejlepší poslední čtvrtina. Fantastická země a epický souboj. Mohlo to být přirozeně temnější, ale mohlo to být třeba úplně jiné. Tudíž....za mne spokojenost. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Marvelem jsem již delší dobu přejeden a očekával jsem, že to bude horší, docela se mi to líbilo asi, že to nebyla úplně klasické marvelovka bych řekl. Holt to prostředí, bojové umění, Čína, hodně fantasy a ještě k tomu kung fu královna Michelle Yeoh, která je krásná a stále vitální jako za mlada. To by šlo. ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

7/10 Postavy (najmä ústredný záporák) majú zaujímavý pôdorys, akčné scény (najmä v prvej polovici) sú fantastické, sebaironický humor je osviežujúci a nenútený a je to pekne farebné a exotické, ale tá snaha rozkúskovať dávkovanie mytológie krížom krážom cez celý film vedie k tomu, že možno tak pätina filmu sú flashbacky. Potom nie je čas na budovanie motivácií a hlbšieho vykreslenia postáv. Zároveň mix čínskej mytológie a superhrdinského komiksu je síce osviežujúci, ale mal som dojem, že ako priamočiare fantasy bez spätosti k Marvel univerzu by to fungovalo lepšie, rovnako ako priamočiary hrdinský komiks bez hlbokej mytológie. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Marvelovka kombinovaná s čínskou mytologií. Přiznávám bál jsem se ale naštěstí neoprávněně. Shang-Chi je parádní dobrodružný film, připomínající hongkongskou produkci 80. let, kdy nenápadný hrdina objevuje své tajné schopnosti a probojovává se k závěrečnému souboji s úhlavním nepřítelem, kterým je jeho otec a nakonec bojuje o záchranu celého světa. Film boduje hlavně v parádních bitkách tělo na tělo, které nejsou v marvelovkách úplně obvyklé a přestože nakonec nechybí digitální potvory a blesky, větší část filmu se drží při zemi. Je to plné klišé a vše zásadní ví divák dopředu ale jako čistokrevná "rodinná" zábava, funguje překvapivě výborně a lépe než celá řada jiných sólovek ze světa Marvel. Byl jsem překvapen a občas i nadšen a hlavně jsem se bavil. ()

jarous 

všechny recenze uživatele

Velmi milé překvapení, film mě přišrouboval do křesla a pustil až po závěrečných titulkách. Bojové umění jak vyšité, humoru požehnaně. I  vtipné hlášky, když už se zdálo, že je situace nějak moc vážná. Snad jen ten mandarin mi přišel tak nějak zbytečný? Ale co mě dostalo byli ti mitičtí tvorové. Fakt pěkně udělané. Takže fajn zábava a i fajn hudba. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (55)

  • Steve Englehart a Jim Starlin se při tvorbě postavy Shang-Chi inspirovali postavou Bruce Lee z filmu Drak přichází (1973) a tehdejším fenoménem Kung-fu. (3T)
  • Hlavním padouchem tohoto snímku je Mandarin (Tony Leung Chiu-wai). Postava Mandarina se objevila již ve filmu Iron Man 3 (2013), byl to však pouze herec Trevor Slattery (Ben Kingsley) najatý Aldrichem Killianem (Guy Pearce), aby hrál teroristu, a sloužil jako zástěrka jeho společnosti A.I.M. Aldrich Killian nevěděl, že Mandarin skutečně existuje. Už od roku 1964 je Mandarin úhlavním nepřítelem Tonyho Starka, kdy se spolu poprvé střetli v komiksu „Tales of Suspense #50“ od spisovatele Stan Lee a umělce Don Heck. Narodil se v Číně, před komunistickou revolucí, bohatému čínskému otci a anglické aristokratické matce. V komiksu je popisován jako megalomaniak, který se snaží ovládnout svět (podobně jako Fu Manchu) a jedná se o člověka s vysokou inteligencí a strategickými schopnostmi. Vyniká v bojových umění a nosí magické prsteny (jako Dr. Strange), díky kterým je i mistrem mystických umění. Na každém prstě má jeden a dává mu jiné možnosti, proto je schopný používat třeba oheň, led, blesky, různé paprsky energie, iluze, síly temnot či reaaranžovat stavbu atomů. (3T)
  • RazorFist se poprvé objevil v „Master of Kung Fu #29“ jako atentátník, jehož paže byly chirurgicky nahrazeny čepelemi. U novějších verzí byla pouze jedna jeho ruka nahrazena čepelí. (Kubaaa97)

Související novinky

Příští Avengers film našel režiséra

Příští Avengers film našel režiséra

26.07.2022

No, tak to šlo docela rychle. Kdekdo by čekal, že Marvel potažmo producent Kevin Feige využije šance, a vše důležité a neodkladné oznámí na Comic-Conu, případně si to nechá za pár měsíců na D23 Expo.… (více)

Marvel oznámil Multiverse ságu

Marvel oznámil Multiverse ságu

24.07.2022

7. listopadu 2025, tohle datum si zapište do kalendáře, než se ještě třikrát změní, protože v tento den vstoupí do kin závěrečný snímek nejen šesté fáze MCU, ale taky čerstvě oznámené (a už nějakou… (více)

Nová sága MCU bude odhalena již brzy

Nová sága MCU bude odhalena již brzy

21.06.2022

Kevin Feige potažmo další lidé z Marvelu rozhodně nelhali, když neustále tvrdili, že snímek Avengers: Endgame znamená konec celé jedné kapitoly vyprávění o superhrdinech. První tři fáze zde zkrátka… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Reklama

Reklama