Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Emma Woodhouseová (Anya Taylor-Joy) je hezká, chytrá, bohatá a na svou dobu notně emancipovaná. Navíc disponuje velmi zvláštním talentem, schopností svádět dohromady jedince opačného pohlaví a dopravovat je až před oltář. Tedy alespoň si to o sobě začne myslet, když několika mistrovskými tahy provdá svou vychovatelku za bohatého vdovce. Jejím dalším projektem se stane plánované spojení mladičké a naivní Harriet s místním farářem. Přestože Emmin otec (Bill Nighy) ji varuje, aby si nezahrávala, a její přítel z dětství George Knightley se jí snaží vysvětlit, že lásce se poručit nedá, dohazovačka Emma tlačí Harriet do sňatku s knězem silou umanutého Amora. Vše bohužel skončí nezdarem, katastrofou a spoustou prolitých slz, citovým uragánem, v jehož epicentru se ocitne právě Emma, které nezdar rozmetá všechny životní jistoty. Až potom pochopí, že toho pravého si každý musí najít sám a že to hledání paradoxně nemusí být až tak těžké, protože někdy ho můžete mít celý život přímo před očima. Jen nesmíte být slepí. (CinemArt)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (133)

kajas 

všechny recenze uživatele

Co se týče adaptací knížek Jane Austenové, jedná se většinou o kostýmní romantická dramata s působivou výpravou a velmi slušnými výkony od spolehlivých hereckých es. Tvůrci "Emmy.", zejména asi její scenáristka, se vydali trochu odlišnou cestou. Nečetla jsem sice knižní předlohu, ani jsem neviděla některé ze starších provedení, ale skoro bych dala ruku do ohně za to, že nejsou tak komediálně laděné jako právě tento film. Hodně tomu napomáhá herecký projev všech zúčastněných, protože třeba takový Bill Nighy jako Emmin tatínek může hrát klidně jenom očima a vy byste se skoro váleli smíchy po podlaze. Scény s ním, i když jich není mnoho, patří k těm nejkomičtějším v celém filmu. Pochválit musím stejně jako u jiných austenovek také krásné kostýmy a výpravu. Měla jsem ale trochu problém s představiteli zásadnějších mužských rolí čili Emminých nápadníků, určitě bych zvolila někoho výraznějšího a charismatičtějšího. V každém případě jsem výsledkem mile překvapena. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Pozerať sa dve hodiny na to, ako si privilegované vrstvy v Anglicku užívajú svojho postavenia, a jediné, čo im ich šlachtická krv nezaručuje, je pravá láska, nepovažujem za príliš veľkú zábavu. Úprimne som sa dokonca istú časť filmu výrazne nudil. Na druhej strane si ale cením skvelé kostýmy, dobovú atmosféru a chémiu medzi ústrednou dvojicou – Anyou Taylor-Joy a Johnnym Flynnom. ()

Reklama

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Takhle mi zkazit pana Knightleyho! V tomto případě mu měli říkat spíš Emoley, rytířského v něm nebylo za mák (na konci mi ho bylo vážně líto, že takhle dopadl. Poor Mr. Knightley!). V mnoha ohledech si z knihy vybrali zvláštní motivy a ty tradiční poněkud překroutili – místy bych se nechytala neznat předlohu. Jinak krásné kostýmy (paní Eltonová), vtipné scenérie (zvláště s chovankami internátní školy) a obrovské oči Emminy. ()

Shedom 

všechny recenze uživatele

Ou, to bolo že aké pekné! A to som to na prvýkrát nedala a vypla po pár minútach - nepáčil sa mi Knightley, priam sa mi zdal hnusný, Emma čudná, celé akési divné a strnulé a potom ma dorazil afektovaný Bill Nighy, môj niekdajší miláčik, ale neviem, asi som nebola v správnej nálade a v momente vypínala. Naviac, po spotvorených Malých ženách som nemala chuť na ďalšiu spackanú klasiku (Ja proste tú verziu s Winonou Ryder bezmezdne milujem). Ale keďže počas Vianoc som si dala kostýmovkové obdobie a pozerala všetky možné staroanglické adaptácie, dala som tomu ešte šancu. A tentokrát som pochopila, že sa na to treba pozerať ako na komédiu, či skôr paródiu. Áno je to taká groteska, ale nenormálne pekná. Tie šatičky, tie farby, tie dievčence, tí gentlemani v naškrobených límcoch, no nádhera; podkreslená perfektným hudobným doprovodom. Dokonalý film do kina! (Žiaľ v nesprávnom roku.) Emmu som kedysi čítala, prišla mi dlhá, nudná, o ničom, vlastne asi najviac "o ničom" austenovka. Film s Gwyneth bol fajn, ale Gwyneth mi nie je dvakrát sympatická, bol tam však úžasný Knightley. V seriálovom spracovaní Emmy sa mi zase viac páčila Romola Garai, ale Knightley tam nemal šťávu. No a Emma s bodkou má - aspoň pre mňa - oboch predstaviteľov OK, vlastne všetkých. Aj tá Miss Bates je tak akurát, aby ste sa na nej bavili, aby vás otravovala (ale nebola vyslovene odporná), ale ju aj úprimne poľutovali. Trochu mi vadil prejav Harriet a tiež to, že Knightleyho city/náklonnosť k Emme sa vyjavili príliš skoro. Inak mám pocit, že je to snáď najkrajšie spracovanie tejto knihy, ale to si ešte určite musím ostatné verzie zopakovať a aj knihu prečítať, aby som to mohla povedať s istotou. Knightley si ma získal, akonáhle prehovoril a začal sa prejavovať, Johnny Flynn má charizma. A taneček na bále - ani som nedýchala. Nádherné. Zase raz ma dostalo niečo, od čoho som nič nečakala. A sivomodrý štvorček na čsfd tiež nesľuboval ktovieakú zábavu. Div sa svete! A ja som mala okamžite po zhliadnutí chuť si to pozrieť znova. Mimochodom, veľmi vkusné záverečné titulky s parádnou skladbou, ktorú - áno, spieva Mr. Knightley osobne. (Rozmýšľam, či by to bolo príliš veľké rúhanie, keby som prehlásila, že v takomto odľahčenom štýle by som chcela aj Pýchu a predsudok...Rozum a cit Anga Leeho milujem, na to prosím nesiahať :-), ale Wrightova P&P ma nedostala až tak do kolien ako väčšinu, preto stále čakám na tú "moju" verziu.) ()

LizianShaw 

všechny recenze uživatele

Kvůli zdejšímu hodnocení, jsem čekal nudný propadák, který nezachrání ani krásná Anya, možná i díky tak nízkému hodnocení jsem ti to užil o to více (nečekal jsem nic velkého). A musím říci, že mě to bavilo více než Little Women, i přestože je Emma(.) vůči konkurenci v nevýhodě, jelikož proti ní stojí kvanta o dost zkušenějších hereček (Pugh, Emma Watson, Ronan). Musím také říct, že jsem dlouho neviděl tak skvělou love story, ta chemie mezi ústřední dvojicí je nádherná až k prasknutí. Co film vystihl dost dobře je tato šlechtická doba (19. Století), kdy byl daný vzorec chování pro slečny a gentlemany, každopádně jsem o dost rád za dobu současnou, protože to neustálé přetvařování a manýry, ať už u mužů či u žen, bych nevydržel. Navíc to nepohodlné ''načančané'' oblečení a korzety… prostě hrůza. To je negativita té doby, ale pozitivní stránka filmu, prostě vizáž a předepsané styly chování té doby, si díky tomuto filmu dokážu představit lépe. Opravdu musím pochválit lidi, co měli na starost kostýmy a kulisy, to celkem navodilo dost pěknou atmosféru. Za pochvalu také stojí barevná paleta, kdy některé scénické výjevy jsou velmi úchvatné. Celý film by samozřejmě zchudl, kdyby zde nebyla Anya Taylor-Joy – taková Rising Star, tolik velkých filmových rolí teprve ve 24 letech se u někoho jen tak nevidí. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (6)

  • Hartfield, dům, ve kterém žije Emma (Anya Taylor-Joy) se svým otcem panem Woodhousem (Bill Nighy), je ve skutečnosti Firle Place v oblasti národního parku South Downs v anglickém Sussexu. (J.F.B.)
  • Všechna zpívaná vystoupení ve filmu jsou skutečná a účinkujícími byli opravdu herci. (TaNya_)
  • Název filmu má nezvykle na konci tečku. Podle režiséra to má symbolizovat, že se jedná o „dobový“ kousek, který je zasazen do své éry. (TaNya_)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama