Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Emma Woodhouseová (Anya Taylor-Joy) je hezká, chytrá, bohatá a na svou dobu notně emancipovaná. Navíc disponuje velmi zvláštním talentem, schopností svádět dohromady jedince opačného pohlaví a dopravovat je až před oltář. Tedy alespoň si to o sobě začne myslet, když několika mistrovskými tahy provdá svou vychovatelku za bohatého vdovce. Jejím dalším projektem se stane plánované spojení mladičké a naivní Harriet s místním farářem. Přestože Emmin otec (Bill Nighy) ji varuje, aby si nezahrávala, a její přítel z dětství George Knightley se jí snaží vysvětlit, že lásce se poručit nedá, dohazovačka Emma tlačí Harriet do sňatku s knězem silou umanutého Amora. Vše bohužel skončí nezdarem, katastrofou a spoustou prolitých slz, citovým uragánem, v jehož epicentru se ocitne právě Emma, které nezdar rozmetá všechny životní jistoty. Až potom pochopí, že toho pravého si každý musí najít sám a že to hledání paradoxně nemusí být až tak těžké, protože někdy ho můžete mít celý život přímo před očima. Jen nesmíte být slepí. (CinemArt)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (133)

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Klasická "austenovka" se vším, co k tomu (zřejmě) patří - kvalitně zvolené prostředí, promakané kostýmy, zde i velmi hezky dobarveno osvětlením (aneb svíčky, kam se podíváš), zkrátka typicky esteticky zvládnuto. Bohužel však pro mě Emma. postrádala nějaký prvek, který by ji povýšil nad průměr. Za zmínku stojí tanec Emmy a pana Knightleyho, při kterém by se napětí dalo krájet. Někdo by mohl namítnout, že je to zcela bez emocí (viz obličeje), volba střihů, oční (i jiný) kontakt zúčastněných a děj však mluví zcela jasně o opaku. Herecky nejlépe vyšly (mně) neznámé tváře postav Emmy, pana Knightleyho, pana Eltona (ten se občas svou energií zdá být převtělením pana Bingleyho z Pýchy a Předsudku) a Harriet. Zbytek byl nevýrazný a bez chuti v čele s "Bobby" Martinem, kterého kdybych měl poznat v klasické policejní lineup (rekognice, identifikace pachatele svědkem), asi bych s tím měl velký problém. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Za mne ve stínu starších filmových bratříčků propadák. Nehodnotím námět ani předlohu, ale zpracování a to je prachbídné. Velmi nešťastně obsazeno. tupě vyhlížející Emma, naprosto nesympatický slovansky vypadající Knightley, kněz co vypadá jako bukev, jeho manželka jako pavlačová drbna, naprosto tuctová Jenne a další. Snad jedině Harriet ušla. Prostě oproti verzi s Gwyneth ubohé. Vlastně bych ani nevěřila, že lze jeden z nejlepších příběhů od Jane Austen tak zprznit. Toto provedení bylo nudnější, než přenos z poslanecké sněmovny. Za mne jedna hvězda za kostýmy a výpravu. Jsem zklamaná až na půdu. ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem bohužel nečetla a původní snímek z roku 1996 jsem neviděla, takže nemám možnost srovnání. Podle mého názoru je největší devízou této filmové adaptace kromě kvalitních hereckých výkonů naprosto úchvatná výprava, zejména pak historické kostýmy zcela v duchu dobových střihů nemají chybu. To všemožné čachrování kolem námluv mi však připadá poněkud zdlouhavé. Možná by nebylo od věci zkrátit stopáž o půl hodiny. (60%) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

S adaptacemi Emmy se nikdy moc neplýtvalo, proto nový film každé čtvrtstoletí opravdu neuškodí. Tato verze je sice mírně parodická a taková Miranda Hart opět hraje tu svou sólovku namísto toho, aby hrála postavu z románu (což už mi zkazilo nejednu show)... ale vše ostatní víceméně klape takovým svým odlišným způsobem, než jak by se očekávalo od adaptace austenovského románu z roku 1815. Určitě si doplním i seriál. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Zcela nepolíben, lépe řečeno, naprosto neobeznámen s tím, jaká má Emma být či co má vlastně za lubem, natož aby se kolem mě mihla knižní předloha, jež zde nepochybně tvoří základ hodnocení, jsem si užil to nádherné, blonďaté ztělesnění nejvyšší možné ženské důstojnosti, jež s chladnou přesností, na míru upraveným sebevědomím a dobrovolnými předsudky kontroluje svět kolem sebe. Nicméně, jak je známo a ověřeno, i ten nejpevnější ledovec, je-li vystaven silnému, intenzivnímu a nekončícímu žáru, podlehne a taje...v případě zmrzlé vody je to životodárné slunce, v případě lidské bytosti upřímný, silný a hřejivý, mysl i tělo uspokojující, pocit opravdové lásky. Bezchybná atmosféra a vynikající herectví všech zúčastněných, nad kterými září napohled křehká, překrásná květinka Anya. Ač je mi tato společnost, obklopující se nestoudným nadbytkem a sluhy, jež jsou jen položky v inventáři, proti srsti, film jsem si užil, k čemuž mi dopomohla i snaha o zobrazení podobnosti životů a smýšlení chudinské vrstvy s tou pokryteckou honorací, nic extra silnějšího, ale pro mě vážně dobré. [Kino Citadela] ()

Galerie (49)

Zajímavosti (6)

  • Hartfield, dům, ve kterém žije Emma (Anya Taylor-Joy) se svým otcem panem Woodhousem (Bill Nighy), je ve skutečnosti Firle Place v oblasti národního parku South Downs v anglickém Sussexu. (J.F.B.)
  • Film byl natočen podle stejnojmenné knižní předlohy od Jane Austen. (SONY_)
  • Název filmu má nezvykle na konci tečku. Podle režiséra to má symbolizovat, že se jedná o „dobový“ kousek, který je zasazen do své éry. (TaNya_)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama