Reklama

Reklama

Pěsti ve tmě

Drama / Sportovní
Československo, 1986, 98 min

Obsahy(1)

Píše se rok 1936. Mladý český boxerský šampión Vilda Jakub (M. Vašut) kvůli nepochopitelnému zásahu svého trenéra Krakowského (J. Vinklář) prohraje v Berlíně zápas s německým mistrem Kurtem Schallerem (J. Nedorost). Světový tisk zpochybní výsledek souboje a Němci, kteří potřebují získat prestiž pro nastupující nacistický stát, jsou nuceni nastoupit k novému zápasu v Praze. Snaží se Jakuba zastrašit i podplatit, využívají dokonce Schallerovu přítelkyni, filmovou hvězdu Emu Gabrielovou (E. Balzerová), aby Vildu odradila od vítězství. Vilda však jde tvrdě za svým cílem uhájit národní a sportovní čest. Důsledky ovšem nedokáže domyslet… Předobrazem boxera Vildy byl několikanásobný mistr Československa a vicemistr světa Vilda Jakš. (Česká televize)

(více)

Recenze (236)

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Nechtěl bych potkat pěsti ve tmě. Zvláště pokud by byl majitelem občan, který je v noci špatně vidět, pač by byl maskován tmavším zabarvením. Co to tady zase plácám, tohle se asi dneska nesmí říkat. Zítra jdu zrovna do drogerie kupovat barvy. Safra jak si mám říct o bledě-modrou barvu??? Je ještě přizpůsobivá, nebo už je nepřízpůsobivá? Jinak Vašut, ač ho jako člověka, kterého jsem trochu poznal, nemusím, je zde opravdu ve vrcholné formě. ()

Expendable 

všechny recenze uživatele

Je to poměrně zdařilé drama o Československém boxerovi Vildovi Jakubovi a jeho cestě za vítězsvím.Prošel si mnoha útrapami a chudobou. Na film můžeme být pyšní, snaží se jít trochu ve stylu Rockyho, ale nemá propracovanou hlouku, stále je takový povrchní a jediné co nabýzí je ryzí příběh, pocity se tu mísí s herectvím a krátkou stopáží, postavy tu nemájí prostor pro větší potenciál. Tento snímek si určitě zasluhuje pozornost, ale jen z pohledu diváka nikoliv historického či psychologického 62% ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Historie tady dostala na frak víc než borci v ringu, ale nebudu zbytečně rýpat, protože to bylo ku prospěchu napětí i příběhu. Jaroslav Soukup natočil zvláštní sportovní drama se společenským přesahem, a s téměř mystickou atmosférou. Té pomohla náladová kamera a netradiční zvuk s hudbou. Donekonečna opakovaný hlavní motiv se do sportovního filmu zdánlivě nehodí, jenže nádherně podkresluje dobu postupně opouštějící příčetnost. Nezbytné tréninkové koláže nepostrádají dravost ani potenciál diváka vyhecovat, takže jako příprava na rozhodující zápas slouží víc než dobře. Skvělý film, po němž ještě víc zamrzí, do jakého filmového bahna Soukup po revoluci spadl. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Vilda Jakub coby československý boxer hájící nejen svoji čest, ale čest celého Československa proti německému mistrovi Kurtu Schallerovi. Jeho postava je hodně civilní, když ji porovnám s Hollywoodským (tedy Philadelphijským) Rockym. O to více je vážnější, a to především když boxuje v Německu pod vlajkami s hákovými kříži. Svojí vážnou atmosférou překoná jakýkoliv jiný boxerský film. Jen bohužel to není taková zábava jako filmy se Silvestrem. [4159. hodnocení, 204. komentář, 74%] ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Na svou dobe se jedná určitě o nadstandartní dílo které se věnuje doposud celkem opomíjené tematice.A tou je vrcholový box.Vašutovi třeba vyseknout pochvalu jako hrom!Z obyčejného herce se pro natáčení stal poloprofi boxer s postavou gladiatora.To opravdu smekám v jaké byl kondici a boxerské scénky bylý fakt dost dobrý. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (27)

  • Hlavného poradcu pre box robil Jaroslav Tomsa, vtedajší šéf kaskadérov štúdia Barrandov, ktorý sa venoval viacerým športom vrátane boxu. Práve on mal pod palcom celú choreografiu boxerských zápasov, pričom pomáhal aj Rostislav Osička, ktorý sa v tom čase venoval boxu profesionálne. Mimo iného istý čas bol aj majstrom Európy v strednej váhe a na svojom konte má odboxovaných vyše 350 zápasov. (Santino7)
  • Úvodné zábery z berlínskeho zápasu sa natáčali vo Varšave a v pozícii pozorovateľov sa toho zúčastnilo viacero poľských boxerov. Tí vraj neverili, že Marek Vašut nemá v profi ringu odboxovaný žiaden zápas a je takpovediac "iba" herec. (Santino7)
  • Scenárista filmu Jaroslav Vokřál byl sám dobrým boxerem. (dinamit_1)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno