Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se Dalimilovi a Elišce narodí dceruška, která dostane jméno Růženka, je to sláva převeliká, protože rozhodně není obyčejná. Je to princezna Růžového království, v němž je Eliška královnou a Dalimil spravedlivým vládcem. Jediný, kdo nejásá, je královnina starší sestra Melánie, která se užírá závistí a vztekem ve zchátralé věži, protože je starší a podle tradice měla být královnou. Dalimil se však zamiloval do Elišky, a tak Melánie o vytouženou korunu přišla. Naplněná zlobou Růženku prokleje kletbou, podle níž se v den sedmnáctých narozenin píchne do prstu, usne navěky a s ní celé království. Král nechá princeznu střežit, snaží se odstranit všechny ostré předměty z dosahu, a když se její sedmnáctiny nebezpečně přiblíží, rozhodne se provdat ji a tak ji zbavit prokletí. Za ženicha jí vybere prince Jiřího z Půlnočního království, jenže Růženka se zamiluje do princova mladšího bratra Jaroslava. Ten sice namyšlenému, hloupému bratrovi vždy ustupuje, ale tentokrát se rozhodne, že ho vyhrát nenechá. Nečekaná nehoda mu sice prohraje sázku o princeznin polibek, chytrá Růženka však brzy odhalí, jak je to s hrdinskými kousky prince Jiřího, a ke zděšení rodičů si ho odmítne vzít. Nastává den narozenin, a když se kletba naplní, může ji zlomit jen jediný člověk. A tak se princ Jaroslav vydává přes zákaz rodičů do zakletého království, aby ji zachránil. (TV Nova)

(více)

Recenze (383)

montenegro 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch dooost povedených pohádek, především díky skvělému výběru herců (geniální J.Kraus jako princ, co tolik stonal:-)) Atmosféru podtrhuje hudební doprovod K.Svobody. ()

Falco.araea 

všechny recenze uživatele

Nádherná klasika, opravdu nádherná. To není ale taková ta, u které si řekne "jo, jasně, pohádka, ta může být přitažená za vlasy", to je zrovna ten druh, kdy se prostě s polootevřenou pusou po stopadesáté zíráte na obrazovku a smějete se tomu a dojímáte se při tom, jako kdyby vám bylo osm let. Jo a když jsem jako malá zjistila, že Hrušínský je tak starý, byla to pro mě solidní rána. ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Průměrná pohádka, kterou vytahuje nahoru především Vladimír Menšík a Jan Kraus. Tyhle role jsou nezapomenutelný. ()

Worry77 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl už jako malý. Dlouho jsem ho neviděl. Ale co musím po těch letech uznat je to, že tohle je legenda mezi českými pohádkami. Nejlepší Matějovy hlášky :) ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Taky byste si, kdybyste byli princeznou, vybrali místo toporného Hrušínského raději Krause, se kterým by byla aspoň legrace? ()

pohodaman 

všechny recenze uživatele

Pohádka, kterou strčí do kapsy část z Arabely, když princ Vilibald kradl Růžence šperky. Tahle pohádka na mě působí docela chladně.. ()

Hiro66 

všechny recenze uživatele

Opravdu moc krásná pohádka(takové se dnes už bohužel netočí) a navíc zde jako třešnička na dortu hraje fantasticky Vladimír Menšík ()

Bigfuckman 

všechny recenze uživatele

Za Menšíkuv výkon podaný v této krásné pohádce bych mu dal českého lva. Ovšem i další čeští herci ukazují, že nasadili velmi vysokou hereckou laťku, na kterou dosáhne málokterý z novodobých českých herců. Helenka Vondráčková mi zde svým zpěvem vyjimečně nevadí ba co více opravdu zde krásně zpívá. ()

jprmusic 

všechny recenze uživatele

Kraus, Kraus, Honza Kraus - tohle se mi chce vždycky řvát, když vidím tuhle pohádku - čert vem zbytek osazenstva, je to sólo pro jednoho herce a jeho nezapomenutelné hlášky. ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Na to, jak moc nemusím oba pány Jany. Tak Hrušínský se dá přežít, s podporou pana Menšíka a Kraus je nádherný mamlas! Scéna s falešným medvědem a pravým hrdinstvím a dýkou mě bezpečně pokaždé dostala! Návrat do království a zlá čarodějnice vyděsili... a to jsem netušil, že režíroval pan Vorlíček... :) ()

pekas 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka s dnes už klasickými hláškami od Krause a Menšíka. A zde opět nepochopitelně nízké hodnocení. 100%. ()

Reklama

Reklama