Reklama

Reklama

Dr. House

(seriál)
Drama / Mysteriózní
USA, (2004–2012), 129 h 31 min (Minutáž: 42–90 min)

Tvůrci:

David Shore

Hrají:

Hugh Laurie, Omar Epps, Robert Sean Leonard, Jesse Spencer, Lisa Edelstein, Jennifer Morrison, Peter Jacobson, Olivia Wilde, Kal Penn, Odette Annable (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(176)

Obsahy(1)

Dr. Greg House s týmem specializovaných mediků léčí pacienty se zvlášť komplikovaným virovým onemocněním. Jeho diagnostické metody jsou jedinečné a když jde o život, je on a jeho tým schopen porušit jakákoliv pravidla. (TV Nova)

Recenze (1 575)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Ano, uznávám, napětí tam je, humor také (předložený cynismus hlavní postavy), ale tím jsem tak nějak vyčerpal repertoár pro své hodnocení. Já ti nevím, ale seriál, dokonce epizodní seriál, který startuje každou další epizodu podle pořád té stejné šablony, začne brzo nudit, nezdá se ti? Oprave mě, pokud se pletu. Na scéně se objeví pacient s nemocí, kterou nikdo nezná. Padne pár nepřesných diagnóz a následná léčba pacientův stav tragicky zhorší. Celý tým je z toho úplně vedle. Nikoho nenapadne zapátrat trochu mimo operační sál. Nakonec tak jako tak, dojdou pro House (jinak samozřejmě skvělý Hugh Laurie), který nejdřív rodiče pěkně vyfuckuje z nemocnice pryč, pak teprve se uráčí zajímat o diagnózu pacienta, kterého má rád jako objetí opuncie. Párkrát si zatočí s jojem u jakési tabule a ejhle, nová diagnóza je na světě. Stačí si prostě seřadit slova na tabuli a ze vzniklého akrostichu přečíst prostě název té nemoci. Většinou se jedná o něco virového z Asie nebo důsledky domácího násilí na nemocném. Všiml sis toho také? Je to tak prosté, to by mě nenapadlo ani v horečce. Oni vyfuckovaní rodiče pak závěrem každého dílu poděkují Housovi, jakože to pochopili a všichni si to tak nějak vyříkají. Střih, titulky a druhý den jedeme nanovo. Nový pacient a nová nemoc z Asie. Jojo a tabule a děkovačka závěrem. Tomu se říká konečná. Když si přečtu zdejší komentáře a udělám si z toho takový výcuc, dojdu nutně k závěru, že kladně se hodnotí především cynismus samotné hlavní postavy. Vše ostatní tak nějak nasvědčuje tomu, co jsem sám zmínil. Neustále se opakujicí klíše podle té stejné jedné šablony. Nuuudááá. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Production Companies: NBC Universal Television, Universal Media Studios (UMS) // Dr. House a jeho arogancia, cynickosť, sarkazmus, originalita a optimizmus tvorí osobu ako žiadnu inú a to, ako ho Hugh Laurie hrá je jednoducho úžasné. Svojho žánru je Dr.House nekompromisne na 1 mieste. ()

Reklama

ajuska 

všechny recenze uživatele

Je skoro neuvěřitelné, že se v záplavě stále stejných nemocničních seriálů objevila série, která je odlišná, originální, neotřelá a zkrátka tak trochu o něčem jiném. Můžete namítnout, že všechny díly mají prakticky stejný průběh a že celý seriál stojí a padá s ústřední postavou dr.House, ale přesto to báječně funguje. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tragikomický životní cynismus a suchý sarkasmus se potkali v jedné osobě geniálně pragmatického doktora, který sice možná na první pohled své pacienty vidí hlavně jako objekty zábavného zkoumání, jenže pod vší tou černohumornou slupkou se ukrývá citově pochroumané, ale v nejniternější podstatě dobrácké srdce. Hugh Laurie se svým charismatickým zjevem neoholeného a pajdavého doktora zaslouženě sbírá všechny pocty a uznání, ale bylo by nefér opomenout zbytek jeho (spolu/proti)hráčů, z nichž nejvíce zaujme Lisa Edelstein, jako ředitelka nemocnice, dr. Lisa už zase se musím za toho šílence oficiálně omlouvat Cuddyová. Koncept dílů bez vzájemnější provázanosti příliš nevadí, ani překvapivě nenudí. Ač jsou některé kvalitativně níž, než je v celkovém průměru zvykem, nelze si tento seriál nezamilovat. Už jenom za tu úžasnou životní filozofii, že „všichni lžou!“. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Díval jsem se poprvé, a napoprvé to byl dosti chaotický, ale velice zajímavý děj, při kterém jsem se dozvěděl, proč vlastně Dr. House kulhá a celkově vše kolem jeho operace a dalších dvou příběhů. Takže jsem se možná i trefil do nejlepšího. (( :: A teď po spoustě okoukaných dílů musím říct, že jsem si ho zamiloval. ()

Galerie (1 426)

Zajímavosti (1 104)

  • Dôvodom, že si tím poradil takmer s každou diagnózou, je vďaka tomu, že Dr. House (Hugh Laurie) a jeho tím majú vysokoškolské tituly z medicíny, a to v mnohých oblastiach: Dr. Eric Foreman (Omar Epps) je neurológ, Dr. Allison Cameronová (Jennifer Morrison) je imunoložka/alergologička, Dr. Robert Chase (Jesse Spencer) je internista, Dr. Chris Taub (Peter Jacobson) je plastický chirurg, Dr. Lawrence Kutner (Kal Penn) sa špecializuje na športovú medicínu a Dr. Remi "Trinástka" Hadleyová (Olivia Wilde) je internistka. Samotný Gregory House má dva diplomy v oblasti infekčných chorôb a nefrológie (ako sa dozvedáme v epizóde Occamova břitva). (belinko)
  • Hlavní postava Gregoryho House (Hugh Laurie) má tzv. definitivu (trvalé ustanovení pracovního poměru). Má tak výhodu, že jej nemohou bez souhlasu správní rady a všech členů vyhodit z nemocnice. To mu umožňuje léčit pacienty podle svého, a tak se sám ani nebojí o zaměstnání a často překračuje etické limity, jak na stranu pacientů, tak na stranu kolegů. (Gardis)
  • Chase (Jesse Spencer), Cameronová (Jennifer Morrison) a Foreman (Omar Epps) se často zabývají zkoumáním vzorků a tkání v laboratoři nebo čekají na výsledky rozborů u přístrojů. Podle lékařů je však tato část zcela smyšlená. Nejenže provádění laboratorních testů vyžaduje speciální vzdělání, ale podléhá také přísným předpisům. Lékař sám ani nesmí provádět většinu testů. V 80. letech otřásaly Amerikou případy, kdy byly laboratorní testy trestuhodně odbývány. Proto byl provoz klinických laboratoří pevně zakotven ve federálním zákonu. (Borrtex)

Související novinky

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (více)

Olivia Wilde natočí spin-off Spider-Mana

Olivia Wilde natočí spin-off Spider-Mana

20.08.2020

Olivia Wilde se poslední roky věnuje spíše režii než hraní, a po úspěchu s filmem Šprtky to chtěj taky se z ní v Hollywoodu stalo horké zboží. Není divu, že si jí tak vyhlédlo studio Sony, jež se jí… (více)

Singer, Abrams, Ayer rozjíždí nové TV seriály

Singer, Abrams, Ayer rozjíždí nové TV seriály

07.02.2012

Účast špičkových filmových tvůrců v televizních projektech už dnes není ničím výjimečným. Z těch posledních jmenujme třeba drama HBO Luck, na kterém Michael Mann spolupracuje s Dustinem Hoffmanem.… (více)

Academia film Olomouc 2009

Academia film Olomouc 2009

13.03.2009

Od 14. do 19. dubna 2009 budete opět moci „vidět a vědět“. Tak jako každý rok, i letos proběhne v hanácké metropoli festival populárně-vědecké a dokumentární kinematografie. O tom, že AFO není úzce… (více)

Reklama

Reklama