Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení

(seriál)
  • Česko Oddělení vražd (neoficiální název) (více)
Trailer
Česko, (2014–2022), 35 h 50 min (Minutáž: 53–70 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Bolek Polívka, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Petra Hřebíčková, Igor Bareš (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(35)

Obsahy(1)

Případy 1. oddělení je kriminální seriál inspirovaný 14 skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který v posledních letech dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům.
Spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš. Kriminální seriál Případy 1. oddělení se tak opírá o mimořádnou míru autenticity a přesnosti v popisu policejního prostředí, žargonu i vyšetřovacích postupů. Pro ty je typické, že policisté většinou relativně brzy vědí, kdo je pachatelem. Mnohem těžší ale je dopadnout ho a zločin mu dokázat. Důležitou roli hrají i zdánlivé maličkosti. Způsob pátrání a usvědčení zůstal u všech případů do velké míry zachován.
Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy. Například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města, případem vraždy pracovníka televizní stanice, vraždou, kterou si objednal majitel domu, aby se zbavil nepohodlné nájemnice. Máte možnost dozvědět se, jak policisté při dopadení pachatele postupovali, co jim komplikovalo práci, případně jaký museli použít trik, aby ho z činu usvědčili. Čeká vás čtrnáct epizod, čtrnáct skutečných případů. Skutečná kriminálka. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Tosim k tomuto seriálu (4)

Případy 1. oddělení (2014) 

Jsem na tom podobně jako uživatel Jara.Cimrman.jr, seriál si mě získával postupně, od prvních váhavých 70% až k 90%, které uděluji teď. Za moje váhání může částečně i to, že jsem neznal zajímavou osobnost  Josefa Mareše. Definitivně přehodnotit Případy mě přiměly Devadesátky, bravurní majstrštyk. Poznal jsem, jak jsou Případy skvěle vystavěné, lpí na detailu, každý díl má několik dílčích point, jsou jako skládačka, která do sebe zapadá, za doprovodu hudby čím dál lepšího Juraje Dobrakova. Samozřejmě, téměř vše má své chyby a velitel Prvního oddělení VV je v psaní přece jen samouk, ale mám seriálu vyčítat takovou blbost, jako že každý z hlavních postav je nositelem nějaké výrazné charakterové vlastnosti? Nebo si vymýšlet (kdo ví, z jakého důvodu), že parta ze seriálu jsou všichni klaďasové?? Možná by to chtělo nečíst jen propagační materiály a hodnotit povýšeně po dvou dílech, že. Třetí řada Případů je můj nejočekávanější seriál letošního roku, takže uvidím. A pak by měl přijít Docent, tak se, chlapi, ukažte!! ()

Série 3 (2022) (S03) 

Případy 1. oddělení na cestě od detektivky k dramatu. Proměňuje se nejen zločin a společnost, ale i tvůrci (a ty postavy), kterým došlo, že postaru se žít nedá, ale je potřeba si při tom udržet i soudnost. Takže tu máme Pražáka, který je sice skvělý operativec, ale dokáže někoho nesnášet jen proto, že "je Slovák," rozumného Anděla, věčně stejného Víťu i poctivce Vetchého-Kozáka, který to schytal nejvíc. Vůbec jsem nepobral lamentování nad Lojem a Bočkovou, kteří přinesli klid a jiný pohled. No a Korejs je případ sám pro sebe - Miroslav Hanuš, který jde z jedné úžasné role do druhé, ho zahrál ambivalentně tak, že jsme k němu moc velkou nenávist necítili a zblblo to nejednoho diváka, každopádně, stále se nezměnil. Potěšilo mě angažování Michala Blažka a čím dál úžasnější hudba Juraje Dobrakova. Mou jedinou výtkou je drobná jednoduchost některých případů - ale to už je skutečně dáno tím, jak se tvůrci snažili zmapovat proměňující se současnost. Co dodat? Také mi budou Případy neskutečně chybět, protože jsem se do nich v průběhu času neuvěřitelně zamiloval. Neskutečně se těším na Docenta!! PS a ten případ, který Josef Mareš vyřešil za několik hodin jen v jednom pokoji, měli natočit. Minimálně by to byl zajímavý úkrok stranou a zároveň experiment. ()

Podnájemníci (2022) (S03E01) 

V něčem stejné, v lecčems jiné. Zajímavé téma starých chlapů v současnosti, měli bychom se pořádně dívat, někteří z nás budou v téhle fázi co nevidět. Za několik let, co jsme na 1. oddělení nebyli, se prostě musely některé věci změnit -  ženy už dávno na kriminálce jsou, co se týče Pražáka, ten se jako blbec choval vážně už dřív, viz neurvalý výslech ke znásilněné ženě a další. A líbí se mi, že třetí řada dostala trochu temnější vizuál, něco jako Devadesátky. Ale jo, na rozjezd bych tomu 70% dal. ()

Veteráni (2022) (S03E03) 

PÁNOVÉ, JÁ JSEM SI DOVOLIL ZAVZPOMÍNAT. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama