Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novela „Black Beauty“ od Anny Sewell patří již od prvního vydání knihy v roce 1877 celosvětově mezi nejoblíbenější příběhy se zvířecí tématikou. Příběh je vyprávěn hlavní postavou, jedinečným černým hřebcem s bílou "hvězdou" na čele, kterého životní pouť zavede z idylické vesnické krajiny, plné potěšení, do ulic Londýna, dlážděných kočičími hlavami. Verze režisérky a autorky scénáře Caroline Thompson (Tajemná zahrada) patří bezesporu mezi nejvydařenější. Jistě si oblíbíte vzdorovitou kobylku Ginger, škodolibého poníka Merrylegse i galantního hřebce jménem Beauty, jehož velkorysé srdce mu pomáhá vycházet s ošetřovateli, ať jde o ty laskavé, jakým je bezesporu kočí Jerry Barker (David Thewlis), i ty hrubší, počínaje farmářem Greyem (Sean Bean) nebo mladým čeledínem Joe Greenem (Andrew Knott). (Magic Box)

(více)

Recenze (96)

KacHnAop 

všechny recenze uživatele

Film, který se díky chudosti nedělního vysílání stal neočekavatelnou a velice přínosnou složkou mého dnešního odpoledne. Nádherný příběh zvířete, tak elegantního jako je kůň neurazí žádného televizního diváka jakékoliv generace. Prostřednictvím příjemného Beatyho výprávění poznáváme, jak život na venkově může být krásný, ale i jako každému z nás přinese občas složité a lehce nerešitelné situace, a to i v případě našich čtyřnohých kamarádů. Celý film podtrhuje nezapomenutelné a jímávé zakončení. ()

danielwanderer 

všechny recenze uživatele

Sviatočné ráno, nechcem budiť rodinu rachotom z PC, tak si spravím raňajky a zapnem telku, že bude nejaký shit, o ktorom napíšem. Pozerám, Čierny krásavec a tak nejak mi došlo, že to bude o koňoch, ktorých práve najväčší fanúšik niesom, ale som celkom prekvapený. Už v prvom rade tým, že celý dej sledujeme v pohľadu práve koňa ako hlavného hrdinu. Sledujeme jeho život, to ako žil stále inde a stále inak. Cítil skoro ako človek, skoro preto, lebo cítil silnejšie ako človek. Škoda toho, že úplne všetko čo sa malo stať sa stalo a tak nách nečakalo žiadne prekvapenie (vlastne jedno áno) a ešte happy end, achh jo... No nemôžem hodnotiť nijako zvlášť záporne. ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Hurry up, it's freezing!"     Príbeh jedného nádherného zvieraťa (čierneho žrebca), s hudbou Dannyho Elfmana, od scenáristky, ktorá stojí za takými dielami ako Edward Scissorhands (1990), alebo The Nightmare Before Christmas (1993), mal ohromný potenciál, ktorý ale žiaľ nezužitkoval. Caroline Thompson je ako scenáristka zrejme skvelá, ale ako režisérka za veľa nestojí. V prvom rade je to hrozne presladené (vrátane hudby), príliš naivné (neobstojí ani výhovorka, že je to určené deťom) a nasilu dojímavé. Podobne ladená Psia duša je spravená určite lepšie (dojímavé scény vyznievajú podstatne prirodzenejšie). Herecky to drží nad vodou David Thewlis (Jack), detský herec Andrew Knott (Joe) je naopak doslova príšerný. Je iba málo scén, ktoré sa vymykajú celkovému gýčovému vyzneniu (jedna z nich je tá, keď bol Beauty chorý). Je ale aj dosť možné, že som bol negatívne ovplyvnený slabým českým dabingom, ktorý miestami až píli uši. Mimochodom, kto vymýšľa tie prihlúple české (prípadne slovenské) názvy typu "Krasavec Beauty"? ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Sice trochu naivní, ale o to více okouzlující příběh o přátelství zvířete a člověka, který dokáže chytit za srdce. Filmu dominuje především krásné převyprávění příběhu čistě z koňského pohledu a skutečně nádherný soundtrack od Dannyho Elfmana, jenž snad v rámci námětu ani nemohl být lepší. Navíc se tu objeví i mladý David Thewlis alias můj oblíbený Remus Lupin z Harryho Pottera, který mi také dokáže každý snímek svým skromným projevem zaručeně zpříjemnit.. Konečně film, který dokázal to neobyčejné koňské kouzlo a osobnost nejen dokonale zobrazit, ale i úspěšně přenést na diváka. 4* a kousek:-) ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Rodinný film klasického warneráckého střihu, se slušnou výpravou (tam kde byla potřeba) a několika známějšími jmény v titulcích: Sean Bean (pár minut na začátku), David Thewlis (daleko podstatnější část), Alan Cumming (v originále hlas koně), ale hlavně Danny Elfman, coby autor hudby. Na konec jsem snad byl i mírně dojatý :-) 60% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (7)

  • Walt Disney Productions vydalo také LP s příběhem o Krasavci Beautym. Uvedení se ujal hudební ředitel Tutti Camarata. (nezavisla)
  • Autorka původní román z roku 1877 psala v posledních letech života. Kniha se stala velmi populární a zařadila se mezi nejprodávanější knihy všech dob. (nezavisla)

Reklama

Reklama