Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do čela Anglie nastoupila po smrti své nevlastní sestry Marie, za jejíž vlády byla pro podezření z podpory protestantského povstání téměř rok vězněna. Když se Alžběta stala královnou, rozpoutá se kolem ní boj o moc, ale také boj o postavení samotné Anglie v okolním světě. Alžběta nechce válčit. Bezpečnost Anglie by nejlépe zajistil její sňatek s některým ze dvou nápadníků - jedním z nich je vdovec po Marii, španělský král, a druhým francouzský vévoda z Anjou. Alžběta sama je ale zamilovaná do Roberta Dudleye, vévody z Leicesteru. Nakonec odmítne oba nápadníky, a když se dozví, že Dudley je ženatý, zavrhne i jeho. Prosadí reformu církve a tím se zbaví politických protivníků a bývalých katolíků, kteří kolaborovali. Nakonec se rozhodne zůstat svobodná a stane se "panenskou královnou". (TV Nova)

(více)

Recenze (283)

Skeevee 

všechny recenze uživatele

Dvakrat jsem na to byla donucena koukat skolou (jednou v kine, podruhy ve skole) a dvakrat jsem u toho usnula...a nezachranila to ani skvela Cate... BTW v kine se spalo lip =) ()

Gwilwen 

všechny recenze uživatele

Pěkně zpracované historické drama pojednávající o počátcích vlády Alžběty I. a její lásce k hraběti z Leicestru v podání koho jiného než Josepha Fiennese, který je zřejmě pro filmaře prototypem muže alžbětinského věku. Cate Blanchett umí role panovnic vystřihnout na jedničku - ať už je to její Galadriel nebo Alžběta - vždy má dostatek elegance a charizmatu. Skvělý je v roli věrného rádce Walsihghama Geoffrey Rush. Kostýmy a výprava také na jedničku, historická autenticita místy pokulhává, kvalit Panenské královny tento film nedosahuje, nicméně se na něj pěkně dívá. ()

Ssova 

všechny recenze uživatele

Jsem nadšená. Nádherně zpracované, úžasný herecký výkon Cate Blanchett - byla naprosto přesvědčivá a Geoffreyho Rushe. Ale pouze pro ty, co mají rádi historii bez přílišné nadsázky. ()

RyxiraAmy 

všechny recenze uživatele

Má to sice pár slabších momentů (Daniel Craig ubíjející špeha kamenem v zátoce), ale celkově je to film velmi příjemný a Cate Blanchett to jistí svým skoro oscarovým výkonem. ()

springboks 

všechny recenze uživatele

Historicky otřesně nepřesný. Všechny pokusy o převrat byly přetvořený, plus portrét žádnýho z hlavních protagonistů nebyl pravdivej, u většiny byl věk prostě dosazenej tak, aby se to hodilo do krámu, nehledě na na věk herců apod. Například homosexualita postavy Henri, duc d'Anjou byla nepodloženej výmysl, kterej tam byl jenom pro potvrzení předchozích anglickejch stereotypů o francouzích (nehledě na to, že Elizabeth a Henri se nikdy nesetkali a ona se měla vdát za jeho mladšího bratra François). Člověk o historii se zajímající shlédnutím utrpí, člověk bez zájmu si to užije a odnese si vágní vědomí o tom, že období Elizabeth bylo obtížný a na závěr se dozví, v podobě závěrečnejch titulků, lživou informaci, že po její vládě byla Anglie nejbohatší. Ale jinak je to velice kvalitní film. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Příběh ze 17. století, kdy Anglie čelila tlaku mocného Španělska a součastně vlastních vzbouřenců z řad stoupenců izolované skotské královny. Alžběta dokázala těmto tlakům nejen odolat, ale pro Anglii za jejího panování začalo slavné období. Skvělá Cate Blanchett předvedla Alžbětu nejen jako panovnici, ale hlavně jako ženu, toužící po lásce a po chvíli klidu - bez zodpovědnosti za svoje rozhodnutí. Chce být milována ne pro své postavení, ale pro sebe samou. Toto filmařské pojetí příběhu se mi líbilo i přes jistou kýčovitost a naivitu. Nutno pochválit rovněž skvělou výpravu, kostýmy a hudební doprovod. 75%. ()

albiebennett 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem se podíval na historický film a musím říct, že jsem nadmíru spokojen. Doba alžbětinská rozhodně nebyla snadná. Vyhrocené vztahy Anglie se Španělskem, Francií, Skotskem s církví... Nebylo toho na Alžbětu málo. Velmi mě potěšil onen mocenský aspekt a politické uvažovaní oproti velkolepým krvavým bitvám, které bývají pro historické filmy typické. Navíc Cate Blanchett a jako bonus Geoffrey Rush - nečekal jsem nic a dostal jsem poměrně dost. ()

gpx 

všechny recenze uživatele

Herecký výkon hlavní postavy filmu je značně mdlý, dialogy dětinské, scénář naivní. Výsledný dojem je hodně špatný. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 7/10 ... Vizuální stránka: 8/10 ... Soundtrack: 7/10 ... Didaktický potenciál: 7/10 ... Celkový dojem: 7/10. ()

Sunwheel 

všechny recenze uživatele

Čakal som trošku cukrovejšie pozlátko a dočkal som sa opaku. Kvalitný historický veľkofilm pre široké publikum, ktorý neskĺzne do nejakých hollywoodskych klišé. Historické pramene nie sú znásilnené novotou a tak máme začiatok životnej etapy pozoruhodnej britskej panovníčky podaný čo možno najzaujímavejšie. Pre potreby príbehu sú zmeny robené rozumne a len gradujú dej. V rámci žánru ide o majstrštyk! ()

hany83 

všechny recenze uživatele

Když zavřu oči nad některými historickými nonsensy, tu pátou musím dát. Úžasná Cate Blanchett, dechberoucí kostýmy. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrá historická dráma ponúkajúca príbeh vlády kráľovnej Alžbety. Film ukazuje dobu z opačnej perspektívy ako film Mária, kráľovná škótska. Pohnuté osudy v pohnutej dobe súboja katolíkov a protestantov sú štandardne plné intríg a zrady, Zdá sa, že Alžbeta to oproti svojej sesternici nemala o nič ľahšie. Výprava a produkcia je veľkolepá a aj herecké výkony sú ekvivalentné hviezdnemu obsadeniu. Produkcia je kvalitná a herecké výkony veľmi dobré. Okrem Cate Blanchett tu má svoju úlohu Geoffrey Rush aj budúci James Bond Daniel Craig. ()

Antiquus 

všechny recenze uživatele

Někde v komentářích jsem zahlédl, že se jedná o "věrné" zpracování. Tak to teda ani náhodou. Sice nemám nic proti nějakému volnému románovému zpracování nějakého historického tématu, ale to se pak ten film nesmí tvářit jako, že je to natočený "věrně". Konkrétně tenhle film už prostě silně přehání, 3/4 z něj jsou fikce a podle skutečnosti jsou už tam snad jenom jména a přibližně doba. Ne, že by to musel být nutně dokument, ale stačilo by ty události nepřepisovat, jak se zrovna režisérovi hodí. Trochu mi to připomíná jeden díl z Tudorovců (jediný, který jsem kdy viděl). Třeba takovej Dudley (Fiennes) ani nebyl královnin milenec, natož aby jí zradil. Královna vždycky věděla, že je ženatý (byla dokonce na svatbě). O Alžbětinu ruku se neucházel vév.Anjou (Cassel), ale jeho mladší bratr František, vév.Alencon. Ani jeden z nich fakt nebyl transvestita. Cecil (Attenborough) byl ve skutečnosti jenom o 10 let starší než Alžběta (ve filmu je to aspoň o 40 let). Arundel nebyl popraven (zemřel ve vězení). Sussex jí nikdy nezradil. Skotská regentka Marie de Guise nebyla zavražděna (zemřela na edém). Stejně tak je výmysl to střihání vlasů, uvěznění šesti biskupů, otrávené šaty, co zabily komorní dámu atd. Hlavně ale ve filmu všechno vypadá, že se děje během pár let. Na začátku se mluví o r.1554, na konci o tom, že vládla ještě 40 let (tj. rok 1563). Přitom ale film míchá záležitosti z průběhu asi 25 let: rok 1554 (Alžběta zatčena), 1558 (smrt královny Marie, Alžběta se stává královnou), 1560 (smrt Marie de Guise), 1572 (Norfolk popraven), 1579 (námluvy Františka, ve filmu vévody Anjoua) a 1586 (popraven Ballard = D.Craig). Celkem je tam naňahnaný a upravený jak jen to šlo, jen aby to bylo zajímavý, ale výsledek je stejně kostýmní film bez většího smyslu a historika to leda nasere. ()

basest 

všechny recenze uživatele

Nádherné kostýmy, příjemný spád, války jen naznačené a zaměřené spíše na vztahy. Cate Blanchet je dokonalá. ()

marien1039 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi, že jediný moment, který byl silný a něco se v něm dělo, je to nechutné upálení protestantů na začátku. Přijde mi, že tento snímek degraduje inteligenci a vrozenou vnitřní sílu královny Alžběty. Zde byla vyobrazena jako tele neschopné vládnout, neschopné samostatně uvažovat, neschopné myslet. Do vešekerých rozhodnutí zde vyobrazenou Alžbětou byla jen natlačena buď jedním nebo druhým rádcem, což z mocné a chytré královny děla celkem nesvéprávnou bytost. Ať už to Cate Blanchetotová zahrála jakoliv výborně a jakoliv je zde skvělá režie, stejně to nemění nic na faktu, že scénář psal nějaký historie neznalý amatér. Mladá Alžběta ještě s nejistou funkcí by v životě neohrozila svou pozici ve státě pouhým sexem a podivná karikatura perverzního transvestity vévody s Anjou, kterého si má Alžběta vzít je značně iritující. Když pomineme fakt, že mu mělo být kolem 25 a královně kolem 45, tak i přesto historikovi vážně lezou oči z důlků, co za nesmysly se objevují v tomto pseudohistorickém snímku. Krásný film, ale s realitou má pramálo společného. Pokud něco kvalitního o této panovnici, rozhodně doporučuji Panenskou královnu s Anne-Marie Duff. ()

Vlkopec 

všechny recenze uživatele

Bohužel, film mi přišel jako poněkud promarněná šance - spousta okázalosti a povrchní efektnosti, málo přesvědčivosti. Pes je podle mne zakopán v Kapurově režii. Scénář není špatný, Blanchettová a Rush jsou výborní, některé momenty jsou nápadité, ale jinak mi film připomíná americké historické velkofilmy z 50. let - spousta světla z reflektorů a herci s dobovým image (50. let) a celé je to poněkud nevěrohodné. No, možná jednu hvězdičku ubírám taky kvůli zklamání. ()

robbez 

všechny recenze uživatele

Spíše než jako historicky životopisná výpověď je film zajímavý svou výraznou výtvarnou stylizací. Příliš civilní nejsou ani herecké výkony a možná právě toto silně expresivní či "divadelní" pojetí nakonec diváka přitahuje a fascinuje. ()

Související novinky

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Pokračovanie Kráľovnej Alžbety

Pokračovanie Kráľovnej Alžbety

03.09.2005

Cate Blanchett si historickej snímke THE GOLDEN AGE zopakuje rolu kráľovnej Alžbety, za ktorú bola nominovaná na Oscara. Vráti sa aj Geoffrey Rush ako Sir Francis Walsingham, Alžbetina pravá ruka pri… (více)

Reklama

Reklama