Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Obsahy(1)

Sarah Polleyová, Ving Rhames, Jake Weber a Mekhi Phifer hrají v novém zpracování apokalyptické hororové klasiky George Romera od Zacka Snydera. Svět zachvátila nevysvětlitelná epidemie, která likviduje světovou populaci - avšak mrtví neumírají! Stávají se z nich zombie, které se potulují po městě a využívají každou příležitost dostat se k masu a krvi zbylé hrstky živých lidí. Zubožená skupina přeživších v jednom wisconsinském městečku našla úkryt ve velkém obchodním středisku. Zde se tito lidé musejí jednak naučit jak se bránit před stále početnější hordou zombií, ale především musí vyřešit problém vlastního soužití v uzavřeném prostoru. Skupina, odříznutá od zbytku světa, využívá všechny dostupné prostředky (uvnitř i vně) v boji proti všem, aby zůstala naživu a našla cestu z obklíčení. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 007)

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Šmarja Zacku, ty kluku jeden novátorská. Sice si chtěl vzít za vlastní klasiku George A. Romera a to ti kvituju s povděkem, ale ten pan Romero z toho nechtěl udělat hudební klip bez muziky. Uff, ale nesrovnávat jinak zblbnu a zezombifikuju. Co mě tu zaujalo? První minuty před titulkama a struktura titulků samotných s prostřihy do ulic. Ty první úvodní momenty vnášejí do zombíckých řad trocha svěžího závanu moderny a docela slušně naznačují něco o atmosféře. To je to slovíčko, který bezprostředně po titulcích nahradí výraz „popcornová zábava.“ A proč ne! Kdo ví, jestli měli v úmyslu natočit horor ku poctě jedné klasiky a nebo jen pobavit lidi před plátnem invencí vlastních nápadů.Takže hodnotit se dá ve dvou rovinách – čistě hororové a pak v té moderní akční smršti efektů, která tím hororem šermuje jen tak aby si nevypíchla oko. Jako horor je to slaboučké, prakticky nicotné představení bez špetky napětí v mezích přijatelné brutality, kde by se hvězdičkové hodnocení zastavilo tak na 2 & 1/2. Herecky všechno odpovídá trendům a módě dneška.........vyděšený holky řvoucí do temna ulic nahradily dívčiny s brokovnicema a pásem nábojů přes rameno. A to je vlastně dobře, k filmu to sedí a co na tom, že jde spíš o akční komedii. Právě v tomhle duchu se nese to druhé hodnocení, kde se mi velmi pozdává spád v ději, slušné speciální efekty a hlavně masky zombíků. Nasmál sem se na celý kolo, s kamarádem jsme rozebírali každou stěžejní scénu. Jo a abych nezapomněl, hlavním bodem programu je tu pohyb nemrtvých, který popírá všechna zavedená pravidla, sprint na místo kolíbání. Mě to nevadilo právě před těmi titulky, později se z toho stala taková atletická vložka, nic víc a nic míň. Po stránce popcornové tedy za 4. Takže když to tak sečtu, dostanu se na 3 a kousek hvězdičky. A přidám ještě + navíc, že se nebáli experimentovat a rozkládajícím se tělům dodali osobní kouzlo a odebrali sem tam nějakou tu končetinu:)) ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Po desetiletce naprostého boomu zombie tématiky není úplně vděčné se vracet ke Snyderově prvotině, zvlášť na úplně první nakoukání. A taky mě to jako člověka, co naprosto protrpěl a vzdal Walking dead po dvou řadách, moc neuspokojovalo, ovšem o to více mě překvapilo, jak je druhá polovina i přes viditelně střídmý rozpočet poměrně strhující a hrozně mě to bavilo. Návdavek před netflixovskými Army of the Dead dokonalý...80% ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: James Gunn .. Úsvit mrtvých je popcorn nářez! Určitě pro ty, kteří vyznávají horory a zombie vyvražďovačky. Po nedávné zkušenosti s ubohým Resident Evil: Apokalypsa, jsem byl skutečně nadšený. Začátek filmu je opravdu bomba!! Sestra Ana skončí směnu v nemocnici, dojede domu, pomiluje se, vyspí a ráno je vše jinak. Venku je spoustu nakažených zombí a apokalyptická jízda začíná!! Kdyby film udržel tohle tempo i nadále, určitě by se dostal do nějaké mé Top. Po setkání se s ostatními protagonisty příběhu a společném úniku do obchodního centra tempo lehce poleví. Ale jen lehce. V této části kraluje především dosti povedená kamera, takže je se pořád na co dívat. Více se i mluví, ale krev teče mezitím pořád proudem. A nesmím opomenout povedený závěr na lodi.. no comment;-)) Film je napěchovaný černým, morbidním humorem, spoustou drsných scén a samozřejmě prostřelených nebo ustřelených hlav! Fanoušci hororu budou slintat blahem! Ostatní se nadmíru dobře pobaví. Za předpokladu, že neznáte původní Dawn of the Dead (jako já), nemůžete být ani naštvaní z (ne)zprznění předlohy.. 80%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to perfektný akčný zombie horor, ktorý považujem za úplný vrchol žánru. Má výborný príbeh o skupinke ľudí, ktorí sa počas práve začatej rozsiahlej katastrofy, ktorá mení mŕtvych na vražedné zombie ukryje v obchodnom dome a premýšľajú nad ďalším plánom. So spracovaním som veľmi spokojný, po vynikajúcej úvodnej štvrťhodine predstavujúcej začiatok apokalypsy sa už dej presunie do obchodného domu, kde už samozrejme tempo čiastočne upadne, ale stále sa na to skvelo pozerá cez množstvo výborných situácií a prvkov, ktoré to celé osviežia, napríklad komunikácia s majiteľom obchodu so zbraňami a v perfektnej záverečnej polhodine sa to zase vylepší. Ale musím spomenúť celú situáciu s pôrodom, ako jedinú by som ju z filmu najradšej vystrihol, pôsobí na mňa príliš hlúpo, no našťastie okrem nej sa už vydarilo všetko. Chválim aj homornú stránku, toto rozhodne nie je žiadna zombie komédia, ale kvalitný a miestami atmosférický surový zombie horor, ale aj tak je tu slušná dávka vydareného obzvlášť čierneho humoru, ktorý nenarúša zvyšok filmu, skôr naopak, hlavne osvieži všetky tie časti, ktoré by inak zaostávali. Akcie je tu dosť a je perfektná. Nezameriava sa až tak moc na usmrcovanie ľudí zombiami, ale hlavne na likvidáciu zombií, čo mi vyhovuje viac, všetka akcia je perfektne natočená, dynamická, napínavá, nadmieru krvavá a plná skvelých drsných momentov. Najviac sa mi páči akcia z úvodnej a záverečnej časti, ale aj ten zvyšok je vydarený. Herecké obsadenie je na tom dobre, príjemná Sarah Polley, skvelý Ving Rhames vo svojej najlepšej úlohe a plno zaujímavých vedľajších postáv, hlavne postava vedúceho strážnika je skvelo pojatá, ako sa postupne mení. Réžia a technická stránka je prvotriedna, Zack Snyder to zvládol perfektne po všetkých stránkach, vydarili sa aj efekty a atmosféra, tu nemám čo vytknúť. Úsvit mŕtvych je rozhodne najlepší zombie film, aký som vôbec videl, skvelý príbeh, akcia, postavy, humor a aj vizuál, prakticky až na tú jednu scénu mu v rámci žánru ani nemám čo vytknúť. 87% ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Čakal som viac. Strach tu nefunguje vôbec, scény sú maximálne predvídateľné, tempo značne pomalé a nudné. Čo naopak funguje sú humorné vsuvky, akčné pasáže majú tiež šťavu, len je ich málo. Obyčajný film na jedno pozretie a to veľké nadšenie z neho jednoducho nechápem. P.S.: Postavy sa konajú často blbo (aj keď ťažko to dávať za mínus, lebo ľudia sú jednoducho blbí, veď sú schopní sa aj navzájom pošliapať, keď ide o život). ()

Galerie (137)

Zajímavosti (58)

  • Písnička, která hraje na začátku filmu, je „Have A Nice Day“ od Stereophonics. V 75. minutě hraje „Hangman's Song“ od Tylera Batese. Na konci filmu hraje „People Who Died“ od The Jim Carroll Band. (Duoscop)
  • Obchodní centrum Crossroads Mall se objevuje i ve hře "Left4Dead". (vimanzen)
  • Během premiérového víkendu (19.-31. 3. 2004) se nemrtvým gurmánům podařilo vydělat 26,7 mil. amerických dolarů, což bylo na 26milionovou produkci velmi slušné. Ve finále dosáhly severoamerické tržby 59 milionů dolarů, součet těch celosvětových pak 102,3 mil. (imro)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

30.01.2019

Režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se po delší pauze vrací k režii. Natočí heistový zombie thriller Army of the Dead pro Netflix. Scénář napsal Joby Harold (Král Artuš: Legenda o meči) a… (více)

Batman vs. Superman v eRkové verzi

Batman vs. Superman v eRkové verzi

24.02.2016

Deadpool už vydělal skoro půl miliardy dolarů. A to při rozpočtu 58 milionů a eRkovém ratingu (do 17 let lze film vidět pouze se starším doprovodem), takže uspěl i bez pomoci náctileté superhrdinské… (více)

Zack Snyder a... sovy?!

Zack Snyder a... sovy?!

17.04.2008

Někoho by mohlo napadnout, že dnešní titulek je narážkou na Atény a že se tvůrce 300: Bitvy u Thermopyl vydá ze Sparty do druhého největšího starořeckého města v jakémsi podivném pokračování svého… (více)

Reklama

Reklama