Reklama

Reklama

Tajemství loňského léta

  • Česko Vím, co jsi udělala minulé léto (více)

Obsahy(1)

Je čtvrtého července a v malém přímořském městečku v Severní Karolíně se studenti loučí s bezstarostným mládím. Krásná Helen dnes večer získala titul královny krásy maturitního ročníku a to je důvod k pořádné oslavě s nejbližšími přáteli na opuštěné mořské pláži. Když se pak Helen, Julie, Barry a Ray vracejí vypůjčeným BMW do městečka, srazí na opuštěné přímořské silnici záhadného chodce v gumovém rybářském plášti. Díky krvavým zraněním nevidí do jeho tváře a zdá se, že neopatrný nešťastník je mrtev. Co sním? Po krátké hádce se přátelé rozhodnou hodit jeho tělo do oceánu. Až na molu ale zjistí, že tajemný muž stále ještě žije. Přesto se ho definitivně zbaví a přísahají, že si své strašlivé tajemství odnesou do hrobu. Po roce. Bývalí přátelé by se nejspíš už nikdy nesešli, kdyby Julie nedostala dopis s hrůzyplným vzkazem "Vím co jsi udělala minulé léto". Přes vzájemné obviňování se vyděšení mladí lidé pouštějí do pátrání po totožnosti své oběti. Domnívají se, že jen tak mohou zjistit, kdo je záhadný mstitel. Je opět řtvrtého července a tajemná postava v gumovém rybářském plášti svírá v ruce velký ocelový hák. Hříchy minulého léta se neodpouštějí. Kdo bude první na řadě? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (322)

choze 

všechny recenze uživatele

Řemeslný whodunnit slasher, který těží z jednoduché, ale silné výchozí situace, tajemného pátrání po vrahovi, atraktivních mladých hvězdiček (hlavně ženských - kromě Hewitt a Gellar i Bridgette Wilson), kulis rybářského městečka i fajn nadesignovaného  vraha. Ale přece jen první slabší článek VŘÍSKOTEM odstartovaného nového řetězu teenagerovských vyvražďovaček (H20, FAKULTA, NEZVRATNÉ OSUDY, FREDDY VS. JASON), natočený ve stejném roce jako VŘÍSKOT 2 a předjímající nástup druhé slasherové ligy (TEMNÁ LEGENDA 1 a 2, VŘÍSKOT 3,VALENTINE, JASON X, HALLOWEEN: ZMRTVÝCHVSTÁNÍ, DůM VOSKOVÝCH FIGURÍN a samozřejmě TAJEMSTVÍ LOŇSKÉHO LÉTA 2). Klišé se kterými si Williamson ještě před rokem ve VŘÍSKOTU důvtipně hrál, nyní chrlí jedno za druhým, aby měl tenhle spotřební slasher co nejrychleji za sebou a jen občas je proloží nějakým tou narážkou (Dawsonova pláž, Mlčení jehňátek), nechávaje si dobré dialogy do svého příštího filmu. Křehká Jennifer Love Hewitt jako final girl se mi zamlouvala víc než Neve Campbell ve VŘÍSKOTU. Kdo tvrdí, že ji nikdy platonicky nemiloval, ten ji miluje dodnes. ()

Ai.ma 

všechny recenze uživatele

Můžete si o tom myslet co chcete, ale tohle byla jedna z mých prvních VHS, kterou jsem dostal za vysvědčení v deváté třídě. I teď s odstupem let se na to mile rád podívám a ...je tam zřejmě moc nostalgie. I přes to, že je to čirý a naprosto do očí bijící pasvil a původce všech teenage kuch hororů, nemůžu mu odepřít, že mě ve čtrnácti pobavil. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Když se za volantem parta nevycválaných mladistvých nechová tak jak má, stihne je (ne)spravedlivý trest. Nikdo z nich si nemůže být jistý před mužem oblečeným po vzoru rybářů a s krásně velkým hákem. Hádejte, na copak ho asi má, klučina jeden:-) Na silnici v tom prokletém červencovém létě nezemřel anebo čert ví, jak to tenkrát vlastně bylo. Když se na konci devadesátých let scenárista Kevin Williamson chopil odhodlání vzkřísit hororový žánr po úspěchu jeho autorského Vřískotu, tak každý hororový fanoušek zpozorněl, co mu to ten talentovaný scenárista v podstatě s neznámou hereckou omladinou vlastně předhodí. Z dnešního pohledu už to taková pecka jako kdysi není. Subžánr slasher prošel od té doby velkým vývojem, kdy se do popředí dostaly výrazové prvky, jako je extrémní agrese velmi často spojená s extrémním násilím, což se v tomhle počátečním pokusu až tak explicitně neprojevilo, ačkoliv přišla vlna filmů, které tenhle snímek v mnohém napodobovala. Pro někoho otrlejšího, k této skupině se řadím i já, může být snímek Jima Gillespieho spíše slabá, možná i málo krvavě upražená kávička. Sice jako ok, ale cukr nahradilo sladidlo. Pokud ovšem v přeneseném významu to "sladidlo" je tehdy vycházející hvězdička Jennifer Love Hewitt, tak pak nemám námitek. Pochopitelně nějaká ta staroba je na filmu znát, asi nejmarkantněji zahlodal zub času nejen na hercích, ale také na vizuálu, který se s dnešními vycizelovanými snímky z dané kategorie jen stěží může porovnávat. Přesto mordování je zde na solidní úrovni, své napětí a tejemno to má jistě taky a Gillespie není vyložený režijní břídil. Film možná nemá svůj "letní" název jen tak. Při mé bližší studii jsem zjistil, že mnohem působivější je za vlahých letních nocí s pěknou partnerkou po boku zakrývající si oči, když se objeví nesmlouvavý rybář se svým náčiníčkem. Tak mu ještě po letech šanci dám. Neselhal tenkrát, nemusel by selhat ani dnes. Akorát má v mnohem silnější konkurenci než tehdy a bude muset zapnout na plné hororové obrátky, aby tu propastnou ztrátu dohnal. Věřím, že to pro něho nebude až takový problém. 70% ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Pro tenhle film mám velkou (a asi i iracionální) slabost. Kdysi dávno se mi líbil především proto, protože se mi v něm líbila Jennifer Love Hewitt. Ta už se mi sice dneska nelíbí tolik jako dřív, ale tenhle film se mi hodně líbí pořád. Je záživný, napínavý, má spád, nejsou v něm hluchá místa, má příjemně temnou atmosféru a zlověstnou hudbu... Jeho hlavní postavy jsou neveselé, neradostné, zádumčivé, sužované vzpomínkami, výčitkami a vnitřními démony, a ne obligátní uječení a povrchně plkající teenageři. Vynikající je také Anne Heche ve výrazné vedlejší roli, a zajímavostí je jistě mladý Johnny Galecki (Leonard z TBBT) v roli Maxe. Je to výborný thriller pro náctileté (i pro nostalgické cetileté), s prvky teenagerské vyvražďovačky a jemného horroru. Vydatně odpočinková (a dnes už retro) záležitost. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal Simpsnovi parodie, Scary movie parodie a určitě ještě další....Kde se to ale vzalo? Rok 97 a vzniknul jeden z nejuznávanějších hororů všech dob. Velmi povedený příběh. Točící se okolo mladé party lidí, kteří v opilosti přejedou muže a následně ho hodí do vody. Muž ovšem nezemře a půjde si za svou pomstou. Popadne hák, pláštěnku a jde se na to. Obětí je zde minimum a zpracování není taky bůh ví jak skvostné. Nicméně v rámci hororů je to slušné. ( 50 procent ) ()

Galerie (56)

Zajímavosti (67)

  • Keď Ben Willis prenasleduje Helen (Sarah Michelle Gellar) a ona beží do obchodu za sestrou, môžeme v sklenených dverách vidieť v odraze člena štábu. (tXtX)
  • Ve filmu se Helen nepodaří nadlouho získat práci modelky v New Yorku a nakonec se vrátí domů, kde pracuje společně s její sestrou Elsou v otcově prodejně. V románu pracuje Helen pro místní zpravodajskou stanici, kde předpovídá počasí. (Stocki)
  • Ikonická scéna, v ktorej Jennifer Love Hewitt (Julie James) kričí 'What are you waiting for?' vznikla za zvláštnych okolností. Zapálený hororový fanúšik dostal šancu navštíviť natáčanie a mal možnosť vymyslieť jednu scénu, ktorú herci zahrajú. Jennifer sa najskôr jeho žiadosť zdala nevhodná, ale po rokoch na ňu spomína s úsmevom a je rada, že mohla fanúšikovi urobiť radosť. (Marceloo)

Související novinky

Zemřela herečka Anne Heche

Zemřela herečka Anne Heche

12.08.2022

Kdo sledoval zprávy ze světa posledních několika dnů, zřejmě tušil, že smutná novina se nevyhnutelně blíží. Před necelým týdnem totiž americká herečka Anne Heche během fatální autonehody v Los… (více)

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

03.08.2014

S adaptacemi knih s dospívajícími teenagery, především dívkami, se v poslední době v Hollywoodu roztrhl pytel. Máme tu ságu Hunger Games, nedávno se rozjela další velká a nákladná série začínající… (více)

Sequely od Sony

Sequely od Sony

13.07.2005

V Sony Pictures sa pomaly trhá neveľké vrece, z ktorého sa na nás v najbližších rokoch vysypú hneď tri pokračovania k známym filmom. Začnime najmenej zaujímavým - ROAD HOUSE 2: LAST CALL, ktorý bude… (více)

Reklama

Reklama