Reklama

Reklama

Expozitura

(seriál)
všechny plakáty
Trailer
Česko, 2009, 20 h 25 min (Minutáž: 75–79 min)

Hrají:

Hana Vagnerová, Robert Jašków, Jan Dolanský, Pavel Zedníček, Jan Novotný, Zuzana Bydžovská, Martin Sitta, Michal Slaný, Miluše Bittnerová, Sabina Králová (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Televize nova uvádí další kriminální seriál "Expozitura". Ta nebude vyprávět smyšlené případy, ale bude natáčena na motivy skutečných kriminálních činů - Berdychova gangu, ten naprosto beztrestně vraždil, přepadal a vydíral. V "Expozituře" se setkáme s korupcí neuvěřitelných rozměrů.

V jednotlivých dílech "Expozitury" budou zvlášť řešeny různé případy, ale celým seriálem se také bude táhnout dramatický příběh policistky, která je čerstvě přidělena do Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a jejího parťáka, kteří nechtěli nechat Berdychův gang, aby si dělal co chtěl bez odezvy. Mladá policistka se ihned vrhá do práce, ale zjišťuje, že ne vždy jsou v případech odsouzeni jejich skuteční viníci. Jejího úsilí si nemohl jeden z největších zločineckých gangů na našem území nevšimnout a stává se nepohodlnou nejen pro ně, ale i pro zkorumpované špičky policie díky důkazům o jejich propojení s gangem a mění se ve štvanou zvěř v tomto nervy drásajícím příběhu...

Nova se v seriálu zřekla laciných triků a opravdu to rozjela ve velkém. Seriál "Expozitura" je nabitý akčními scénami, chvílemi napětí a plný překvapení. Scénář vychází z přímé zkušenosti autorů Josefa Klímy a Janka Kroupy, kteří při tvorbě pořadu Na vlastní oči kauzu Berdychova gangu rozkrývali. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (435)

kingik 

všechny recenze uživatele

Je to celkem dobré, ale přišlo to pozdě. Takové seriály se natáčely za našimi hranicemi už dávno a televize Nova asi zaspala dobu. Nelenila však a angažovala Hanu Vagnerovou do jedné z hlavních rolí. Kdyby však ve vyšetřovacím týmu vůbec nebyla, udělal by casting jen dobře. Ona nijak excelentně nehraje a mám pocit, že se do role ani moc nehodí. I proti ostatním hercům mám výhrady, v našem prostředí jejich výkony vždy budou způsobovat nechtěný smích. Režie chce být za každou cenu efektní, trochu tam vidím nedostatek zkušeností s takovými projekty. A to zelené filtrování bych si taky odpustil, ale pokud někdo holduje drsnějším kriminálkám, pak je večer na Nově pro něho tím pravým. Mě to nebavilo. 40% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jen dost těžko se lze divit, že právě nesmírně špatná Expozitura platí za tak divácky masově oblíbený seriál, když si naše komerční televizní stanice vlastně už léta své věrné diváky vychovávají, lobotomizují a vlastně i těsně před večerním startem každé epizody už ladí a vhodně připravují právě v duchu té negativní paranoidní klímovské atmosféry, která zároveň ve společnosti panuje a leží na ní jako zmoklá smradlavá deka.. Věřte si, čemu chcete, přátelé, pokud vám vyhovuje ten život ve strachu a beznaději plný negativismu, v němž podle tuzemských médií žijeme.. Co mě ovšem nesmírně zaráží, to je jednoduše pomatený škrábal Klíma, který zjevně už sám podlehl těm komerčním a bulvárním vlivům i coby publicista, když jako scenárista spolu s Jankem Kroupou, s nímž si nemá co vytýkat, nestál nikdy ani za ten nejtišší prd.. Pánové na tohle náročné řemeslo zkrátka nemají, což si ovšem z mně celkem nejasného důvodu nikdo Klímovi netroufá upřímně ani naznačit, a tak se na Nově dál plácají po zádech, s jakým úžasným krimiseriálem, údajně nejlepším porevolučním, že to přišli.. Že ovšem toto označení má zhruba stejně nulovou hodnotu jako kupříkladu nejlepší český krotitel blech, už nikdo příliš neřeší.. Expozitura v jednotlivostech určitě neleží na samém dně tuzemské televizní produkce, některé herecké výkony by si totiž jeden mohl i opravdu užít, když především Robert Jašków s Janem Dolanským snad ani nemohli zklamat, narozdíl od obrovského castingového přešlapu v osobě nevěrohodné a veskrze hrozné Hany Vagnerové, jako typicky novácky velikášský celek ovšem náročnějšího diváka nesmírně bolí a nejen svým poselstvím obrovsky irituje.. ()

Reklama

Toj 

všechny recenze uživatele

Tady by se slušelo nejhorší a nejlepší možné hodnocení zároveň... Původně jsem byl dost zhrozen... Herci povětšinou otřesní, všechno strašně přepísklý a patetický. Scénář postrádal absolutně jakoukoliv snahu o nějakou funkční dramaturgii, nějakou ucelenou fungující strukturu. A to ani nemluvím o té absurdní žánrové stylizaci. Ozvučení prudkých pohybů kamery při záběrech na centrum expozitury nepůsobí jako stylotvornej prvek, ale spíš jako zcizovák, u kterého se popadáme za břicho. Říkám katastrofa. A pak nuda, kterou mi působily první epizody. Milionkrát opakovaná pohádka o policistovi v přestrojení... Něco se ovšem zlobilo a po několika dílech to dostalo lepší spád. Epizody měly lepší spád a byly pestřejší. Snahy o žánrové figurky (jako třeba sektářský mafián) ve mě vyvolávaly smíšené pocity. Na jednu stranu je to nápaditý a stylový, ale stále pořád nedotažený a směšný. Z Expozitury se pro mě stala výtečná perverzní zábava. řesto expozitura přinesla mnoho zářivých okamžiků... Na druhou stranu je to celý takový naivní... Hlavní postavy jsou naivní, děj je naivní, ideální divák bude asi naivní. Za světlejší místa seriálu považuji postavy služebně nejstarších policistů. Zvlášť Zedníčkova démoničnost pod knírem hodného strejdy... Celý to tak trošičku připomíná bulvární článek. Což odpovídá pánům Kroupa a Klíma. Je z toho příliš cítit povrchní snaha šokovat nás jak je ten svět prohnilej... Tohle téma naprosto perfektně zpracoval seriál The Wire. Při sledování jsem si na něj mnohokrát vzpomněl. Ambice expozitury jsou asi mnohem žánrovější (akční thriller?), ale i k řemeslu se dá přistupovat s nějakým citem. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

50%. Už dlouho jsem nezažil, aby jeden díl takhle položil celý seriál, do té doby to vypadalo na dost slušný průměr, vtipného Klímu (Kroupu?) a snesitelnou produkci novy, záverečné omílání všech (divákům? policajtům?) neznámých faktů, obrácení hajzlíka po jedné větě a dějové zvraty, které se nás snaží zmást v tom, jestli nepřežije nikdo, či jen Terezka, svou urputností doslova ubilo normální dílko, které se dá sledovat třeba i při umývání nádobí. Jasným pozitivem je Robert Jašków, kterýmu bych toho vyšetřovatele uvěřil i v reálu...pobavil mě Pavel Zedníček tím slovem "detektíve", docela by mě zajímalo, jestli to byla záměrná narážka na Pitaval... :o) ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Počkal jsem si s hodnocením až cca do poloviny celkového času seriálu. Jsem k akčním snímkům z produkce TV Nova celkem kritický pro obvyklou snahu nemístné nadsázky s posílením akčnosti, a tím přilákat za každou cenu diváka. V tomto případě se musím přiznat, že přestože vysílání TV Nova z 90% ignoruji, tento seriál mě docela zaujal. Kriminalita, korupce, vraždy, uplácení policejních špiček je, jak se zdá, v naší společnosti již běžný jev. Stačí koukat na zpravodajská vysílání, a to nejenom na TV Nova. Ale že jde ta kriminalita až do takových extrémů, to jsem tušil jen v okamžicích svých myšlenkových představ, kterým jsem nechtěl podvědomě věřit. Jistě, i zde je cítit jistá nadsázka, ale snad se děj alespoň trochu blíží skutečnosti, jak TV Nova avizovala na počátku vysílání prvního dílu. Už tedy chápu, proč jsou naši vysocí policejní vyšetřovatelé (a nejenom ti) tak často cílem vražedných pokusů či dokonaných vražd nebo "sebevražd". Považuji tento seriál za docela slušné dílo, na které jsem ochoten se na TV Nova podívat. Televizi TV Nova si však neodpustím vytknout to obrovské množství reklam, kterými uvedený seriál doslova prošpikovala. Nabyl jsem dojmu, že podíl reklam a hraných minut v každém dílu se blíží poměru 50:50, což je ze strany TV Nova doslova arogance vůči divákovi. Reklama mi kazí celkový dojem ze seriálu a snižuje mé hodnocení jinak přijatelného seriálu. 1 - Volavka, 2 - Hyena, 3 - Hadí střela, 4 - Sedmý den, 5 - Tři králové, 6 - Smrt policajta, 7 - Únosy, 8 - Řezníci, 9 - Král je mrtev, 10 - Ruská spojka, 11 - Osamělá mise, 12 - Pašeráci, 13 - Válka gangů, 14 - Loupež století, 15 - Korunní svědek, 16 - Vysoká hra. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (37)

  • Robert Jašków v jednom rozhovorů prozradil své zklamání, když si myslel, že mu seriál přinese větší množství pracovních nabídek. (Olík)
  • V epizodě "Válka gangů" pohne mrtvola na pitevně hrdlem. (Dekovnik)
  • Ve 13. epizodě s názvem "Válka gangů" vyjíždí přibližně ve 34. minutě dlužník z domu mafiána ve stříbrném Fordu Focus 1st edition s paprskovými koly a blinkry v nárazníku. V jednom z dalších záběrů však detektivové zastavují vozidlo se stejnou SPZ, avšak jde o Ford Focus po faceliftu. Blinkry jsou umístěny v rámci světlometů a kola mají plechové disky s poklicemi. (Topper.H)

Reklama

Reklama