Reklama

Reklama

The 74th Annual Academy Awards

(pořad)
všechny plakáty
Publicistický
USA, 2002, 256 min

Účinkují:

Whoopi Goldberg, Aaliyah, John Agar, Woody Allen, Robert Altman, Antonio Banderas, Roberto Benigni, Halle Berry, Budd Boetticher, Jim Broadbent (více)
(další profese)

Recenze (8)

Jermann 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší a nejzábavnější ročník Oscarů, který jsem viděl. Whoopi byla fenomenální .. co věta to perla. A k tomu samozřejmě událost večera v podobě Woodyho Allena. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem malé procento udílení cen, ale řekl bych, že tohle bylo moderátorsky a obsahově to nejlepší, co tvůrci udělali za celou dobu udílení Oskarů. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Nj... Woody Allen poprvé a naposledy na Oscarech... A mí první Oscaři, které jsem viděl... Kdo by zapomněl, jak si Rejžek pletl Woodyho klarinet se saxofonem... Nostalgie. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší přenos Oskarů. Whoopi G. byla výborná konferenciérka - velmi vtipná a ironická. Woody byl ve svém kratičkém výstupu stejně vtipný, jako ve svých nejlepších rolích - tuto svojí krátkou etudu zahrál bravurně a jeho vtípek o zastavárně, kam dal své ceny, byl hezky kousavý. Konkurence filmů byla silná, tituly kvalitní. V kategorii režie se sešla silná sestava - David Lynch, Robert Altman a Ridley Scott - každý z tý trojky by si Oscara zasloužil, nejvíce určitě Robert Altman. Cenu nakonec získal Ron Howard za Beautiful mind. To nebylo moc překvapivé. Čistá duše byl typický "oscarový" film - měl ty atributy, které vyhrávají ceny - navíc, ten film byl natočen tak akorát, aby se do té kategorie vešel - citlivě natočené kontroverzní téma o schizofenním géniovi, který "si uvědomí, že láska je víc než logika" - prostě lahůdka a Oscar byl v kapse. A silná trojka musela ostrouhat - Lynchův Mulholland ač byl zřejmě nejoriginálnějším a nejsilnějším v této kategorii, byl pro Hollywood přece jen trochu příliš velkým soustem, Altmanův Gosford byl zase příliš vybroušeným žánrovým kouskem, podobné filmy nevyhrávají, Scottův Jestřáb - režijně brilantní - byl ale podobně jako Gosford moc úzce specifický. Bylo jasné, že cenu získá Howard za režii a jeho "duše" za film. Překvapivé ale byly herecké kategorie. Zatímco loni byl favoritem D.Washington za Hurikána v ringu, a cenu mu vyfouk R.Crowe za Gladiátora - což bylo hodně zvláštní, protože herecký výkon v roli Gladiátora vyžadoval po R.Croweovi jen, aby se tvářil hrdinsky a uměl se otáčet s mečem, tak letos se to otočilo - a svým způsobem, to paradoxně bylo spravedlivé, v tomto ročníku by si Crowe za svojí kreaci v roli matematika Nashe zasloužil, protože předvedl skutečný herecký výkon, ale cenu získal právě D.Washington - takže vlastně nakonec si oba herci vyzvedli své cený jen v opačném pořadí, Denzel W. si na ní počkal jen o rok déle. Poměrně překvapivá pro mě byla cena pro H.Berry, ale asi si "akademici" shodně řekli: nebudem trhat partu - když jsme dali Oskara Denzelovi, tak ho dáme i Halle - ať mají afroameričané svátek - dostal ho i jejich guru Sidney, tak jim nebudem kazit radost a necháme to letos black. Tak nějak, si myslim, pánové uvažovali. Ale to je fuk. Hlavně, že se všichni bavili. Ale toho Altmana mi bylo líto, že mu tu cenu nedali. Ještě, že ho David Lynch alespoň utěšil a poplácal po rameni - byl to symbolický závěr - dvojicé géniů se musí dívat, jak cenu dostává - jen slušný řemeslník - Ron Howard. Přesto to byl dobrý ročník a vidět právě Altmana s Lynchem spolu byl jedinečný okamžik. ()

Zajímavosti (2)

  • Udílení cen se konalo 24. března 2002 v Kodak Theatre v Hollywoodu ve městě Los Angeles. (Terva)

Reklama

Reklama