Reklama

Reklama

Epizody(4)

Emma má celkom iné vlastnosti ako ostatné mladé dámy. Tým, že vyrastala po boku neschopného otca, si musela zobrať na starosť riadenie rodinného panstva sama. Tieto okolnosti v nej vypestovali až prehnané sebavedomie: len ona všetkému rozumie a vie, čo je pre každého najlepšie. To v nej podporí aj myšlienku dohodiť svojej priateľke Harriet snúbenca. Týmto spôsobom, napriek svojim najlepším úmyslom, kráča od maléru k maléru a jediný, kto sa ju snaží umravniť, je jej švagor, pán Knightley. (RTVS)

(více)

Recenze (56)

Morien 

všechny recenze uživatele

Příjemná jednohubka na pozadí k ručním pracem, ale nedá mi to než srovnávat s filmovou adaptací, nad kterou jsem přemítala zrovna loni touto dobou. Slečna Emma (2009) bohužel nejvíc dosáhla toho, že jsem zpětně ocenila, jak Emma. (2020) kondenzuje události z knihy do srozumitelného filmového celku a vynechává ty aspekty, které nejsou úplně potřeba, a obecně tomu dává svůj vlastní rytmus a punc a smysl. Filmu jsem sice původně vyčítala, že vztahy mezi postavami nejsou dobře zobrazené, ale teď koukám na minisérii, která má dvojnásobnou stopáž, ale paradoxně mi přijde, že o postavách toho víme mnohem míň, a jejich chování je mnohem plošejší, respektive méně vrstevnaté než v kratší formě filmu. Romola a Jonny se mi sice ve svých rolích velmi líbili, ale spíš to bylo jejich osobním charismatem, než že by měli nějakou zvláštní podporu od scénáře a režie. Škoda. ()

made1 

všechny recenze uživatele

Elegantní, to především. Počkám si ještě na titulky, ale zatím jsem s to napsat, že je to mnohem poutavější než Emma s Kate Backinsale, ale to především kvůli hlavní představitelce. Přesto vítězem je u mě Gwyneth Paltrow, kterou je ale v mých očích téměř nemožné překonat v této roli. Ostatní je dobré, ale trochu rozjívené. PS: Velké díky patří autorce titulků jménem sottlova. Díky jejímu umu se podařilo seriálu dostat se mi natolik pod kůži, že jsem ho zařadila mezi své nejoblíbenější. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zdařilé zpracování příběhu pozoruhodné i rozporuplné Emmy s kouzelnou atmosférou, půvabným hudebním podmazem a sympatickým hereckým ansámblem.. Jonny Lee Miller se mi jako pan Knightley moc líbil a Romola je v každém ohledu zajímavá, po pravdě vůbec jsem ji neznala.. Pro mě příjemné pokoukání na deštivé nedělní odpoledne a krásné čtyři hvězdy.. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Jane Austenová uměla být romantická i bez polibků, v jejím světě se páry nelíbaly na veřejnosti, ale tady mi to tolik nevadí. Budu se opakovat, ale způsob, jakým BBC zachází s britskou literární klasikou, je nedoslovný, stejně jako zpětná vazba mezi čtenářem a divákem a způsob, jakým se navzájem inspirují. A nejnovější "Emma" je osvěžující právě tím, jak se nesnaží otrocky přepisovat román, místy hravou kamerou i optikou a zajímavě zvolenými herci. Přestože mému srdci nejmilejším panem Knightleyem zůstane Jeremy Northam, Jonny Lee Miller se nijak zahanbit nenechal. Moc se mi líbíla Laura Pyper jako Jane Fairfaxová, ale co tuto adaptaci opravdu povyšuje, je Romola Garai, po Keiře Knightley v "Pýše a předsudku" další herečka, která do starosvětského prostředí vnesla živoucí emoce. Energie, kterou vyzařuje, má lví podíl na tom, že působí celé dílo svěže a moderně. Příjemné překvapení, kterému k dokonalosti jistě leccos chybí... třeba podmanivá hudba Rachel Portmanové. Ale tak krásný účes, jaký zdobil Garaiovou, se hned tak nevidí, nemohla jsem se na ni vynadívat. ()

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Zo všetkých spracovaní Emmy, sa mi toto páči najviac. Romolu Garai som už poznala a sem výborne zápasovala. Jonny Lee Miller svojou rezervovanosťou a láskavosťou, s ktorou Emme odpúšťal jej prešľapy tiež. Všetci zúčastnení zahrali svoje postavy úžasne. Krásne prostredie a kostýmy, lepšie si to ani neviem predstaviť. Atmosféra doby pekne vystihnutá. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (8)

  • The Guardian označil seriál za „veľmi dobrú, aj keď nie veľmi potrebnú adaptáciu, pretože BBC mohla adaptovať už niektoré menej známe romány". Napriek tomu pochválil herecké výkony a napísal, že "len Garaiovej oči si zaslúžia cenu BAFTA“ a že Michael Gambon stvárnil „skvelého starého pána Woodhousea“. (Arsenal83)
  • V roce 1995 pověřila BBC Sandy Welch napsáním scénáře minisérie Slečna Emma. Na to však začaly produkční společnosti Miramax a Meridian Broadcasting vyrábět svá díla podle knihy Emma od Jane Austenové, konkrétně film Emma (1996) a stejnojmenný televizní snímek Emma (1996). BBC proto tehdy svůj projekt zastavila. K návratu k původní látce pak došlo po více jak 10 letech. (zuza99)

Reklama

Reklama