Reklama

Reklama

Ali

Trailer 1
Drama / Sportovní / Životopisný
USA, 2001, 158 min (Director's Cut: 165 min, Alternativní 150 min)

Režie:

Michael Mann

Hrají:

Will Smith, Jamie Foxx, Jon Voight, Mario Van Peebles, Ron Silver, Jeffrey Wright, Mykelti Williamson, Jada Pinkett Smith, Nona Gaye, Michael Michele (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Legenda světového boxu žije! Will Smith jako Muhammad Ali, nejslavnější boxer všech dob... Americký boxer Muhammad Ali (1942–2016) bývá někdy označován za největšího sportovce minulého století. Ve světě sportu proslul jako osobnost s neochvějným sebevědomím a vírou v sebe sama. První titul mistra světa dokázal vyhrát už ve 22 letech, zároveň však dokázal veřejnost šokovat svými občanskými postoji a konverzí k islámu. Aliho životní příběh a sportovní kariéra neustále vzbuzuje obrovský zájem, proto o něm vzniklo nebývalé množství dokumentárních snímků. Jeho pozoruhodný osud upoutal také amerického režiséra a scenáristu Michaela Manna (Poslední mohykán, Collateral), jenž ve své tvorbě systematicky reflektuje silné dramatické příběhy. Mann patřil k předním proponentům digitálního natáčení, což si poprvé vyzkoušel právě při práci na celovečerním životopisném snímku o Muhammadovi Alim. V hlavní roli se představil Will Smith a za svůj životní herecký výkon byl po zásluze nominován na Oscara a Zlatý glóbus... Děj snímku strhujícím způsobem pokrývá všechny důležité momenty Aliho sportovní kariéry a vrcholí legendárním utkáním o titul s Georgem Foremanem, který proběhl v tehdejším Zairu s podtitulem Rachot v džungli (The Rumble in the Jungle). Na pozadí slavných zápasů se ovšem odvíjela mnohem důležitější bitva, která souvisela s jeho vírou a politickým přesvědčením. Po zisku prvního titulu šokoval svět, když se prakticky ze dne na den nechal přejmenovat. Jméno Cassius Marcellus Clay Jr. prohlásil za otrocké a nejprve si změnil jméno na Cassius X, následně se pod vlivem vůdce Národu islámu rozhodl převzít jméno Muhammad Ali. Později skandálně odmítl vojenskou službu ve válce ve Vietnamu a stal se nejkontroverznějším sportovcem všech dob. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (331)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Silný a pôsobivý životopisný príbeh o veľkej osobe svetového boxu. Do života mi zostane najmä posledný box a víťazné gesto na svet z rohu ringu. Smith hraje vynikajúcu rolu vynikajúco. Hudba je skvelý podklad, len ten dej a scenár sú také všelijaké, ale dôležité je, že sa mi ten film páčil. S Alim a jeho životnými presvedčeniami nesúhlasím, taktiež s premenovaním a zmenou viery. Rok 2001 je známy skôr inými filmami, ale tento určite neprepadol, dá sa pri ňom stráviť pekný večer, len je dosť dlhý, tak by ste to mali zvážiť. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Inšpiratívny film o tom, ako je niekedy ťažké ísť si svojou vlastnou cestou... Vzhľadom na pomerne veľkú stopáž je tu však niekoľko hluchých miest, ktoré ma až tak nebavili - príliš veľa nudných rečí a politizovania. Našťastie je tu aj dosť zaujímavých scén, ktoré sú prínosom i svojou informačnou hodnotou. Tiež ma bavili boxerské scénky, ktoré boli celkom slušne spracované a tak správne športovo napínavé. Síce som nespadol na zadok, ale celkom spokojnosť. Nadpriemer. 75/100 ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Mýma očima zdařilý životopisný snímek, který se zaměřil na mládí a dech beroucí kariéru talentovaného boxera, a ač je pro mě box v podstatě španělská vesnice, dokázala jsem si to díky Willu Smithovi užít, rychlé nohy a osobitý styl odkoukal od originálu úchvatně.. Jinak tedy kontroverzní Aliho osobnost je zajímavá a tuším, že ve skutečnosti měl mnohem bouřlivější život a děti ne jen manželské, nicméně chápu, že se to nedá v jednom filmu všechno podchytit a stihnout.. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Cassius Clay alias Muhammad Ali je bezpochyby osobnost velice výrazná, která toho ve světě boxu hodně dokázala. Ale nejen tam. Jeho názory a postoje určitě stojí za pozornost. Kdo nezná veškerá jeho vyjádření ohledně tehdejších jeho soupeřů, může si říct, jak úžasný byl tehdy člověk. Ve skutečnosti byl Ali v dobách své slávy arogantní a sebestředný, urážel a ponižoval druhé, měl proříznutá ústa a neštítil se takřka ničeho. I tohle je jedna z jeho tváří. Tento film částečně nastiňuje i jeho jiné stránky, ukazuje ho mimo jiné také jako citlivého člověka. Myslím, že tento snímek je hodný legendě, jakou Ali je. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Politické pletichaření, milostné avantýry a plky o rasové segregaci nemůžou vyvážit absenci pachu tělocvičny, tvrdé údery házející diváka do provazů či krev prýštící z omlácených obličejů. Na ekvilibristiky s kamerovými technologiemi jsem si už zvykl, bohužel přehnaný apel a otřesné tempo mému srdci nikdy blízké nebude. Nespraví to ani výtečné aplikování dobové hudby a kvalitní herecké obsazení. Zbytečně dlouhý průměr, který nepojednává o zakončení životní poutě, americkém snu ani o sexuální nejistotě. Velké šlápnutí vedle, které si přehnanou toleranci nezaslouží... ()

Galerie (82)

Zajímavosti (21)

  • Ve skutečnosti se Sonny Liston po prvním prohraném zápase s Alim vymluvil na vykloubené rameno. Dodnes není jisté, zda to byla pravda. (Dawid199)
  • Ve filmu byl Ali (Will Smith) nejvyšším soudem, před který se dostal kvůli odmítnutí vojenské služby, zproštěn viny. Ve skutečnosti byl ale poslán na tři roky do exilu. (Dawid199)
  • Will Smith a Michael Mann pristúpili k filmu s tým, že v prípade prekročenia rozpočtu bude možné zásadne znížiť ich honoráre. (ČSFD)

Související novinky

Ed jako slavný skladatel?

Ed jako slavný skladatel?

07.02.2005

Je to tak, Ed Harris, kterého jistě není třeba představovat, si zahraje postavu veleslavného hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena v připravovaném dramatu COPYING BEETHOVEN. Milostný příběh o… (více)

Reklama

Reklama