Reklama

Reklama

Veliká

(seriál)
Trailer 2
Velká Británie / Austrálie, (2020–2023), 25 h 42 min (Minutáž: 46–58 min)

Tvůrci:

Tony McNamara

Hudba:

Nathan Barr

Hrají:

Elle Fanning, Nicholas Hoult, Florence Keith-Roach, Sebastian De Souza, Sacha Dhawan, Phoebe Fox, Bayo Gbadamosi, Adam Godley, Douglas Hodge, Louis Hynes (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Tony McNamara, na Oscara nominovaný scénárista filmu Favoritka, přichází s žánry mísící, anti-historickou jízdou napříč Ruskem 18. století. Satirické komediální drama Veliká pojednává o vzestupu Kateřiny Veliké z outsiderky k nejdéle vládnoucí panovnici v dějinách Ruska. První řada vypráví fiktivní, zábavný a anachronický příběh o idealistické, romantické mladé dívce, která přijíždí do Ruska uzavřít dohodnutý sňatek s náladovým carem Petrem. Kateřina, doufající v láskyplný a sluncem zalitý život, se místo toho ocitne v nebezpečném, zpustlém a zaostalém světě, který se rozhodne změnit. Jediné, co pro to musí udělat, je zabít svého manžela, přemoci církev, usměrnit armádu a získat dvůr na svoji stranu. Velmi aktuální příběh o minulosti zachycuje řadu rolí, které tato milenka, učitelka, panovnice, přítelkyně a bojovnice během svého života sehrála. (HBO Europe)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (89)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Žít v přítomnosti člověka s absolutní mocí, který nemá ani špetku sebereflexe musí být horor. Koukat na to jako divák je ale docela sranda. Geniální Nicolas Hoult se o to postará. Střídá rozmary s kadencí kulometu a napadají ho nejšílenější věci, proto není tak jednoduché ho do něčeho vmanipulovat, protože jednoduše nevíte, jak si to přebere. Ta jeho postava je skvělá a ještě jednou on to hraje prostě bohově. Veškeré dění se vlastně točí kolem něho. Buď jak se mu dostat do přízně, nebo jak ho k něčemu přinutit aniž by si toho byl vědom. Na druhou stranu má i vývoj a postupně se trochu polidšťuje, což je fajn. Elle Fanning je jako Kateřina perfektní a Houltovi zdatně sekunduje. Fakt jí ta role hrozně sedla. Chápu, že styl seriálu nesedne každému, ale mě to fakt bavilo. Je to o dost chytřejší, než se zdá na první pohled, že se tupí a prostopášní lidé chovají hloupě. Co se historických nepřesností týče, tak to alespoň může lidi ponouknout juknout na wikipedii a něco se přiučit. ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Simply FABULOUS! Od dob Gilmore Girls tu nebyly kulometnější dialogy s takhle precizními pointami (čestnou výjimkou Mrs. Maisel - což je ze stejné tvůrčí "stáje"). The Great pravděpodobně nesedne každému a přízemní remcalové budou mručet nad historickými nepřestnostmi (čti odvážným autorstvím). Pro takové mám jediné doporučení. Výbušnou hlavní dvojku na vás! S01: 80% ()

Reklama

Pavkan 

všechny recenze uživatele

Kombinovaná slabost pro ruské dějiny a Elle Fanning mě nepřipraveného přivedla k tomuto seriálu, a náramně jsem si v něm porochnil. Náladou, nekorektní poetikou, originálními dialogy a Nicholasem Houltem mi tak připomínala Favoritku, že jsem si řekl, že to nemůže být náhoda. A ona nebyla. Snad to nadšení po prvním dílu nikam nevyprchá. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Hneď v prvej časti sú samé historické nezmysly a ono sa to vlečie v tomto duchu ďalej. Ono je to podané zábavnou formou, ale opomína sa tú fakt, že Peter bol absolútne neschopný sexu ešte niekoľko rokov po sobáši, takže k situácii, kde hovorí akože v svadobnú noc "dúfam, že moje semeno nevyjde nazmar", je absolútnou fantáziou scenáristu, ktorý si nenaštudoval základné fakty. Okrem Katarínu nazývajú cárovná, keď ešte cárovnou vôbec nebola... A celkovo pasáže, kde dochádza k týraniu mladej Kataríny manželom sú tiež nijako nepodložené až takmer vylúčené. Pritom samotní tvorcovia pyšne propagujú tento seriál ako "Neobyčajne pravdivý príbeh". Chápem, že má ísť o pseudosrandu, ale takým spôsobom len tlačíme mládeži do hlavu dejinné nezmysly, ako sú černosi v Rusku pred 250 rokmi. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Letos se ty komedie opravdu nedaří, zatím všechny (Avenue 5, Jednotky vesmírného nasazení, a teď Veliká) jsou pro mě spíše zklamáním, z nichž je Veliká zatím to nejvíc veliké. Do "občas pravdivé historie" se tak zřejmě velké množství černochů v RUSKU! v 18. století?!?!, ach jo... Také mám problém i se samotnou Kateřinou, která je v mnoha případech dost nesympatická, a v rámci převracení historie by mi tak nevadilo, kdyby třeba tvůrci zabili jí, a Petra nechali žít. Humoru sem zatím také moc nedohledal, dost často se mi spíše stávalo, že jsem si nebyl jistý, jestli se mám smát, nebo spíše trnout hrůzou, jestli to tvůrci myslí opravdu vážně. ()

Galerie (377)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v Lincolnshire, Leicestershire, Heveru v Kentu a v Casertě. (SONY_)

Reklama

Reklama