Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Základoškolák Jožka má velkou lásku - koně. Těší se, že bude moci tuto lásku přeměnit v profesi. Nicméně pyká za trestnou činnost svého otce, do vysněného učiliště zaměřeného na chov koní ho nevezmou kvůli špatnému posudku a musí se spokojit s tím, že se bude učit traktoristou. Nicméně pro koně děla nadále maximum, trénuje závodního koně Palisandra, který ještě nikdy nevyhrál. Jeho outsiderový osud je podobný jeho. Jožka však vyhraje všechno co se vyhrát dá i přes různé peripetie - postaví se šikanování v domově mládeže, arogantnímu vychovateli, lidským slabochům, dokáže se vzorně učit i na škole která ho nebaví a sportuje. Získá si i respekt spoluučňů. Ve filmu hrají i skuteční jokejové. Probíhá v něm i porod a smrt koně. Dramaticky vyvedená je scéna, kdy Jožkův otec zachraňuje koně z hořícího náklaďáku. Dojemné jsou scény s poštovními holuby. (XXRadimSXX)

(více)

Recenze (29)

hammerhead 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých velmi oblíbených filmů z dětství. Na to, že byl snímek natočený v roce 87 docela zajímavě ukazuje zvrácenost soudruhů a jejich logiky generačního postihu. Stejně tak stavovskou patologii pana vychovatele. A šikana? Ta přece podle dobových (a nyní nostalgických) představ udělá z každého chlapa! Naštěstí však snímek nabízí i jiný prostor, jako např. při podzimních záběrech na běžící koně s pěknou atmosférickou hudbou či dojímavém finále. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný a povedený film o jednom chlapci, jeho lásce ke koním a vzhledem k rodinným poměrům komplikované cestě za vysněnou budoucností. Jožka je vesnický chlapec, dostihový talent, ale s otcem v kriminále se nemá šanci dostat na školu, kde by se mohl věnovat koním. Místo toho putuje na učňák k traktorům, nepřátelským starším spolužákům a přísnému, neférovému vychovateli (v přesvědčivém hereckém podání Jiřího Schmitzera). Jožka je však vzdorovitý paličák a nenechá se zlomit nepřízní osudu... Navzdory době vzniku a sociálnímu podtextu se filmu skoro podařilo vyhnout agitačnímu nádechu a vznikl tak zajímavý snímek nejen pro mládež, na jaký se dá v průběhu let podívat i vícekrát. 80% ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Zase jeden z filmů, co jsem měl rád v dětství, a po letech jsem na něj náhodou narazil. Obvykle tyhle filmy pro mě znamenaj dost velký zklamání, ale tohle jsem bez problémů dokoukal. I když zrovna téma dostihů, žokejů a dalších koňomrdů mě nezajímá, tak tohle má něco do sebe. Kluk se chce stát žokejem, ale osud ho zavede na nějaký bizarní učiliště (zřejmě učební obor "vidlák") a depresivní internát s vychovatelem v podání Jiřího Schmitzera. Nějaká ta šikana v tomto prostředí samozřejmě nemůže chybět. No docela to šlo. A nejvíc mě pobavila hláška: "Koně jsou dobrý leda tak do salámu." ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný film, který podává realitu, chování lidí i jejich emoce tak, jak ji sami můžeme v životě vidět kolem sebe. Postavy jsou navíc výborně zahrané - Robert Panc ve své jediné roli, později profesionální žokej - a především Jiří Schmitzer, ten svou roli zvládnul skutečně bravurně. Viděl jsem v mládí a byl jsem nadšen, viděl jsem ve čtyřiceti a potvrdil si, že na kvalitě snímek nic neztratil. Čestný a hrdý kluk, který neskloní hřbet před šikanou, nese posměch, za který nemůže a zároveň dokáže pokorně sklonit hlavu v ten správný moment. Silné scény s hlubokým záběrem, podané naprosto všedním způsobem. Škoda, že máme k dispozici jen desítku nejlepších filmů, tenhle by mi figuroval na čele desítky druhé. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Líbí se mě tenhle film pro mládež o chlapci co musí místo na učnák o chovu koní jít na traktoristu. A to proto ,že jeho otec ukradl pár pytlů obilí. I tak se tenkrát dívalo na děti. Otec sice sedí v báni ,ale na druhou stranu zase zachránil derby vítěze z hořícího auta. Chlapec to velice těžko nese a utíka z učnáku za koněma. Musí se postavit osudu i šikaně a dotěrnému vychovateli. Přesto se mu podaří trénovat koně na závody za zraněného žokeje ,které na konec ten kůn vyhraje a chlapec se díky tomu a přímluvě jiných dostane na vysněný učnák. Tohle pobaví , ale i donutí k zamyšlení a dojme. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama