John BoormanKamera:
William A. FrakerHudba:
Ennio MorriconeHrají:
Linda Blair, Richard Burton, Louise Fletcher, Max von Sydow, Paul Henreid, James Earl Jones, Ned Beatty, Joey Lauren Adams, Kitty Winn, Richard Paul (více)VOD (2)
Zdá se, že Regan MacNeilová unikla z moci démona, který ji proměnil jako malou holčičku v agresivní monstrum. Při psychoanalytickém léčení u doktorky Tuskinové však dívka zapírá podivné sny. Vše se mění s příchodem otce Lamonta. Kněz naváže pomocí přístroje spojení s podvědomím Regan a nečekaně se stane svědkem vražedného útoku na doktorku Tuskinovou v okamžiku, kdy se v Regan projeví ďábelské síly. Lemont i Tuskinová se spolu snaží najít kořeny duševní poruchy, aby zbavili Regan utrpení. Podstupují tak nejvyšší riziko. (Warner Home Video CZ)
Vymítač dvojika je hlavně tak trochu o něčem jiném. Ani té kýžené hororové akce a výjevů ďábla, kterých nás namlsal The Exorcist, si zde moc neužijeme, trocha více nás však nemine na konci. Putování za "zbytky" zla je zde spíše pojato ve výtvarné a efektní stránce a nechybí zde ani poutavý hudební motiv Ennia Morriconeho, který ho doprovází. Příběh bych ovšem nijak nezatracoval, spíše naopak, je prostě svým pojetím diametrálně odlišný od svého předchůdce a i když jsem fanda Vymítače i s přihlédnutím ke všem případným "pohoršujícím okolnostem" přecejen dosti nechápu hodnocení ve výši (nebo spíše tedy níži) 28%. [7/1O] (Exorcist II: The Heretic, USA, horror) ()
Ok, tak toto je značne prehnané - celá tá nenávisť voči tomuto snímku. Až na dva-tri nechcene smiešne okamžiky, ktoré skazila Linda svojim herectvom (čo je za zlé nemám, pretože je tu rozkošná ako nikdy) to nie je zlý film. Burton podáva vynikajúci výkon, možno až príliš viditeľný oproti ostatným a Morriconeho hudba tiež robí svoje. Problém je hlavne v tom, že ide o pokračovanie možno najlepšieho hororu vôbec a ten horor tu zostal iba vo svojej podstate. Inak ide o psychologickú drámu postavenú na fantasy o diablovi, ktorý sa zhmotní vlastne až v závere, aj to skrz Lindu a ďalších. Mimo tieto scény je to fakt skôr o psychológii a pritom stále s atmosférou. Vôbec nie zlé. Iba trochu nuda. 65% ()
„Vymítač ďábla 2: Kacíř“ je zbytečný film. Tak to prostě je. Neděje se zde nic, co by bylo pro sérii skutečně zásadní, jen se rozmělňuje to, co bylo představeno legendárním prvním filmem a dělá se z toho trochu cirkus, který sází na dobré herce, jež nemají takové role, které by stály za to a kde by mohli cokoli předvést. Nejvíce v paměti pak zůstane Linda Blair, která je maskotem téhle série. ()
Úplne zbytočné, neuveriteľné nudné a nezaujímavé pokračovanie skvelej klasiky. Dej je debilný a neuveriteľne sa vlečie, pozerané na tri krát, aj to som mal problém to dopozerať, akoby film trval 100 hodín. A tie scény z chrbta toho hmyzu by sa hodili do paródie, rovnako tak aj čelenky na spájanie myslí... Linda Blair ešte chcela vyťažiť zo svojej jedinej poriadnej filmovej úlohy, ale už tu nebola dievčatko a aj svojim výkonom sa týmto filmom vydala do kategórie B-čkových herečiek. Burton asi najhorší výkon, aký som u neho videl. ()
Proč se to prokleté pokračování snaží vysvětlovat nedořečenosti, proč se vrtá v minulosti, která tak krásně vytvořila ideál prvního Vymítače? Proč se snaží filosofovat a polemizovat o možných "tak to bylo" - "tak to nebylo"? Proč neustále podrývá autoritu svého předchůdce? Proč cpe techniku (a postmoderní interiéry) mezi zem, nebe a démony? Proč jen nám to dělá? Pro komerci....? ()
Photo © Warner Bros. Pictures