Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will a jeho mladší bratr Jacob vyrostli v bídě a utrpení. Když dospěli, zvolili si velmi neobvyklý způsob obživy – stali se z nich odborníci na zaklínadla, čarodějnice, strašidla a jiné stvůry. Navštěvují ponuré vesnice, pečlivě zapisují strašidelné legendy a za úplatu jsou ochotni nestvůry zlikvidovat. Ve skutečnosti však pouze zneužívají pověrčivosti vesničanů, aby z nich vytáhli peníze. Žádné stvůry totiž neexistují, vždy jde o zinscenované představení, které sami připraví.  Zatímco z Jacoba vyrostl učenec s bohatou fantazií, Will upřednostňuje bohémský způsob života. Sice spolu vycházejí, nikdy však nezapomněli na dávný spor. Když byli ještě malí, jejich sestřička vážně onemocněla. Jacob tehdy dostal za úkol prodat krávu, aby měli na lékaře. Jacob ji ale vyměnil za „kouzelné“ fazole. Will Jacobovi jeho naivitu i po patnácti letech neustále připomíná. Bratři netuší, že jejich podvodné kousky byly odhaleny. Francouzský generál Delatombe je nechá sledovat a následně i zatknout. Domnívá se, že Will a Jacob nejsou jedinými podvodníky v oboru, podle něj v okolí praktikují špinavé triky také další šejdíři, kteří mají na svědomí zmizení devíti děvčátek. Delatombe má pro Willa a Jacoba návrh: Pokud se jim podaří odhalit podvodníky a najít zmizelé dívky, budou omilostněni. Bratři nemají na vybranou, pod dohledem Delatombova italského poskoka Cavaldiho vyrážejí do akce. Místní obyvatelé jsou zoufalí. Je jisté, že zlo pochází z nedalekého začarovaného lesa... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (648)

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Tato exkurze do pohádek bratří Grimmů je v podání mého oblíbeného Terryho Gilliama poněkud rozporuplná. Samotná látka k tomuto osobitému tvůrci dokonale sedne, avšak nějaké vnější vlivy (nepochybně producentský dohled) zapříčinily, že je Kletba bratří Grimmů pouze slabým odvarem Terryho klasických děl, který až nechutně často zavání rutinou. Z vizuálního hlediska nemohu jinak než chválit (snad až na některé nepovedené digitální triky, se kterými si Terry moc nerozumí), mizanscéna hýří nápady, pohádková atmosféra je v některých momentech okouzlující a soundtrack také není vůbec špatný. Titulní duo v podání Matta Damona a Heatha Ledgera k sobě dokonale sedne, Jonathan Pryce jako padouch ještě nikdy nezklamal, Peter Stormare je doslova boží, Lena Headey krásná, což samozřejmě platí i pro italskou divu Monicu Belluci, a Tomáš Hanák se všemi zmíněnými bez problémů drží krok. Největší problém tkví v samotném scénáři, který připomíná dort pejska a kočičky (uf, otřepaná a už poměrně otravná fráze, ale sem dokonale sedí). Skáče se zde z pohádky na pohádku, aniž by to dávalo větší smysl a výrazněji to rozvíjelo příběh a navíc samotné postavy jsou jen stroze vyprofilované, díky čemuž ani nemohl být plně využit potenciál více než solidního hereckého ansámblu. Velká škoda, námět a zvolený režisér sliboval lepší filmový zážitek. Nakonec z toho vznikla jen poměrně zábavná báchorka v níž není znatelný režisérův rukopis natolik, jak by si mnozí přáli. 60% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No teda cekal jsem vic, jelikoz to natocil Terry Gilliam. Coz je v podstate ten nejvetsi problem. Od Terryho proste clovek ceka neco vic. Celej film je ladenej dost do temna a souhlasim, ze je trochu podobnej Sleepy Hollow, ale na tu nema. Dej je docela jednoduchej (jedna neprava carodejnice, zatceni, jedna prava carodejnice), ale je celkem sviznej a nenudi. Hodne se povedlo ozvuceni, jako vriskani a podobne a spolu s celkovou temnotou snimku a slusnou hudbou to dela vybornou atmosferu. Triky jsou na docela slusny urovni a pomahaj tak vytvaret atmosferu, i kdyz treba vlk by sel urcite udelat lip. Z hercu me nejvic zaujal Peter Stormare, ten byl naprosto dokonalej. Cesky herci, i kdyz tu jsou jen chvily, jsou docela v pohode a nepusobi tu, tak jako v jinejch filmech, jako pest na oko. Cekal jsem vic, ale zabava je to slusna. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

bylo, nebylo. ,,drazí občané, již nemusíte mít strach. bratři Grimmové jsou s vámi. přišli jsme vás zbavit zlých kouzel." tak to bylo pokaždé. a pomocí svého ,,ochotnického" divadla vždy, samozřejmě za odměnu, dobro zvítězilo nad zlem. jako v pohádce. vymyšlené zlo nemá šanci a vše jde hladce. až v Maribadenu, kde se začnou ztrácet děti. a to doopravdy. Mohla by to být pohádka, ale děti by se báli. a nechápali by to. a pro dospělého zde není mnoho, co by upoutalo pozornost. všechny ty hororové ,,věci" působí spíš divně a to je krotké slovo. jako by to bylo natočeno na zakázku, chybí v tom ,,srdíčko". mohlo to být poutavé vyprávění, netradičně pojatý životopis. jediné co stojí za zmínku je kamera a opravdu zajímavé kulisy ,,všeho". triky, přes veškerou snahu - bída. když se s odstupem času zamyslím, zůstává ve mě pocit vcelku dobrého ztvárnění, ale bezduchosti příběhu. Bůh vám žehnej bratři! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„A žili šťastne, až kým nepomreli. Alebo aj nie.“ Takto to dopadne, ak sa drsne realistickí, brutálne pragmatickí a "americkí" producenti Bob a Harvey Weinsteinovci zrazia s bizarnou európskou fantáziou Terryho Gilliama a Tomáša Hanáka. Zlý počítačový vlkolak, Červená čiapočka, zakliata veža, Monica Bellucci, Perníkový chlapec, ľudožravý kôň (!), Peter Stormare, kučeravý Matt Damon, Heath Ledger s okuliarmi, Miroslav Táborský, hocičo od Tima Burtona (najmä OSPALÁ DIERA), žaby, ubližovanie zvieratám, megavýprava, zmasakrovaný scenár Ehrena Krugera (MILUJ BLÍŽNEHO SVOJHO, VRESKOT 3) a všeličo ďalšie. Miestami pozoruhodné, miestami blbé, inokedy len čudné, najčastejšie však asi len riadne WTF. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Jsem zklamán. Od Gilliama a od námětu čekám víc. Tohle je jen chaotická triková podívaná. Myslím, že je to Gilliamův nejslabší film. Jen speciální efekty nezalepí děravý příběh ani zbytečné postavy. Tentokrát Gilliam jako vypravěč selhal. Jediným kladem je herecký výkon Heatha Ledgera, který ukazuje, že i ve špatném filmu se dá hrát dobře. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (19)

  • Matt Damon (Wilhelm Grimm) se kvůli filmu musel naučit tango. (imro)
  • Tomáš Hanák (lesní muž) původně ve filmu hrát nechtěl a jen velice neochotně na spolupráci kývnul. To ovšem bylo ještě předtím, než se dozvěděl, že režisérem je jeho veliký vzor Terry Gilliam. Poté byl moc rád, že s ním mohl spolupracovat. (Timak)

Související novinky

Matt Damon je Marco Polo

Matt Damon je Marco Polo

04.05.2005

Scenárista Kráľovstva nebeského William Monahan sa púšťa do písania scenára k pripravovanému dobrodružnému filmu MARCO POLO, ktorý bude vychádzať z Polovej autobiografickej knihy Travels ("Cesty").… (více)

Reklama

Reklama