Reklama

Reklama

Hory mají oči

(festivalový název)
  • USA The Hills Have Eyes (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Tuctová americká rodina s novorodeniatkom a dvoma psami si to hasí skrz vyprahnutú púšť do Kalifornie. Naskytnú sa problémy, minivan musí zaparkovať a naši hrdinovia sa ocitajú mimo civilizáciu, v zapadnutej plošine, pripomínajúcej mesačnú krajinu. Ide o priestor pre vzdušné cvičenia vojenských stíhačiek. A hlavne... brúsi si na nich zuby rodina domorodých kanibalov, žijúca v poblízkej jaskyni. Nízkorozpočtový horor, natočený za 230 tisíc amerických dolárov sa stal prekvapivým hitom. (POMO)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (134)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zhodnotím to z opačnej strany. Alexandre Aja sa pri svojom remaku, až na nejaké tie výnimky, celkom verne držal tejto predlohy. Avšak zavalil ju ešte prašnejšou a horúcejšou atmosférou, drsnejšími a brutálnejšími scénami a nápaditejšími postavami ústredných mäsiarov. Táto pôvodná verzia tieto vecičky podáva v miernejšom podaní, zachováva si však znepokojujúci pohľad a intenzitu, ktorá vo svojej dobe mala určite viacnásobný účinok. Podobne ako TEXASKÝ MASAKER MOTOROVOU PÍLOU. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem si připomněl jak tuto klasiku, tak i pozdější remake. A musím uznat, že původní originál je daleko špinavější, bezútěšnější a ve svém základu surovější. Drsný příběh rodiny, která je v pustině vystavena nočním můrám, nejhrůznější zkoušce, boji na život a na smrt. A v zabíjení je Craven neúprosný, nezná slitování. Stejně jako v pozdějším zfilmování i zde je jednou z nejsilnějších scéna točící se okolo útoku na karavan. Ještě drsnější mi však přijde napadení psem, jež mi připomnělo Fulciho Beyond. Výborný střih a cvičený pes dávají ve výsledku děsivý obraz, kdy napadený nemá šanci. Až hmatatelná zuřivost propukne u Douga, zdánlivě uťápnutého mladíka, když se rozhodne zachránit dcerku. A navrch jedovatý chřestýš! Takhle vypadá skutečný kultovní snímek, jenž dal inspiraci celé řadě dalších filmů až dodnes. Snad jen Brenda mohla v závěru na ječení ubrat, ale nezabrání mi to, abych hodnocení zvedl o jednu krásnou krvavou *. Komentář s krásným číslem 3333. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Nuda o tom jak se jedna rodina zasekne někde v poušti, a přepadne ji skupinka vraždícíh polodivokých lidí žeroucích psy. Wes Craven to natáčí nenápaditě (i když když nad tím tak přemýšlím, komu se líbil třeba současný Cabin fever, mohl by mu podobný styl sednout). Asi nejlepší je na filmu naprosto absurdní jednání postav, které běhají ze tmy a do tmy jako by se nechumelilo, bez ohledu na to, co na ně v černotě čeká – to sem tam vyvolává menší záchvaty smíchu. Hills have eyes je laciný horor (tedy thriller), který možná bavil kdysi v nějakém americkém autokině, dnes už to má ale spočítané. PS: jedna hvězdička za Michaela Berrymana! ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Fungující horor nejen po atmosférické a gore stránce, ale i po reflexi, kterou doboví režiséři chtěli tvořit. Navíc k mrtvolám vyjadřují postavy nějakej cit, lítost, smutek a ne sebestřednej strach a řev, kde si jenom uvědomujou, že jsou další na řadě. I mi to přijde logické a rozumné, těžko uvěřit těch 62% tady. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Hills Have Eyes je výrazne horší oproti TEXAS CHAIN SAW MASSACRE. Obidva filmy sú si podobné a dajú sa zrovnávať, ale asi vo všetkých ohľadoch vyhráva TEXAS. Avšak ja patrím medzi fanúšikov pravého hororu, mám rád zhruba každý starší drsnejší horor (aj tie najdrsnejšie) a tento tiež. Horor o rodinke (s príjemnými a peknými babami, no čakal som že sa trochu osmelia a ukážu niečo pekné, no nič, tak nabudúce), ktorá nešťastnou náhodou uviazne v púšti, z čoho majú hlavne radosť členovia tunajšej zmutovanej zaostalej rodinky, ktorá túži po ich mase a trochu teroru. A vo vyprahlej púšti bez civilizácie začne boj o prežitie. Film s peknými ženami, úchylným (miestami) komickým ksichtom Michaela Berrymana, príjemnou hudbou a atmosférou. Trošku tradične natočený horor. Wesov LAST HOUSE ON THE LEFT je na tom lepšie (je o dosť drsnejší, úchylnejší, násilnejší a atmosferickejší). Ale aj Hills Have Eyes je dobrý. P.S: Zaujímavé zaobchádzanie s novorodencom, už v tak mladom veku v horore obklopené úchylákmi – paráda. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (27)

  • Aby film zarobil, zohľadnili tvorcovia v jednom z alternatívnych reklamných sloganov predovšetkým násilné scény: "Šťastnejší zomreli ako prví..." (Han-cock)
  • Janus Blythe, která hraje Ruby v tomto filmu, měla původně hrát Lynne Wood. (Chatterer)
  • Při castingu na roli Ruby pořádal Wes Craven mezi ucházejícími se herečkami běžecký závod. Janus Blythe závod vyhrála. (Chatterer)

Související novinky

Wes Craven (1939-2015)

Wes Craven (1939-2015)

31.08.2015

Ve věku 76 let nás včera opustila hororová legenda Wes Craven. Slavný režisér podlehl rakovině, která ho trápila mnoho měsíců, přesto mu ale nezabránila v tom, aby se věnoval svému milovanému žánru.… (více)

Festival otrlého diváka III.

Festival otrlého diváka III.

09.03.2007

Již po třetí se ve dnech 13.-18. března na plátno pražského kina Aero vrací přehlídka filmového nevkusu, hnusu, ošklivosti, strachu i smíchu a bizarností všeho druhu v podobě oblíbeného Festivalu… (více)

Krev, duchové, strach… Aja

Krev, duchové, strach… Aja

26.11.2005

Mladý francouzský režisér Alexandre Aja se rozhodl vybudovat svoji kariéru na slasher hororu. Zatímco v našich kinech běží Noc s nabroušenou břitvou, v níž neznámý příchozí terorizuje jednu rodinu,… (více)

Remake Cravenovej klasiky

Remake Cravenovej klasiky

18.06.2005

27. júna sa začne produkcia pred niekoľkými mesiacmi ohláseného remaku kultového hororu Wesa Cravena, a tým nemám na mysli Nočnú moru v Elm Street, ale u nás o niečo menej známy THE HILLS HAVE EYES o… (více)

Reklama

Reklama