Reklama

Reklama

Avatar: Legenda o Aangovi

(seriál)
  • USA Avatar: The Last Airbender (více)
Animovaný / Dobrodružný / Rodinný / Fantasy / Akční / Mysteriózní
USA, (2005–2008), 26 h 4 min (Minutáž: 23–48 min)

Hrají:

Zach Tyler, Mae Whitman, Jack De Sena, Dante Basco, Jessie Flower, Dee Bradley Baker, Mako, Grey Griffin, Mark Hamill, Jim Meskimen, Jason Isaacs (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(61)

Bezstarostný 12letý Aang musí ovládnout své živelné schopnosti a čelit svému osudu, aby navrátil rovnováhu do světa rozděleného násilným konfliktem. (SkyShowtime)

Recenze (186)

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Book One - 80%: Vše co znal je pryč, již sto let se po celém světě vede nelítostná válka mezi zbývajícími národy všech čtyř elementů a jediný, kdo dokáže opět nastolit rovnováhu, je právě on - Dvanáctiletý chlapec, kterého osud předurčil ke klíčové roli v bitvě proti mocnostem Ohně. K roli Avatara, ochránce míru. Ač si seriál bere hodně z asijské mytologie a náboženství, tak přesto nejednou poskytne mnoho inovativních myšlenek. Díky ucelenějšímu vedení děje, než tomu je v japonském anime, tak mnohem lépe vyniká různorodá všehochuť desítek žánrů spojených do jednoho celku. Od temného fantasy po humorné drama o přátelství a odvaze. Co ale dokáže vyrazit dech jsou unikátní akční sekvence. Téměř epicky působící střety znepřátelených armád či nápadité a skvěle gradující souboje. Kresleným seriálům jsem nikdy moc nefandil, ale tahle cesta za pomstou a poznáním sebe sama mě ještě teď nenechá spát. Book Two - 100%: Hrdinové stojí na rozcestí, nuceni podniknout cestu do svého nitra a zvolit si, která ze znesvářených stran neutichajícího konfliktu získá jejich loajalitu. Hranice mezi dobrem a zlem je ale mnohem tenčí, než kdokoliv z nich předpokládal a tak se klidně může stát, že nepřítele přivítáte jako svého bratra, neboť pod rouškou těch, které považujete za své spojence, se skrývá to největší zlo. Druhý díl trilogie o mladém spasiteli nasazuje laťku televizní kvality proklatě vysoko a dokazuje, že Avatar: The Last Airbender není ani v nejmenším seriálem pro dětské publikum, ale naopak velmi promyšleným dílem, které nejednou může připomenout svým vedením děje Matrix Reloaded. Mnohem více úchvatné akce, myšlenkově obsáhlých dialogů a hlavně přesunutí příběhu do globálních sfér, což mě s každou další epizodou pouze usvědčuje v tom, že se jedná o nejlepší animovaný seriál všech dob. Book Three - 100%: Každý velký příběh má svůj konec a ten Avatarův je koncem s velkým K. Závěr epické trilogie se tentokrát nese v duchu pocty filmovým klasikám, Star Wars: Návrat Jediho počínaje a Pánem Prstenů konče. Naši hrdinové jsou již plně přesvědčení, pro kterou stranu barikády obětují klidně i svůj život a to i přesto, že rozhodnutí nejzásadnější přichází na poslední chvíli spolu s myšlenkovým poselstvím (nejen) pro diváka. Jakmile se tedy všechny duše padlých Avatarů spojí v jednu, tak mě je jasné, že přesně do tohoto momentu vše směřovalo a v ještě silnější konec jsem snad ani nemohl doufat. Do momentu, kdy se čistá energie střetne s esencí čirého zla, padlý princ učiní poslední vzdor odvěkému nepříteli a zamilovaná dvojice pohlédne do červánků nad Ba Sing Se. ()

draggo 

všechny recenze uživatele

Book One: Water Na tenhle seriál jsem narazil úplnou náhodou v době, kdy ho ještě v ČR skoro nikdo neznal a (zprzněná) filmová adaptace byla hudbou budoucnosti. Netušil jsem, jestli je to myšlené jako seriál pro děti nebo pro dospělé (až později jsem zjistil, že cílovka je údajně 6-11 let, ale většině fanoušků je tak minimálně 2x tolik). Ale bavilo mě to naprosto neskutečně. Pohltil mě ten svět čtyřech národů jednotlivých elementů, bavily mě postavy napsané lépe než ve většině "dospělých" seriálů a užíval jsem si skvěle vymakané akční scény (a brečel do polštáře, že ze mě nikdy nebude airbender :D). Ale především si mě zaháčkoval ten příběh o dvanáctiletým klukovi, kterej zjistil, že je posledním ze svého lidu a navrch má jako Avatar na svejch bedrech odpovědnost za celej svět. Střídají se tak momenty vážný a vtipný, a kupodivu to do sebe skvěle zapadá a celý je to jízda od začátku až do konce. S koncem finálové epizody jsem věděl, že jsem právě našel jeden z nejlepších seriálů, co jsem kdy viděl. /95% a 5*/ Oblíbené epizody: Southern Air Temple, The Blue Spirit, The Fortuneteller, Siege of the North Book Two: Earth Druhá série nezůstává té první nic dlužna a i když se to zdálo nemožné, kvalitativně ji ještě překonala. Co mě dostalo asi nejvíc, byl vývoj všech postav, který za těch 20 dílů urazily neskutečnou cestu a třeba ze Zuka se stává možná nejzajímavější postava celýho seriálu. Příběh je tentokrát mnohem dospělejší, zamotanější a komplikovanější, a upřímně řečeno mi to už vůbec nepřijde jako seriál pro dětské publikum, které ATLA podle mě nemůže úplně pochopit. Druhá sezóna také znamená příchod několika nováčků, kteří do seriálu skvěle zapadli a spolu se starými známými se domanévrovali do finále, které svojí dokonalostí a emocionální silou překonalo veškerá má očekávání a potvrdilo, že jsem A:TLA nezařadil na absolutní seriálový vrchol omylem. /100% a 5*/ Oblíbené epizody: The Cave of Two Lovers, Zuko Alone, The Tales of Ba Sing Se, Crossroads of Destiny Book Three: Fire Třetí série završila tohle seriálové mistrovství tím nejlepším možným způsobem. Jako nit se jí táhne ten blížící se nevyhnutelný konec, přesto se ale opět najde čas na spoustu skvěle zpracovaných odboček a konečně se více pokročí v romantické lince, kterou seriál v předchozích řadách jen naťukával. Opět mě nepřestává překvapovat propracovanost a vývoj jednotlivých postav, epizody hýřící skvělými nápady, dokonalé akční sekvence a mimo jiné stále i dostatek humoru. Zkrátka tahle série mi utekla snad ze všech nejrychleji a vyvrcholila peckovým 4-dílným finále Sozin's Comet, které seriál naprosto dokonale završilo. A když jsem poprvé zíral na černou obrazovku potom, co skončily závěrečné titulky, cítil jsem ten vzácný pocit smutku, že něco skončilo, který mívám jen u těch největších majstrštyků. Klobouk dolů. /100% a 5*/ Oblíbené epizody: The Painted Lady, The Beach, Day of Black Sun, Sozin's Comet ()

Reklama

JohnRambo 

všechny recenze uživatele

E1 - E2: Skvelé!! Jednoducho úchvatný začiatok!!! Som zvedavý na ďalšie epizódy. E3 - E5: Pokračuje to v slušnom tempe. Hodnotenie zostáva. E6 - E11: Stále som do toho kvalitne zažraný takže nie je čo riešiť :) E12 - E20: Milujem tento seriál!!! Posledné dve epizódy boli 500 percentné!!! THE END Práve som dopozeral najúchvatnejší animovaný seriál všetkých dôb! Vtiahne vás do príbehu tak silno, že nedokážete prestať pozerať aj niekoľo epizód naraz. Keby som bol na dôchodku a nemal iné starosti tak by som AVATARA pozrel na jeden krát bez väčšej prestávky. Niečo neskutočné, až mi je ľúto že to skončilo...TEAM AVATAR, ako povedal Sokka, mi bude chýbať. ()

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

Ok, příběh jako celek je pěknej a i postavy jsou až překvapivě dobře udělaný (u těch je vliv anime asi nejznatelnější). Sice nevim, proč americká produkce cpe do seriálu věci jako znaky v názvu nebo oslovení sifu atp. - možná se to opravdu chce maskovat jako anime, což se ale imho míjí účinkem. V lepším anime by to totiž určitě nemohlo být tak idealistický. Právě tahle celková naivita to strašně sráží dolů a vychází to jako pohádka pro děti... americký děti :-) ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Naposledy, kdy jsem si prakticky ihned byl jistý, že něčemu dám pět hvězd byl v kinech Scott Pilgrim vs The World. Shodou okolností mají minimálně jednu herečku, resp. dabérku tyto dva projekty společnou. Seriálu jako takovému není moc co vytknout. Jediné, co mě mrzí, je odfláknutý český dabing, kdy se několik hvězd kvality ztrácí v opakujících se dabérech (kteří jsou navíc klasičtí čeští dabéři, kteří dabují milion dalších věcí, takže nulová výjimečnost hlasů), nulovém prožívání replik (stačí si poslechnout, jak Jessie Flower ječí, když v Serpent's Pass Toph spadne do vody a jak "ječí" její česká dabérka), v rozporuplnosti překladu (např. Twinkle Toes tu je poprvé hezky přeloženo jako baletka, pak ale z nepochopitelných důvodů dali tichošlápka, Hadí průsmyk je i Hadí průplav, Zukův proslov "born lucky/lucky to be born" je úplně změněn při segmentu V předchozích dílech jste viděli), v některých jménech (Hope vážně nebylo potřeba překládat (asi jediné přeložené jméno) - dovedete si to představit? "Těší mě, jmenuji se Naděje Nováková." V anglicky mluvících zemích klidně, ale u nás moc ne. Sokka je tu semtam překřtěn na Sokko(a)) nebo v neschopnosti autorů počítat slabiky v haiku. Takže jediná věc, která zbývá, co by seriálu šla vytknout, pokud bych byl cynik a hnidopich, je pojmenování holčičky Hope, což bylo na můj vkus až příliš okaté gesto. ()

Galerie (1 154)

Zajímavosti (185)

  • Termín „avatar“ pochází z hinduismu – v sanskrtu toto slovo znamená „sestup“, přeneseně „vtělení“ (inkarnace) – obvykle božské bytosti do fyzického těla za zvláštním účelem. Nejčastěji je používán pro Višnua. Devátým avatarem Višnuovým byl Buddha. (Azurovydrak)

Související novinky

Duch anime vládne Hollywoodu

Duch anime vládne Hollywoodu

18.04.2008

Šéfové velkých studií očividně věří, že Speed Racer sourozenců Wachowských (Larry a Andy) bude hit (a s přihlédnutím k vynikající trailerové kampani tomu začínáme věřit také). Jinak si nejde… (více)

Reklama

Reklama