Reklama

Reklama

Světová válka Z

  • USA World War Z (více)
Trailer 1
USA / Malta, 2013, 116 min (Special Edition: 123 min)

Režie:

Marc Forster

Předloha:

Max Brooks (kniha)

Hrají:

Brad Pitt, Mireille Enos, David Morse, Daniella Kertesz, James Badge Dale, David Andrews, Ludi Boeken, Matthew Fox, Moritz Bleibtreu, John Gordon Sinclair (více)
(další profese)

Gerry Lane (Brad Pitt) pracuje pod hlavičkou Organizace spojených národů jako expert na řešení nejrůznějších krizových situací. Kdykoliv se někde na světě mimořádně vyhrotí místní poměry, Gerry přijede a většinou dokáže identifikovat zdroj krize a nalézt řešení na uklidnění situace. Tyto schopnosti se mu budou náramně hodit, protože v podobnou horkou destinaci se právě proměnil celý svět. Lidstvo začala ve velkém decimovat virová epidemie gigantických proporcí, a pokud se ji nepodaří co nejrychleji zastavit, nebude už koho zachraňovat. Situace je o to horší, že se virus projevuje nebývalou agresivitou nakažených, kteří záměrně napadají ty, jimž se nemoc zatím vyhýbá. Uprostřed apokalypsy musí Gerry najít zdroj nákazy, protože bez jeho lokalizace nelze v boji s  neviditelným nepřítelem uspět. Hledání příslovečné jehly v kupce sena by pravděpodobně bylo mnohem snazší, protože cíl Gerryho mise se může ukrývat kdekoliv na světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (29)

Trailer 1

Recenze (2 007)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

World War Z by měla být vlastně hrozně nesoudržná, neboť se v ní mísí naprosto odlišné přístupy k zombie subžánru, ve skutečnosti je ale nakonec překvapivě poměrně dobrým a zajímavým filmem. Tvůrčí neshody se na něm bezesporu projevily (pokud film něčím není, tak jednou celistvou vizí), možná právě to ale paradoxně přineslo vypravěčsky netradiční výsledek. World War Z jsou v podstatě tři samostatné příběhy, které spojuje hlavní hrdina a vzájemně na sebe navazují, ale v mnoha ohledech se navzájem zásadně liší. Úvod se podobá třeba Snyderovu Úsvitu mrtvých (zombie apokalypsa začíná, hrdinové se snaží dostat do bezpečí), prostřední část je akčním pátráním po původu zkázonosného viru, závěrečná část pak komorním laboratorním hororem. Trochu problém jsem měl jen s prostřední částí, která sice obsahuje několik výtečných velkolepých scén, celkově ale ono pátrání - získávání indicií - působí značně nahodilým a nedůsledným dojmem. Mimochodem střihač se nejspíš totálně zbláznil, v některých akčních sekvencích není vidět vůbec nic, radoval jsem se z každého alespoň trošku delšího záběru. Díky bohu za to uklidněné komorní finále. 75 % PS: Pokud chcete vědět, jaký byl originální závěr filmu, pokračujte na tento článek. Myslím, že v tomto případě je na Lindelofův přepis úplně zbytečná nadávat. Výsledná kino-verze je sice mnohem radostnější, než temný závěr původní, ovšem ani z pozice hororového fanouška si nemyslím, že "temný" se nutně rovná "lepší". Na moskevské bitvy bych se ale každopádně podíval rád, snad je studio uvolní alespoň na Blu-ray, když už je mají natočené ... ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Já prostě tleskám, parádní 3 D efekty (rozlišení 4K a 7.1 zvuk byl skvělý). Ačkoliv byl při premiéře sál zaplněn do poloviny, přesto bylo v kině hrobové ticho. Všichni s napětím sledovali extra rychlé Zombíky. Brad Pitt dobrý i když s těmi kruhami pod očima by měl už něco udělat, zato jeho filmová manželka .... proboha, kde vzali tu opici? Kdykoliv se její ušatý pihovatý ksicht objevil přes celé plátno, kino zabučelo s odporem. To neměli k dispozici hezkou herečku? To museli dát roli takové ZOMBIE stvůře? FUJ.... ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak jak jsem právě napsal u Metra, který jsem viděl včera. Tolik podobnejch chyb aby člověk pohledal. Film má několik výbornejch scén, který samy o sobě by stačily na slušnej zombie survival, díky globálnímu pohledu je ale potřeba tyhle jednotlivosti nějak pospojovat, a to pojidlo je namísto kvalitního materiálu často jen nějakej naplácnutej vosk. Tak předně tu máme obvyklý důraz na rodinné hodnoty, "když budeme držet při sobě, tak" a podobně, místy přemoudřelé děti (ten přistěhovaleckej kluk v Newarku), a místy poněkud nevěrohodnou psychickou rovinu. Tak například počátek chaosu byl udělanej slušně, ovšem přišlo mi divný, že v podstatě nikdo se nediví ničemu. Všichni hned od začátku zkušeně zdrhají, drancují obchody a podobně, a v podstatě je to jen rodinka hlavního hrdiny, kdo zpočátku kouká na to všechno trochu vyjeveně a netuší co se děje. Na scénáři je vidět, že se v něm různě škrtalo, přepisovalo a přetáčelo. Ostatně do dvou třetin vede Gerryho vyšetřování úplně jiným směrem, než k čemu se pak otočením stránky scénáře stočí. Jistě, i ve vědě se stává, že původní předpoklady se nepotvrdí a výzkum něčeho dá objevit něčemu jinému. Ale má to nějaké svoje důvody a zákonitosti, tady je z dějový linie až příliš vidět, že se původní poslední třetina filmu ustříhla a jelo se nanovo. Nedá mi to si nerejpnout do mnoha technických kiksů, z nichž nejvíc do očí bijící je tento. První Gerryho letadlo se během letu proměňuje z Antonova An-12 na Lockheed C-130 a nazpátek. Budiž, obě letadla jsou prakticky přímé analogy s téměř totožnými výkony i celkovou koncepcí. Ovšem vidět ruskoukrajinského Antonova v barvách US NAVY byl celkem zajímavej zážitek, kterej se téměř vyrovnal tomu, když jsem viděl tohohle čtyřmotorovýho drobka startovat z paluby letadlový lodě. Nota bene když si člověk uvědomí, že na ní musel taky předtím přistát. Abych jen nekritizoval, to ukázání nakaženejch coby jakýsi hmyzí komunity bylo velmi zajímavý. Škoda, že to globální hledisko nakonec slouží jen jako variace na pohádku o kohoutkovi a slepičce. Tak ty tři dám, ale chce to mít takovou věc pod výrazně vyšší autorskou kontrolou. P. S. Ještě jeda věc, co spojuje ty dva filmy - v obou má někdo z hlavních postav astma a v obou je na tom postaveno zdramatizování situace. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to veľmi dobrý akčný katastrofický horor. Má perfektný príbeh o bývalom špičkovom expertovi na krízové situácie, ktorý si už chce len užívať čas s rodinou, ale rozsiahla a mimoriadne ničivá epidémia globálnych rozmerov, ktorá práve vypukla ho prinúti vrátiť sa späť a spolu s vojenským tímom sa vydá po stopách prvého nakazeného. Lenže problémy a boj o život ho čakajú na každom kroku. So spracovaním som veľmi spokojný, ubehne len pár minút a už sa to naplno rozbehne, dej by sa dal rozdeliť na tri úplne odlišné fázy, pri ktorých sa prestriedajú rozdielne prístupy k tejto tématike, pričom majú aj ideálny priestor, úvodná, ktorá je len o snahe dostať sa do bezpečia je logicky najkratšia a zase hlavná, ktorá sleduje katastrofu z globálnejšieho hľadiska zase najdlhšia. Všetky využívajú svoj potenciál prakticky naplno, ak sa práve nedeje niečo akčnejšie, prebiehajú zaujímavé dialógy na danú tému, takže sa je skutočne na čo pozerať po celý čas. Jediným čiastočným záporom je to, že film v priebehu postupne graduje a tak tá posledná fáza pôsobí v rámci filmu ako celku trochu neprirodzene, ale keďže aj tá je sama o sebe výborná, tak si nemôžem sťažovať. Akcie je tu plno a je perfektná. Rovnako ako v spracovaní sa aj tu využívajú rozdielne prístupy, nechýbajú tu menšie vojenské akcie, situácie, v ktorých sa snažia prežiť neozbrojení civilisti, alebo rôzne rozsiahle situácie plné skazy, takže rozmanitosť im nechýba, všetky sú výborne natočené, nadmieru dynamické, chválim aj výber prostredí a nechýba ani napätie, takže skutočne veľká spokojnosť. Záporom je jedine slabý rating, v tých veľkolepejších situáciách to moc neprekáža, ale pri tých komornejších už cítiť, že kamera to nezaberá zo správnych uhlov, ale dá sa na to zvyknúť. Vrcholom filmu je rozhodne celá fáza v Jeruzaleme, ale skvelo sa vydarila aj celá úvodná fáza, prípadne situácia v lietadle, no vždy sa je v akcii na čo pozerať. Čo sa týka hororových prvkov, miernym sklamaním je atmosféra, ktorá nie je až tak hutná, ako by som chcel, ale zase napätie je takmer neustále, takže to celkom vynahradí. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, väčší priestor tu má prakticky len Brad Pitt, ktorý je tu výborný, ale aj všetky vedľajšie mi sadli. A chválim aj ich charaktery, ktoré pôsobia uveriteľne a v mnohých situáciách sa mi to logické správanie postáv veľmi páčilo. Réžia a technická stránka sú skvelé, zmenil by som len tie spomínané prvky, ako silnejšia atmosféra a drsnejšie prevedenie, ale inak je to vysoká kvalita. Som veľmi spokojný, konečne zase nejaký skutočný blockbuster, na ktorý sa môžu pozrieť aj dospelí a nie je to len ďalšia bezduchá infantilná triková onania s umelými charaktermi a trápnym humorom. Dostal som presne to, čo som aj chcel a s radosťou si to pozriem ešte viackrát. 85% ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jako opulentní reklama na Pepsi - dobrý. Jako comeback Heleny Vondráčkové - taky dobrý (ano, ten týpek s klokotavým zvukem v laboratoři 139). Nevím, čím to pochválit víc, ale je jisté, že ztučnělá brada Brada Pitta to zase pořádně roztočila a oči diváka opět nestíhaly. Takový film, na který se tlačí jiné filmy se zombíky, podobně jako samotní zombíci v něm samém, si zaslouží přežít, protože je rozhodně výjimečný. Dodatek: Výborný "A.C.A.B", Pierfrancesco Favino v roli šéfa WHO pobočky, s tím páčidlem vypadal jako Gordon Freeman! Doufám, že na to budoucí tvůrci filmu Half Life vzpomenou, až budou hledat toho pravého adepta. Dodatek 2: Skutečnost je ale taková, že nejvíc lze ocenit chytrost tvůrců. Totiž, je jasné, že chtěli ukázat, resp. simulovat situaci, kdy taková pandemie zachvátí celou planetu Zemi. Šlo už jen o to, aby příběh byl uvěřitelný a dobře nastaven, aby z toho nebyl jen vizuální průvodce po ničem. Nebo, že nepoužili Emerichovské šablony, kde bychom sledovali příběhy několika lidí nebo rodin, zapojených více či méně do vzniklé situace, nejčastěji katastrofy. Nechali tedy Brada cestovat z různých míst na Zemi, ale nepůsobí to nastavovaně, skutečně to diváka vtáhne, ten pak chce pátrat také, zajímá ho, jak se to stalo, víc než kdy jindy u jiných zombie filmů. Zároveň to docela logicky rozvíjí model dané situace, daného člověka v dané chvíli. Brad Pitt je tedy důležitý průvodce, ale zároveň i hrdina a zároveň i tvůrce příběhu. No, tomu říkám dobrý film. ()

Galerie (421)

Zajímavosti (61)

  • Ve scéně, kdy je Garry Lane (Brad Pitt) odhalen jedním ze zombie ve stanici WHO, se otáčí a utíká bez jakékoli zbraně po chodbě. V dalším záběru však svírá páčidlo, kterým odláká zbytek nemrtvých po schodech nahoru. (Ogen)
  • Hlavním rozdílem mezi literární předlohou a filmem je, že Brooksovy zombie jsou pomalé, zatímco ve filmu nikoliv. (m.xFuck)
  • Lockheed C-130 Hercules není stavěn na startování z letadlové lodi, nicméně v roce 1963 bylo s tímto letounem provedeno 29 manévrů "touch-and-go landing" (přistání a opětovný vzlet bez zastavení) a 21 úplných přistání na letadlové lodi USS Forrestal. (Milan25)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Fincher oznámil nový film

Fincher oznámil nový film

11.07.2019

Režisér David Fincher (The Social Network, Zodiac) natočil svůj poslední film v roce 2014. Nějakou dobu koketoval s myšlenkou režie sequelu Světové války Z, jenže z toho pak sešlo, a tak jedinou věcí… (více)

Reklama

Reklama