Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (173)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Zhruba první hodinku se ocitáme v laciné telenovele, která na nás útočí svými propletenými vztahy, problémy a melodramatickými výlevy. Poté se konečně Letiště přehoupne do té dramatičtější poloviny a postupně se začne dít i něco katastrofického. Kromě krásy dam Jacquelline Bisset a Jean Seberg film nabízí i příjemný humor o který se stará Helen Hayes coby vychytralá "milá babička" podvodnice a její luxusní fígle s letenkami:) Kdyby film trochu ubral na oném "telenovelovém úvodu" a ponechal jen ty potřebné momenty k seznámení se s postavami a jejich vztahovými vazbami, jenom by mu to prospělo a první polovina děje by pak nepůsobila tolik zdlouhavě. Na dobu svého vzniku rozhodně vydařené. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dobre zvládnutá adaptácia Haileyho predlohy. Vo svojej dobe Letisko predstavovalo silný zážitok a aj po tých rokoch si niečo zachovalo zo svojich pôvodných kvalít. Letisko je na môj vkus trochu nevyrovnané, a to kvalitou i tempom a hudba tiež nepatrí k prednostiam filmu. Epizódne postavy Ady Quonsett a Joe Patroniho sú ťažko zabudnuteľné, ostatné sú zvládnuté podľa očakávania. Štyri hviezdičky sú možno podľa súčasných kritérií prehnane dobrým hodnotením, ale občas treba vziať do úvahy ak je film v niektorej oblasti prvolezcom. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nezestárlo, i když dneska se pletacím jehlicím a kufříku s tnt na palubě múžete leda smát. Ovšem jediný skřípějící moment ve scénáři rozhodl o tom, že jsem si druhou půlku napínavého filmu moc neužil - a to byl ten pacient, co tak úzkostně ctil soukromý majetek (víc napovídat nesmím). Velmi dobrý film s pestrou paletou solidně rozehraných životních příběhů, nepatřící do kategorie katastrofických. Nejhezčí ženou ve filmu je zapomenutá paní Bakersfeldová, Dana Wynter! ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Čím starší, tým lepší. No, na mnohé filmy to platí a tento k nim určite patrí. Blockbusterovský nádych má tento film po mnohých stránkach, celá plejáda hereckých és, napínavá atmosféra a ten správny popcornový príbeh so svižným spádom. Napriek jeho pomerne prehnanej dĺžke je scenár stále atraktívny a nenudiaci, hlavne vďaka rozmanitému deju. 80%. ()

Sochorisko 

všechny recenze uživatele

Počatek katastrofických leteckých filmů rozhodně nezklamal, ba naopak. Věrná interpretace letištního provozu v letech před 11. zářím-tj. takřka bez kontrol. Herecká atmosféra se povedla velmi a všichni účinkující připravili napínavou podívanou. Zároveň bych vyzdvihl literární předlohu, respektive autora obecně. Jeho knízky se opravdu dobře čtou. Díky ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • Film se natáčel od 31. ledna do června 1969. Natáčelo se na mezinárodním letišti v Minneapolis/St. Paul, kde během zimy nebývá nouze o sníh. Zpočátku byly producenti nuceni jako náhražku použít bělené piliny, v dalším průběhu natáčení pak přišla skutečná sněhová bouře.

    Obdobie natáčania trvalo od 31. januára do júna 1969. (džanik)
  • Dean Martin získal 10% z hrubých příjmů, což znamenalo dalších sedm miliónů dolarů k jeho platu navíc. (džanik)
  • Burt Lancaster, který spolu s Deanem ztvárnil vedoucí úlohu, si díky úspěchu snímku přišel také ke slušné sumě. Navzdory nečekaným příjmům Lancaster údajně film označil za "nejhorší brak, který kdy byl natočen". (džanik)

Reklama

Reklama