Reklama

Reklama

První republika

(seriál)
  • angličtina The Manor House (více)
Trailer
Drama / Rodinný / Historický
Česko, (2014–2018), 43 h 46 min (Minutáž: 52–61 min)

Hudba:

David Solař

Hrají:

Ján Koleník, Markéta Plánková, Jiří Vyorálek, Jan Vlasák, Veronika Arichteva, Radek Holub, Viktor Dvořák, Robert Urban, Tomáš Töpfer, Zdena Studenková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(49)

Obsahy(1)

Sága mapující atmosféru první republiky od r. 1918 do r. 1945... V centru dění jsou pestré osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, do Podolí. V této části Prahy jsou zatím jen louky, pár starých továrních komínů a poválečná chudoba. Podnikaví Valentovi však Podolí změní. Ovšem ne sami a ne lehce. V jejich rodině panuje rivalita mezi bratry. Je zde tajemství, které s sebou nese pátrání po staré předválečné vraždě, a postavy prožívají také své osudové lásky. Seriál by měl být příběhem první (a také druhé) republiky, který sice vypráví očima rodiny z vyšších vrstev, tedy třídy, která nejvíce formovala tvář naší republiky a nastavila politické a společenské standardy, ke kterým se dodnes odkazuje, avšak spektrum hlavních i vedlejších postav je velmi pestré. Seriál tak pokryje různé vrstvy společnosti, od elit až po dělnickou a rolnickou třídu. Osudy hrdinů se také budou prolínat s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům některé významné momenty naší historie. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Tosim k tomuto seriálu (3)

Série 1 (2014) (S01) 

Úplně obyčejný dobový seriál, ve kterém je doba (zatím) do počtu, vyšetřování vraždy bylo relativně napínavé, Markéta Plánková jakoby vypadla z Ordinace, jen nikoho neléčí, herecký talent Jiřího Vyorálka není plně využit a to je zatím asi tak všechno. ()

Série 2 (2017) (S02) 

Více melodramatické a utahané. Tvůrci si opět zvolili jako středobod vyprávění vyšetřování zločinu, je to atraktivní, jen už poněkud nudné. Doba dostává ještě víc na frak, seriál ji téměř nijak nereflektuje. Klidně by se mohl odehrávat v roce 3528 v kosmu, vyšlo by to nastejno. Snad to hospodářská krize vyspraví. Největším a snad i jediným kladem série byl PAVEL BATĚK, který si svého démonického záporáka užíval a v reálu bych ho rozhodně potkat nechtěl. ()

Série 3 (2018) (S03) 

Mohl bych přísahat, že jsem na netu viděl napsáno, že seriál bude vyprávěn až do roku 1945, ale asi tvůrci nevymysleli pro každou řadu detektivní zápletku, to už bylo docela ohrané. Škoda, kdyby měli scénáristé invenci, mohla by opravdová krize ve třicátých letech přinést nové náměty. Pokud byl seriál kvapně ukončen, kvituju rozumný závěr, u kterého oceňuju, že chování některých postav bylo těžší odhadnout. Opatrných 70%. ()

Reklama

Reklama