Reklama

Reklama

První republika

(seriál)
  • angličtina The Manor House (více)
Trailer
Drama / Rodinný / Historický
Česko, (2014–2018), 43 h 46 min (Minutáž: 52–61 min)

Hudba:

David Solař

Hrají:

Ján Koleník, Markéta Plánková, Jiří Vyorálek, Jan Vlasák, Veronika Arichteva, Radek Holub, Viktor Dvořák, Robert Urban, Tomáš Töpfer, Zdena Studenková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(49)

Obsahy(1)

Sága mapující atmosféru první republiky od r. 1918 do r. 1945... V centru dění jsou pestré osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, do Podolí. V této části Prahy jsou zatím jen louky, pár starých továrních komínů a poválečná chudoba. Podnikaví Valentovi však Podolí změní. Ovšem ne sami a ne lehce. V jejich rodině panuje rivalita mezi bratry. Je zde tajemství, které s sebou nese pátrání po staré předválečné vraždě, a postavy prožívají také své osudové lásky. Seriál by měl být příběhem první (a také druhé) republiky, který sice vypráví očima rodiny z vyšších vrstev, tedy třídy, která nejvíce formovala tvář naší republiky a nastavila politické a společenské standardy, ke kterým se dodnes odkazuje, avšak spektrum hlavních i vedlejších postav je velmi pestré. Seriál tak pokryje různé vrstvy společnosti, od elit až po dělnickou a rolnickou třídu. Osudy hrdinů se také budou prolínat s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům některé významné momenty naší historie. (Česká televize)

(více)

Videa (21)

Trailer

Recenze (306)

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Ta inspirace Panstvím se nedá zapřít, dokonce 3 postavy jsou tam skoro totožné (Obrienová, Anna a Hraběnka). Začnu pozitivy, hodně mne překvapila výprava a historická přesnost v některých detailech, tam bych neměl námitek. Jasně efekty při válečných scénách nebyly z nejdražších, ale i tak mne celkově ta vojenská vložka překvapila. Naprosto tam herecky vládne Vlasák, to je na český poměry neuvěřitelnej herec, špičkovej kdekoliv se objeví. Snažím se to vnímat pozitivně, protože tohle období mám hodně rád, ale prostě to nejde. Tvůrci si podle mne ukousli hodně velké sousto. Dialogy jsou doslova primitivní a myslím, že průměrný přispěvatel do této sekce by jim to dokázal přepsat do lepší podoby a celkově to uvedení do děje strašně tragikomický. Fakt ty dialogy na úrovni nějaký céčkový telenovely, nepamatuju, že by těch pár dílů Vyprávěj co jsem viděl mělo tak tragický dialogy. Je to škoda, protože to nemá špatný obsazení a celkově tam snaha vidět je... 4/10 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Několik kroutících se zadků, zepár vulgarismů, slovník, který rozhodně nepatří ani do minulého století, natož do období první republiky, herecké výkony, které by do ní naopak patřily, moc pěkné barvy a sympatická vila. To je výčet základních fišpuntálií, kterými se tento seriál snaží oblažit nebohého diváka. V Čechách nejsou mladí herci? Pokud jsou, nechápu, proč mi Koleník kolení můj rodný jazyk. S velikánem Járou da Cimrmanem se nemohu ubránit, že Valentové se odstěhovali do Prahy, do Podolí, do lékárny... ()

Reklama

Lukrecie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších českých seriálů poslední doby vůbec a zde pochopitelně nemístně podhodnocený :( ten kdo je schopný tomuto dát odpad, toho je mi upřímně líto.... zajímavý komentář mira007. Ještě si neodpustím poznámku, že průměrné hodnocení na ivysílání je 4,5* a celkové nikdy neklesne pod 4*, tak to mi tedy řekněte, kdepak bude asi chyba.....???? ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Myslím, že kdokoli, kdo by se pokusil udělat seriál o první republice, by si vysloužil miliony výtek, zejména ze strany historiků. Osobně bych také radši sledovala zdramatizované životy Ferdinanda Peroutky nebo Karla Čapka, nebo love story TGM s Olgou Sedlmayerovou, ale k tomu se asi jen tak někdo neodhodlá. Takže děkuji alespoň za tento pokus. Viděla jsem i celou první řadu - a dívala jsem se na to ráda. Udělali to zajímavě a napínavě. A po třech dílech druhé řady nelze než konstatovat, že se jim původní atmosféru podařilo zachovat. Navíc v TV není teď ke sledování naprosto nic jiného (a nového). ()

bourec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je jeden díl do konce,a já sem vydržel na to čumět až do teď.Smůla,že čt1 má online přehrávání na svejch stránkách,protože spoustu dílů sem viděl až v sobotu,v neděli atd,Pivo má přednost.Kvalitou to neoplývá,a nebejt tam ta krimi linka,tak je to obyčejná růžová sága o rodině,lásce ,zradě apod.píčovinách.Zaplať......,že je konec.50%. ()

Galerie (1 353)

Zajímavosti (35)

  • V 3. epizóde s názvom "Milodary" sa mihnú dvaja četníci, ktorých uniformy nezodpovedajú roku 1918, ale obdobiu 1930-39. Rovnako sa nezhodujú označenia hodnosti na výložkách a brigadírke. (Jaroo)
  • Při každém natáčení před vilou Valentových musel štáb vysypat pískem asfaltovou komunikaci a následně ho po natočení musel odstranit. (Zdroj. ahaonline.cz) (oli009)
  • Ján Koleník má v reálném životě depilovaný hrudník, břicho i podpaží. Pro postavu Vladimíra Valenty si ochlupení však nechal narůst, aby to odpovídalo době. (funhouse)

Reklama

Reklama