Reklama

Reklama

První republika

(seriál)
  • angličtina The Manor House (více)
Trailer
Drama / Rodinný / Historický
Česko, (2014–2018), 43 h 46 min (Minutáž: 52–61 min)

Hudba:

David Solař

Hrají:

Ján Koleník, Markéta Plánková, Jiří Vyorálek, Jan Vlasák, Veronika Arichteva, Radek Holub, Viktor Dvořák, Robert Urban, Tomáš Töpfer, Zdena Studenková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(49)

Obsahy(1)

Sága mapující atmosféru první republiky od r. 1918 do r. 1945... V centru dění jsou pestré osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, do Podolí. V této části Prahy jsou zatím jen louky, pár starých továrních komínů a poválečná chudoba. Podnikaví Valentovi však Podolí změní. Ovšem ne sami a ne lehce. V jejich rodině panuje rivalita mezi bratry. Je zde tajemství, které s sebou nese pátrání po staré předválečné vraždě, a postavy prožívají také své osudové lásky. Seriál by měl být příběhem první (a také druhé) republiky, který sice vypráví očima rodiny z vyšších vrstev, tedy třídy, která nejvíce formovala tvář naší republiky a nastavila politické a společenské standardy, ke kterým se dodnes odkazuje, avšak spektrum hlavních i vedlejších postav je velmi pestré. Seriál tak pokryje různé vrstvy společnosti, od elit až po dělnickou a rolnickou třídu. Osudy hrdinů se také budou prolínat s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům některé významné momenty naší historie. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Hrabovo k tomuto seriálu (3)

Série 1 (2014) (S01) 

Opravdu nevím, jestli v roce 1918-1920 buržoazie chodila pouze v dlouhých šatech plus kalhotových sukních  a jestli i odpoledne doma chodila v něčem, co vypadalo jako večerní šaty (blýskavé nášivky, tmavé barvy), ale dost o tom pochybuji. Na dámách výprava nešetřila, ale chudák Radek Holub jako přední pražský krejčí chodí 3 roky v jediném obleku? Pochybuji také, že by celoročně mohli někoho věznit v cele, kde jde hovořícím pára od úst... No a poslední díly děj natahují, aby jej dotáhly do absurdních konců, čímž srazily celkový dojem na 2,5. ()

Série 2 (2017) (S02) 

Nevím, jestli mi šla víc na nervy zpovykaná Irena, opovážlivě spoléhající na milost boží, nebo veskrze nesympatická postava Marie, která ze všeho nepochopitelně snadno vyklouzla. Bokovou jsem měla ráda, ale tady byla velmi nevýrazná, unylá, nudná. Á propos, první republika skončila Mnichovem, respektive vyhlášením Protektorátu, těžko tak může pokračovat seriál nazvaný První republika do roku 1945... ()

Série 3 (2018) (S03) 

Třetí série nezklamala pokud jde o postavu Marie - osobu bez osobnosti, na kterou stačí trochu zatlačit a udělá cokoliv. Irenina oscilace v citech k manželovi zcela nesrozumitelná, asi si nedovedu představit manželství z rozumu. Koho z ringu vynesou rozbitého na kaši a vrátí se tam, nezaslouží si další milost! Tady se ovšem jedná o rychlokvašný zázrak těžko s realitou mající cokoliv společného, z vozíku na olympiádu za pár měsíců??? Boková bohužel používá velmi omezený výrazový rejstřík - tváří se stejně unyle šťastná, vyděšená, zaskočená atd. Škoda, že roli pojala takto tlumeně. Vadí mi, že v tomto seriálu nemají ti, co zabili, svědomí.  Proč dvě ze tří hlavních ženských postav nosí v roce 1930/31 výhradně kalhoty a vestičky? Kde proboha vyhrabali Mišíka, herce bez talentu, boxera bez svalů? Koleník se doposiloval do podoby, ve které je pomalu širší než vyšší. Škoda, že plastické operace starým lidem sice vrátí mladistvý vzhled, ale vezmou jim přirozenou mimiku a ta nás hned upozorní, že je něco jinak než má být... ()

Reklama

Reklama