Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Antal89 k tomuto seriálu (5)

Anděl odplaty (2017) (E02) 

Druhý díl už konečně rozjel celou fikci do plných obrátek. Pokud první díl byl nejasný odvar s několika gagy, tak tento díl dokazuje, že už začíná být prologem k daleko rozsáhlejšímu příběhu. Jen je otázkou, co z něj vyleze. Anděl odplaty evidentně zde působí jako spojnice, která Filipa Marvana má nasměrovat někam hodně dál. Jen je otázkou kam. Díky této zápletce spojitostí připomíná konec dílu něco, co zahraniční tvůrci nazývají cliffhangerem - náhlým přerušením děje a udržením napětí v divákovi. Nakonec možná i celý Svět pod hlavou nakonec překvapí a třeba obdobně jako za případem Anděla odplaty bude i v celém příběhu jedno velké jednoduché rozuzlení. ()

Orchidej na smetišti (2017) (E04) 

Po napětí druhého a třetího dílu tento díl sklouzl jako pomyslná mezikapitola, která nás zavádí zase hluboko do nejisté filosofie hrdiny. Trochu si v retru tento díl pohrál s kriminálními zápletkami typu "Malý pitaval z velkého města". Jediné, co mi tak možná nevypadne z paměti je setkání Filipa s Krystýnou, které svým způsobem je opět dalším takovými menším 'cliffhangerem', který nutí diváka zůstat v napětí do dalšího dílu. Tak kdoví, čeho se tentokrát dočkáme, třeba se už Kléma zblázní a bude šílet se "závadovou mládeží. ()

Dvojboj (2017) (E06) 

Dnešní díl opravdu stál za to, v první fázi komedie a ve fázi druhé prvotřídní napínavé drama. Aneb Klement je dement! Kdyby to byla reálná postava, tak by byl vážný kandidátem na socialistického kačera Duffyho. :) ()

Mrtvý muž (2017) (E09) 

Nakolik zapeklité byly veškeré předchozí díly, tak gradující díl devátý ukazuje, že vše směřuje k celkem jasnému a strmému konci, který nejspíš bude jednoduší než veškeré zápletky, které byly předtím. Jediné, co snad v celém díle působí poněkud rozpačitě, je samotné loučení Filipa s Kristýnou. Je otázkou, kam vše dojde a jak moc je Kristýna důležitou spojnicí "s tou stejnou" z prvního dílu. Další otázkou je, v čem je pointa Filipovi noční můry, jestli jde jen o náhodnou sugesci z přílivu prášků, které mu dal doktor anebo, jestli celý "sen světa pod hlavou" neodráží něco, co se děje mimo Filipovu hlavu. Co když mu někdo ukládá o život a výslech StB s drogami jen není odrazem reálného světa (zda-li mu někdo nevpichuje injekci, která mu má zabránit v procitnutí)? Jedno je jisté - konec tohoto dílu je druhým gradujícím cliffhangerem celé série a jeho pochopení bude možné jen v napojení na díl desátý, poslední. Za mne má díl plné hodnocení. Bylo tu velké množství akce, několik dramatických kolizí, které byly více uvěřitelné a připomínali kombinaci všeho - brutality režimu období normalizace s příchutí padesátých let a zároveň výrazným psychodramatem. ()

1983 (2017) (E10) 

Návrat do reality nakonec nebyl tak hrozivý, jak se původně zdálo. Jen je pravdou, že na to, aby se vše důkladně vysvětlilo a pospojovalo, tak na to bylo příliš málo času. Například jsme se vůbec nedozvěděli, co se stalo s vrahem Filipova otce, kam se nakonec poděla Kristýna Čáslavská. Plachého odchod byl více než hrdinný, ale trochu v rámci celé mysterióznosti působilo prapodivně, že Plachý věděl, co má hledat Filip v Šejbově pracovně v roce 2016 a že je vše pod kódem 1983. To celé je samo o sobě zvláštní. Ale celé vyvrcholení překonalo mé představy, dokonce jsem se v tom napětí, které bylo kombinací černého humoru s thrillerem, docela dost nasmál. Za mne nejlepší seriál roku 2017 a běda, jestli nedostane Českého lva za nejlepší seriál nebo minisérii. ()

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama