Reklama

Reklama

Spartakus

(seriál)
TV spot 6
USA, (2010–2013)

Hudba:

Joseph LoDuca

Hrají:

Andy Whitfield, Liam McIntyre, Lucy Lawless, John Hannah, Viva Bianca, Manu Bennett, Craig Parker, Lesley-Ann Brandt, Erin Cummings, Peter Mensah (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(33)

Klasický příběh thráckého bojovníka, který byl zajat Římany, stal se gladiátorem a v boji o svobodu se postavil starověkému Římu, ožívá v novém akčním historickém seriálu na HBO. Spartakus, odtržený od své země a milované ženy, je uvržen do surového světa gladiátorské arény, kde krev a smrt jsou tou nejsledovanější zábavou. Na písku se však neodehrávají všechny bitvy. Zrada, korupce a pokušení vystavují Spartaka nepřetržité zkoušce. Aby přežil, musí být víc než jen mužem. Víc než jen gladiátorem. Musí se stát legendou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele slunicko2 k tomuto seriálu (4)

Spartakus (2010) 

Podrobné komenty uvádím u jednotlivých řad. ()

Krev a písek (2010) (S01) 

Komiksová limonáda má všeho tak akorát - množství bublinek, je sladká, ale ne přeslazená, je studená, ale nebrní z ní zuby, je štiplavá a především je neobyčejně chutná. 1)  Dějem, intrikami a souboji hojně oplývající svižný scénář je hlavní předností díla. 8 scenáristů a 7 režisérů odvedlo dobrou práci._____ 2)  Působivě vyznívá vztah Římanů k otrokům i vzájemné vztahy Římanů mezi sebou. Výprava je přiměřená a tu digitální krev a násilí jsem nějak skousl, k tématu patří._____ 3)  Některé postavy se scenáristům podařilo vykreslit vskutku parádně. Úskočná zvrhle sadistická manželka legáta Glabera Ilithya (27letá Australanka Viva Bianca), za kariérou se ženoucí šéf gladiátorské školy Batiatus (48letý charismatický Skot John Hannah), nadšený magistrátův synek Numerius (přitažlivý 16letý Novozélanďan Lliam Powell) anebo lehce záhadný šéf gladiátorského výcviku Doctore (51letý Peter Mensah - narodil se v Ghaně, pak žil v Anglii a pak v Kanadě)._____ 4)  Historické okénko. V Capui skutečně byla známá gladiátorská škola - ludus, kde bojoval i Spartakus. Batiatus či Glaber jsou historicky doložené postavy, stejně jako někteří gladiátoři. Jak se Spartakus ocitl v otroctví není jasné stejně jako okolnosti jeho smrti._____ 5)  Přesvalení umělovci nejsou předmětem mých erotických tužeb a tak na ně i tady koukám spíš jen jako na maso a další maso. Připouštím, že někomu mohou způsobit bezesnou noc, ale já to nejsem. A tak mě zaujali spíš ti méně vyvinutí: 21letý Australan (otec Jamajčan, matka Kanaďanka) Eka Darville (Barcův milenec Pietros), 24letý Australan Jai Courtney (Spartakův přítel Varro se žlutým melírem), 35letý americký Libanonec Nick E. Tarabay (Ašur), 40letý Fidžijec Craig Parker (legát Glaber)._____ 6)  Věk protagonistů uvádím k roku vzniku první řady seriálu (2010)._____ 7)  Komentář se vztahuje pouze k této řadě._____ 8)  Výstižný koment: InJo*****. ()

Pomsta (2012) (S02) 

Komiksová estetika první řady je zpátky. 1)  Choreografie neustálých bojů, krve a meče navazuje tam, kde předchozí řada skončila._____ 2)  Propletenec neustálých intrik a opakovaného zrazování na straně Římanů, kde prakticky neexistuje kladná postava, pěkně kontrastuje s ušlechtilým, byť neurvalým, chováním bývalých otroků. Inu, komiks._____ 3)  Z nových postav stojí za zmínku přitažlivý 23letý novozélandský Maor Pana Hema Taylor (osvobozený otrok Násir) a 31letý Australan (žije v Los Angeles) Daniel Feuerriegel (Násirův milenec Agron)._____ 4)  Některé postavy mají více prostoru, než dříve. Je tu 30letý usměvavý Dustin Clare (gladiátor Gannikus), 42letý charismatický a přitažlivý Fijijec (žije na Novém Zélandu) homosexuál Craig Parker (legát Glaber) či 37letý libanonský Američan Nick E. Tarabay (otrok Ašúr, slouží věrně Glaberovi). Rovněž nepříliš charismatický 30letý Australan Liam McIntyre (Spartakus) dělá, co může. I 43letý mix Novozélanďana a Australana Manu Bennett s vousy, které mu sluší (gladiátor Crixus) vypadá přitažlivěji, než dříve._____ 5)  Věk protagonistů uvádím k roku vzniku řady (2012). ()

Válka zatracených (2013) (S03) 

Drama par exellence. 1)  Ke konci příběhu se už děj poněkud zplošťoval na MY versus ONI. Plasticita odehrávaných událostí mizí a na obrazovce už běží čistě jen kdo s koho._____ 2)  Nicméně i když se drama a zobrazení postav změnilo, je pořád na co koukat._____ 3)  Nové postavy: 48letý Angličan Simon Merrells (Crassus), 21letý Australan Christian Antidormi (Crassův syn Tiberius) a 28letý australský klon Brada Pitta Todd Lasance (Caesar)._____ 4)  Historické okénko. S naší velmi přibližnou znalostí tehdejších poměrů a událostí si jen těžko uděláme jasný obrázek o tom, jak to bylo ve skutečnosti._____ Opustit republiku cestou na sever bylo očividně dost snadné (Řím tehdy zahrnoval dnešní Itálii a část španělského pobřeží) a dosud mnozí historikové nechápají, proč to Spartakus neučinil._____ Samotné povstání je ideově nejasné - žádné  náznaky reforem republiky, zrušení otroctví či tak něco historikové neznají._____ Povstání pomohly nejenom válečnické schopnosti Spartakovy a jeho druhů, ale rovněž podceňování celé věci ze strany Římanů, kteří dlouho operace proti otrokům považovali jen za jakési policejní pořádkové zásahy a nikoli za skutečnou válku a tomu také odpovídalo vojenské nasazení._____ Sama úloha Spartaka a dalších vůdců povstání je rovněž nejasná stejně jako jeho konec. Ani o dychtivém Caesarovi nejsou žádné zmínky, tím méně o dvou Crassových synech, kteří v té době byli v dětském věku a žádný se nejmenoval Tiberius._____ Už jen tento letmý pohled naznačuje, že nesledujeme historický seriál, ale akční dobrodružství v historizujících kulisách. ()

Související novinky

Spartakus se vrací na obrazovky

Spartakus se vrací na obrazovky

10.02.2023

Stanice Starz se údajně dohodla s tvůrcem seriálu Spartakus Stevenem S. DeKnightem (Daredevil, Pacific Rim: Povstání) na vzniku nového pokračování historické řežby z roku 2010. Původního Spartaka… (více)

Pacific Rim 2 potvrzen

Pacific Rim 2 potvrzen

25.02.2016

Po třech letech máme konečně jasno v tom, jestli bude Pacific Rim 2. Guillermo del Toro ho původně chystal na léto 2017, nakonec to ale neklaplo a film zmizel z kalendáře premiér. Del Toro i přesto… (více)

David Slade se ujal piráta Malkoviche

David Slade se ujal piráta Malkoviche

14.08.2013

Začátkem příštího roku uvidíme na obrazovkách velký pirátský souboj. Stanice Starz nahradí Spartaka seriálem Black Sails z produkce Michaela Baye o mladších letech Flinta a Silvera ze slavného… (více)

Spartaka nahradí Julius César

Spartaka nahradí Julius César

02.12.2012

Kabelovka Starz do nás v lednu (konkrétně 25. 1. 2013) začne ládovat třetí regulérní sezónu (nepočítáme v to prequelovou řadu Bohové arény) seriálu Spartakus. Ví se, že War of the Damned příběh… (více)

Reklama

Reklama