Reklama

Reklama

Poslední království

(seriál)
  • Velká Británie The Last Kingdom
Trailer 2
Velká Británie, (2015–2022), 42 h 33 min (Minutáž: 51–59 min)

Předloha:

Bernard Cornwell (kniha)

Hrají:

Alexander Dreymon, David Dawson, Ian Hart, Millie Brady, Eliza Butterworth, Harry McEntire, Mark Rowley, Emily Cox, Arnas Fedaravicius, Adrian Bouchet (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(46)

Alfréd Veliký brání své království před seveřany. Uhtred, který se narodil jako Sas, ale vychovali ho Vikingové, se snaží nabýt svého právoplatného dědictví. (Netflix)

Videa (11)

Trailer 2

Recenze (237)

purekritik 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá zábava a v podstatě stejnej námět jako u The Vikings. Tenhle serial je sice celkově o něco horší, ale má jednu nespornou výhodu a tou je spád děje. V každým díle se něco děje, bitva, rozuzlení nějaký zápletky etc. a funguje to. Seriál si nehraje na něco co není a čím být ani nemůže. U třetí serie, kterou si vzal pod křídla Netflix a kterou jsem shlédl v podstatě na posezení, šla úroveň hodně nahoru. 70%. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skutečně příjemné překvapení v podobě výborně vykreslené doby a dost slušného politikaření, ke kterému samosebou patří i množství rubaček. Uhtred je dost komplikovaná postava se sklony k násilí, ale stejně si ho nejde neoblíbit. Navíc má ohromnou podporu ve spoustě geniálních charakterů (Beocca, Alfred, Finan, Sihtric, Ragnar, Hild, Leofric, Halig, Erik, Aethelflaed, Odda a spousta dalších). Možná lze seriálu vyčíst pomalejší rozjezd, který zrovna nenadchne, neboť je znát nízký rozpočet a i přes dost zajímavou zápletku úplně neoslní, ale s přibývajícími díly se z tLK stává opravdu kvalitní seriál, který se začíná rovnat Vikingům ve své nejlepší formě. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Zatímco z Vikingů jsem viděl dva díly a přestaly mě bavit, tohle jsem si oblíbil hned. Možná to není tak výpravné jako třeba Hra o trůny, ale hlavní půdorys děje stojí na historických datech a postavách, které se navíc docela chovají tak, jak odpovídá jejich obrazu. Obraz středověké Anglie se vší tou chudobou, bídou a primitivním křesťanstvím je skvělý. Jedinou slabinou (nebo "slabinou"?) je pro mne hlavní hrdina Uhtred. Zatímco ostatní postavy jsou v zásadě docela historicky věrné, on to celé mnohem víc stahuje k hrdinské fantasy. Z produkce posledních let nicméně musím říct, že tohle je top. /// HODNOCENO PO KONCI PRVNÍ SÉRIE. ()

Helo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ze skvělý předlohy se nakonec podařilo vykřesat její důstojný převedení na obrazovkový pixely. Tak jak to bejvá, i tady se občas najde pár slabších chvil a LHfašisti si zase budou rvát vlasy nad přemírou kožešin, ale u Ódina, jakkoli je Uhtred syn Uhtreda ze začátku vlastně nesympatická impulsivní postava, tak postupně vyroste, nabalí k sobě řadu dalších skvělých postav (Finan!) a všechno skvěle završí v epický, koulervoucí poslední sérii, jakou mu spousta jiných seriálů může jen závidět. Destiny is all! ()

eagle-eye 

všechny recenze uživatele

Vikingům jsem dal sice 5*, ale od třetí série i oni ztrácí na tempu a odstavení hlavní postavy, tomu dalo korunu. TLK mi trochu připomíná Robina Hooda s Michaelem Praedem (mám seriál v TOP10), oproti Vikingům propracovanější příběh, dějové zvraty a hlavně sympatické, neokoukané tváře. I přes evidentně nižší rozpočet kulisy jsou moc hezké, souboje propracovanější s úspornějším střihem, sem tam propíchnutý krk, useknutá ruka, hlava, zkrátka velká spokojenost...:-D ()

Galerie (1 485)

Zajímavosti (4)

  • Bitva o Tettenhall, která byla v tomto díle zpracována, se odehrála 5. srpna 910. O jejím průběhu se neví mnoho, nicméně si prokazatelně vyžádala několik tísíc obětí. (slipknotfan)
  • Seriál je inspirován knižní sérií Bernarda Cornwella „The Saxon Stories“ („Saské kroniky“). „The Last Kingdom“ („Poslední království“) je první kniha ze série. (Doomcourier)
  • Natáčeno z velké části v Budapešti. (mmajjkii)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama