Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Emma Woodhouseová (Anya Taylor-Joy) je hezká, chytrá, bohatá a na svou dobu notně emancipovaná. Navíc disponuje velmi zvláštním talentem, schopností svádět dohromady jedince opačného pohlaví a dopravovat je až před oltář. Tedy alespoň si to o sobě začne myslet, když několika mistrovskými tahy provdá svou vychovatelku za bohatého vdovce. Jejím dalším projektem se stane plánované spojení mladičké a naivní Harriet s místním farářem. Přestože Emmin otec (Bill Nighy) ji varuje, aby si nezahrávala, a její přítel z dětství George Knightley se jí snaží vysvětlit, že lásce se poručit nedá, dohazovačka Emma tlačí Harriet do sňatku s knězem silou umanutého Amora. Vše bohužel skončí nezdarem, katastrofou a spoustou prolitých slz, citovým uragánem, v jehož epicentru se ocitne právě Emma, které nezdar rozmetá všechny životní jistoty. Až potom pochopí, že toho pravého si každý musí najít sám a že to hledání paradoxně nemusí být až tak těžké, protože někdy ho můžete mít celý život přímo před očima. Jen nesmíte být slepí. (CinemArt)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (133)

classic 

všechny recenze uživatele

„Emma” (slečna) Woodhouse je frekventovanou dohadzovačkou sobášov, a pritom svoj vlastný vzťah absolútne nerieši, akoby aj mohla, keď neustále býva zamestnávaná vybavovaním zoznamiek, a tak tým pádom vznikajú aj pomerne časté nedorozumenia takéhoto druhu: „(Harriet Smith) Ja som si po celý čas myslela, že pán Elton ide po mne, a ten darebák namiesto toho, flirtoval s Vami” ! Koľkokrát i Emma priloží ruku k dielu, čím neumýselne prikladá benzín do ohňa, trebárs s Robertom Martinom to pokafrala, ako sa len pokafrať dalo, no treba podotknúť, že koná i "včasné" nápravy ! A vskutku je veľmi úsmevné sledovať všetky rozpaky okolo postáv, vďaka čomu má snímok svižné tempo, že sa odďaľuje to, k čomu sa speje od samého začiatku, kedy si počas horlivého sledovania nemôžete byť nikdy istí, ako sa línia udalostí bude vyvíjať, i keď jestvuje šanca - všímať si menšie náznaky, ktoré s nami (divákmi) vkusne koketujú ! _ Je to príliš snobské, predstaviteľka Emmy, Anya Taylor-Joy, vystriedala neuveriteľné množstvo pestrofarebných garderób, ba ani som nemal šancu ich všetky porátať, kostýmová dizajnérka - Alexandra Byrne, sa naozaj »vyznamenala« , aký skrýva potenciál ? Je to i výpravné, človek sa popritom akosi nenudí, ale mne osobne to prišlo, ako nasilu, chcené, vypočítavé... Anyu mám rád, no nesadla mi vo svojom parte. Na jedno pozretie - bohato stačí ! Jesenná Autumn de Wilde je asi oveľa väčšia fotografka, než režisérka ?! Extravagantný počin s finálnou bodkou. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Mám tak trochu pocit, že Emma. sa v jadre snaží byť dobrým filmom. Vyzerá to dobre, herecké výkony sú funkčné, posolstvo filmu je dobré a je tu niekoľko dobrých postáv. Najviac musím asi pochváliť Mirandu Hart. Jej postava je veľmi vtipná, plná energie a kedykoľvek sa objaví na scéne, tak som sa zasmial. Je tu ešte niekoľko ďalších celkom dobrých postáv, no no celkovo filmu chýba niečo, čo by ma nejako výrazne chytilo. Myslím si, že všetci vieme, čo môžeme očakávať od Jane Austenovej. A možno ma za to niektorí nebudú mať radi, no v tomto filme je veľmi často vidno, ako sa v jej príbehoch tiež môžu objavovať jej vlastné klišé. Nečítal som predlohu, no bez toho, aby som to dlho sledoval som vedel uhádnuť ako dopadnú jednotlivé romance, čo z toho všetkého vyplynie. Ak poznáte Austenovej príbehy, alebo minimálne jej rukopis, tak to uvidíte veľmi rýchlo tiež. Okrem toho však film nemá veľkú dávku energie. Často je viac nudný a ťažkopádny než zaujímavý. Okrem toho občas som niektoré kostýmy pochopiť úplne nevedel. Najmä tie otrasné nákrčníky, ktoré dokáž ženám opticky predĺžiť krk tak, až to vyzerá neprirodzene. Myslím si, že medzi filmovým spracovaním klasickej romantiky by som vám vedel odporúčať niečo lepšie. Film ako taký je okey, no veľmi rýchlo ho aj vypustím z hlavy. A ani sympatická Anna Taylor-Joy tomu nezabráni. Hodnotenie: C+ ()

Reklama

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Takhle mi zkazit pana Knightleyho! V tomto případě mu měli říkat spíš Emoley, rytířského v něm nebylo za mák (na konci mi ho bylo vážně líto, že takhle dopadl. Poor Mr. Knightley!). V mnoha ohledech si z knihy vybrali zvláštní motivy a ty tradiční poněkud překroutili – místy bych se nechytala neznat předlohu. Jinak krásné kostýmy (paní Eltonová), vtipné scenérie (zvláště s chovankami internátní školy) a obrovské oči Emminy. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Emma je dobová komedie na motivy knihy z pera Jane Austenové, které dala světu nespočet klasik červené knihovny. To nezbytně znamená i řadu televizních a filmových adaptací, z nichž je Emma rozhodně jednou z těch slabších. Knihu neznám takže z tohoto pohledu se to špatní hodnotí, ale dá se rozhodně říci, že tato filmová adaptace je poměrně chaotická a dějově nezajímavá. To podporuje i cast, který je až zoufale tuctový a nesympatický. A to platí pro všechny. Včetně hlavní postavy, kterou ztvárnila Anya Taylor-Joy, která mi normálně nevadí, ale v dobových kulisách působila dost nepatřičně a ztraceně. Ve finále tak jde o promrhané dvě hodiny. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

S adaptacemi Emmy se nikdy moc neplýtvalo, proto nový film každé čtvrtstoletí opravdu neuškodí. Tato verze je sice mírně parodická a taková Miranda Hart opět hraje tu svou sólovku namísto toho, aby hrála postavu z románu (což už mi zkazilo nejednu show)... ale vše ostatní víceméně klape takovým svým odlišným způsobem, než jak by se očekávalo od adaptace austenovského románu z roku 1815. Určitě si doplním i seriál. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (6)

  • Název filmu má nezvykle na konci tečku. Podle režiséra to má symbolizovat, že se jedná o „dobový“ kousek, který je zasazen do své éry. (TaNya_)
  • Hartfield, dům, ve kterém žije Emma (Anya Taylor-Joy) se svým otcem panem Woodhousem (Bill Nighy), je ve skutečnosti Firle Place v oblasti národního parku South Downs v anglickém Sussexu. (J.F.B.)
  • Film byl natočen podle stejnojmenné knižní předlohy od Jane Austen. (SONY_)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama