Reklama

Reklama

Indiana Jones a Chrám zkázy

  • USA Indiana Jones and the Temple of Doom (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Indiana Jones se svým dětským společníkem Quanem prchají před čínským zločineckým gangem v doprovodu americké zpěvačky ze Šanghaje. K útěku použijí omylem letadlo, které patří právě šéfovi gangu, což se Indianovi a jeho společníkům nevyplatí. Piloti ze stroje vyskočí na padácích, když předtím vypustili z letadla všechno palivo. Hrozí katastrofa v podobě nárazu stroje do okolních hor. Indiana si však poradí. Společně se svými průvodci vyskočí z letadla v gumovém nafukovacím člunu, který je nejenom úspěšně dopraví na zem, ale díky tomu, že dopadne do řeky, je dopraví i do Indie. Indiana by nejraději pokračoval do Dillí a pak domů do Ameriky. Místní vesničané ho však požádají o pomoc v podobě záchrany vesnice. Vyznavači zla z nedalekého paláce ukradli totiž vesnici její kouzelný kámen, který vesničanům poskytoval ochranu a úrodu. Indiana se se svými průvodci do chrámu vypraví a zde brzy zjistí, že se ocitl přímo v hlavním sídle sekty Thuggů. Ti zde nejenom uctívají bohyni smrti Kálí, ale také zde v jakémsi tajném dole hledají poslední kouzelný kámen, který má dát jejich bohyni moc ovládnout celý svět. Indiana se zprvu snaží najít jak kámen nešťastné vesnice, tak zachránit dětské otroky, které Thuggové nutí v dolech rozbíjet kameny a hledat poslední kouzelný kámen. Velmi brzy jsou však Indiana i jeho průvodci Thuggy zajati a ti se z nich snaží udělat oběti své krvelačné bohyni... (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (106)

  • Jediný příslušník sekty Thugů, který jedná historicky přesně, je zabiják, který se v Mahárádžově paláci pokusí Indianu Jonese (Harrison Ford) zavraždit uškrcením. Skuteční Thugové se báli prolévání krve, které podle nich mohlo zapříčinit konec světa, a tak své oběti obvykle škrtili. Celá sekta zanikla právě díky tomu, neboť zajatý člen Britům prozradil vše, když mu pohrozili, že ho jinak rozčtvrtí. (vojtaruzek)
  • V aukci filmových rekvizit si mohli zájemci pořídit některé ikonické kousky, které se ve filmu objevily. Například oblečení jednoho z mahárádžových (Raj Singh) sluhů, který obsluhuje hosty u večeře, se vydražilo za 1 024 amerických dolarů. Ze stejné scény byl nabízen i obří brouk, kterého můžeme vidět ve scéně, kdy se hostům podává honosné jídlo. Tento brouk byl nakonec prodán za 4 480 dolarů. Vínový kostým chrámové stráže Thuggee si nakonec zájemce odnesl za 7 800 dolarů. (Jimmy15)
  • Bič, který používá Indiana Jones (Harrison Ford), se v roce 2018 vydražil za 45 000 liber. (Jimmy15)
  • Film měl premiéru v ČSSR v roce 1989, kde ho navštívilo 1 470 000 diváků. (kritkMd)
  • Spousta diváku se nevšimla, že se ve skutečnosti jedná o prequel k předchozímu filmu Dobyvatelé ztracené archy (1981). Film se odehrává o rok dříve, v roce 1935. Lucas a Spielberg totiž nechtěli, aby padouši byli znovu nacisti. Postava Indiana Jonese (Harrison Ford) tu navíc ještě není poučená a obměkčená událostmi z Dobyvatelů ztracené archy a zpočátku se chová více sobecky a zištně. (tyzmrde)
  • Celosvětová premiéra proběhla 8. května 1984 ve Westwoodu. (Varan)
  • Natáčení probíhalo od 18. dubna do 8. září 1983 na Sri Lance, v Anglii, Číně a USA. (Varan)
  • Ve scéně, kdy má být Willie (Kate Capshaw) obětována, je při otevření dveří do lávové jámy slyšet zvukový efekt zapnutí světelného meče z filmové série Star Wars (od r. 1977), jejíž tvůrce George Lucas byl jedním z výkonných producentů tohoto filmu. Zvukové efekty měl v obou případech na svědomí Ben Burtt. (johnnymay)
  • Ve známé scéně, během níž hlavní postavy u stolu konzumují brouky, hady a opičí mozečky, měla Kate Capshaw (Willie Scott) na sobě extrémně velké náušnice, ze kterých herečku velmi bolely uši. (OndrejKW)
  • Film je všeobecně známý tím, že byl podnětem pro zavedení ratingu PG-13 (silně doporučený doprovod rodičů pro děti mladší 13 let) kvůli násilným scénám. Spielberg se nechal slyšet, že je hrdý na to, že přispěl k vytvoření ratingu PG-13, tedy mezistupně mezi ratingem PG (pro děti s doporučeným doprovodem rodičů) a R (děti mladší 17 let pouze v doprovodu rodičů). Nakonec byl film uveden do kin těsně před oficiálním vytvořením ratingu PG-13, a proto mu byl udělen rating PG. (Honzíno)
  • Scéna, v níž na Indiana Jonese (Harrison Ford) ke konci filmu vyběhnou dva padouši se šavlemi a on s úšklebkem sáhne pro pistoli do pouzdra, které se ukáže být prázdné, odkazuje na známou scénu v Dobyvatelích ztracené archy (1981), v níž Indy znuděně zastřelí podobného padoucha se šavlí. Indyho úšklebek naznačuje, jako by si na tento moment vzpomněl. To ale není možné, jelikož se film ve skutečnosti odehrává rok před Dobyvateli ztracené archy. (SeanBean)
  • Harrison Ford (Indiana Jones) absolvoval většinu akčních scén bez kaskadéra. Během natáčení finální scény vyděsil samotného Spielberga ve chvíli, kdy vběhl na provazový most, aby otestoval jeho pevnost. (Lucasion)
  • Lanový most v závěrečné akční scéně byl speciálně vytvořen pro film přes 100metrovou propast v Kandy na Srí Lance. Jeho konstrukci zajišťovala ocelová lana a na svědomí jej měli britští inženýři. (Xavi6)
  • Scéna, v níž Indy (Harrison Ford) zneškodní dvě stráže a se šavlí se odvážně vrhá kupředu, ale poté se zarazí a začne utíkat na druhou stranu před mnohem větším množstvím stráží, odkazuje na podobnou scénu ve filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977), kde Han Solo (rovněž Harrison Ford) ve Hvězdě smrti stejným způsobem vběhne před skupinu imperiálních vojáků, před kterými se dá posléze na útěk. (Camulator)
  • Honička s důlními vozíky byla zčásti natáčena s modely v miniaturních kulisách pomocí stop motion animace. (bond77)
  • Film vydělal celosvětově 333 miliónů amerických dolarů, což z něj dělá nejméně úspěšný díl série. (Reiniš)
  • Zvuky důlních vozíků pro slavnou honičku byly natočeny na horské dráze v Disneylandu. (DaViD´82)

Související novinky

Seznamte se: paní Jonesová!

Seznamte se: paní Jonesová!

18.03.2007

Pro obdivovatele sofistikované krásy a výjimečného hereckého talentu Cate Blanchett je tu senzační zpráva: držitelka Oscara za Letce právě podepsala smlouvu na účinkování ve čtvrtém Indiana Jonesovi!… (více)

Reklama

Reklama