Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Will a jeho mladší bratr Jacob vyrostli v bídě a utrpení. Když dospěli, zvolili si velmi neobvyklý způsob obživy – stali se z nich odborníci na zaklínadla, čarodějnice, strašidla a jiné stvůry. Navštěvují ponuré vesnice, pečlivě zapisují strašidelné legendy a za úplatu jsou ochotni nestvůry zlikvidovat. Ve skutečnosti však pouze zneužívají pověrčivosti vesničanů, aby z nich vytáhli peníze. Žádné stvůry totiž neexistují, vždy jde o zinscenované představení, které sami připraví.  Zatímco z Jacoba vyrostl učenec s bohatou fantazií, Will upřednostňuje bohémský způsob života. Sice spolu vycházejí, nikdy však nezapomněli na dávný spor. Když byli ještě malí, jejich sestřička vážně onemocněla. Jacob tehdy dostal za úkol prodat krávu, aby měli na lékaře. Jacob ji ale vyměnil za „kouzelné“ fazole. Will Jacobovi jeho naivitu i po patnácti letech neustále připomíná. Bratři netuší, že jejich podvodné kousky byly odhaleny. Francouzský generál Delatombe je nechá sledovat a následně i zatknout. Domnívá se, že Will a Jacob nejsou jedinými podvodníky v oboru, podle něj v okolí praktikují špinavé triky také další šejdíři, kteří mají na svědomí zmizení devíti děvčátek. Delatombe má pro Willa a Jacoba návrh: Pokud se jim podaří odhalit podvodníky a najít zmizelé dívky, budou omilostněni. Bratři nemají na vybranou, pod dohledem Delatombova italského poskoka Cavaldiho vyrážejí do akce. Místní obyvatelé jsou zoufalí. Je jisté, že zlo pochází z nedalekého začarovaného lesa... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (648)

kingik 

všechny recenze uživatele

Bratři Jake a Will Grimmové jsou podvodní vymítači duchů a strašidel, kteří roku 1811 putují Německem a s pomocí několika triků a dvou komediantů, vydělávají na důvěřivosti vesničanů. Jednoho dne narazí na zakletý les, v němž zmizelo už devět dívek, a brzy pochopí, že tentokrát nejde o triky konkurenční bandy podvodníků, ale o skutečná kouzla. S pomocí místní dívky Angeliky zjistí, že les ovládá zakletá zlá královna, která chce získat zpět krásu pomocí krve dvanácti nevinných dívek. A protože Angelika má být jednou z nich, pustí se bratři se zlou královnou do boje. Mix temného hororu a pohádky v režii Terryho Gilliama není dokonalý, ale já s ním neměl větší problémy. Dobrodružství je nabité triky a působivými obrazy, kterým nechybí kouzlo a cit. Matt Damon a zesnulý Heath Ledger jsou ve svých rolích vynikající a nepřehlédnutelnou je i Monica Bellucci v roli královny, ale i výskyt českých herců, jako je Tomáš Hanák nebo Miroslav Táborský, není nezanedbatelný. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný zmatek a bordel. Gilliam nemá vizuální potenciál Burtona a tak si s tímto pohádkovým příběhem absolutně neví rady. Výprava je mizerná a odfláklá. Záběr na rádoby monumentálně se tyčící hrad Kost je spíše k pousmání. Holt Česko je pravděpodobně finančně velmi výhodná lokace k natáčení. Efekty jsou tragické a kulisy jsou tak okatě divadelní, že to snad ani není pravda. Spousta scén je vyloženě trapných, emoce nulové a herečtí představitelé odporně toporní. Kamera je zmatečná a režie bez komentáře. Gilliam neví kudy kam a tak dělá jeden nesmyslný tah za druhým. Ve finálním zúčtování je tak Kletba bratří Grimmů jeden velký, zmatený, naprosto nesourodý a nudný bordel. Lidově řečeno: "sračka jak noha". ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

I přes pěkně zpracované vizuální zpodobnění velmi průměrný film. Terry Gilliam tentokráte zůstal svému jménu hodně dlužen. Jeho imaginaci se zde nepodařilo stvořit svět, který by diváka fascinoval a navozoval řadu dalších otázek. Příběh je sice pěkně zfilmovaný, ale chybí mu ta příslovečná Gilliamovská umanutost poukázat na cosi, co znepokojuje jeho i naše podvědomí. Vydat se na nebezpečnou pouť třeba do míst, kam byl schopen svého Fauna dovést Guillermo del Toro. Terry Gilliam spíše přešlapuje na místě a neví, kterým směrem vykročit. Hodně zaráží i žánrová neukotvenost snímku - na pohádku je to až příliš hororové, na horor zase příliš pohádkové. Ale možná již dnešní děti chápou takto drsně ztvárněnou pohádku jako příslovečný standard. Svět se mění a s ním i jeho filmová podoba. Bohužel... Podobné filmy: Faunův Labyrint, Hvězdný prach, Beowulf, Hellboy 2: Zlatá armáda, Hellboy ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Kdyby ten les nebyl tak strašně umělý a studiový a ten vlk vyloženě směšný, hodnotila bych i líp. Velmi zvláštní spojení pohádky a reálného příběhu, ty zlé postavy jsou naprosto přesvědčivě nechutné, velmi pěkný je perníkový mužíček a z toho lesa, i když je tak hrozně studiový, jde přece jen dost hrůza. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Jsem asi úchyl, ale neurazil mě, přestože mám za sebou (kdysi) dost seminářů o pohádkách a mytologii, Grimmy jsem pochopitelně četl i v neupravené staré němčině, vyznám se v souvislostech, mám rád starší Gilliamovy kousky a tak. S tímhle režisér asi nemohl ve velké mašinerii nic moc dělat, a přesto se mu povedlo solidně potměšilé dílko.... I když mi přijde, že se mohl trochu krotit, vyhodit Pryce, Stormarea i Headey a vést vše trochu komorněji... -- ale přesně to mu nejspíš produkce zatrhla. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (19)

  • Kvůli problémům na place (nedostatek financí a zásahy producentů) si Terry Gilliam "mohl" vybrat půlroční pauzu, během které natočil komorní filmík Krajina přílivu (2005) (imro)
  • Během natáčení si režisér Terry Gilliam našel čas i na návštěvu představení proslaveného divadla Sklep. Tomáš Hanák (otec Angeliky) vzpomínal, jak "přišel po natáčení, unavený, překládal mu dvorní pythoní tlumok Petr Palouš. Hráli jsme samozřejmě The Best Of Sklep. Bavil se, občas zdříml a vyhřezl mu jazyk. O přestávce jsem ho prosil, ať jde, proboha, hned spát, což svatosvatě slíbil! No a po představení s námi ještě poklábosil. Společné foto visí na nejčestnějším místě divadla, u kumbálu se smetáky." (NIRO)

Související novinky

Matt Damon je Marco Polo

Matt Damon je Marco Polo

04.05.2005

Scenárista Kráľovstva nebeského William Monahan sa púšťa do písania scenára k pripravovanému dobrodružnému filmu MARCO POLO, ktorý bude vychádzať z Polovej autobiografickej knihy Travels ("Cesty").… (více)

Reklama

Reklama