Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Firemnímu nováčkovi, tzv. hackerovi - počítačovému pirátovi se při práci s počítačem v jedné významné korporaci povede něco téměř nemožného - nabourá se do databáze bedlivě střeženého podnikového superpočítače. Přitom náhodně objevuje výborně promyšlenou machinaci, která může vést až k vážnému ohrožení životního prostředí. FBI je mu v patách, ale jeho hlavním nepřítelem je duševně nemocný superprogramátor. Stvořen k zločinu nedává nic v sázku. Mladý pirát a jeho přátelé zahajují bitvu v počítačovém prostoru - za svoji záchranu a odvrácení světové katastrofy... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

Aelita 

všechny recenze uživatele

Jak to říká Shadwell: Yeah Yeah Yeahs ! Mým zločinem je zvědavost. Žádné dobro a zlo není, je jen zábava a nuda. Jo, cítím se trochu jako Bůh - řekl satelit na orbitě. Ne, já se cítím jako Bůh - řekl internet. Ne, já se cítím jako Bůh - řekl Bůh. Ne, já se cítím jako Bůh - řeklo si Já, protože nebyl nikdo, kdo by vůbec byl. A Já také není - řeklo si Já a zapnulo si telku. Hackeři, piráti a anarchisti všech zemí, spojte se! Hranice jsou jen dočasné a relativní a kulturní a intelektuální informace patří všem a nikomu. Hraj s nejlepšími, umři jako poslední. ___ Duch 90´ jak na dlani a operating system shell jako Grid v Tronu. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Už když byl malý, tak se Dade Murphy (Johnny Lee Miller) zabýval hackováním počítačů - ale tenkrát byl dopaden a odsouzen k zákazu přibližování se k jakýmkoliv počítačům až do osmnácti let. I nyní si dává velký pozor, a jediným serverem kam se probíjí je místní kabelovka. Jenže nemůže tušit, že jeden z jeho přátel se dostane do serveru velké nadnárodní společnosti, a objeví zde spiknutí šéfa bezpečnosti, nebezpečného Eugena Belforad (Fisher Stevens). A tomu útoky mladých hackerů přicházejí právě vhod, protože na ně může hodit všechnu svoji nezákonnou činnost - jenže když se hackeři celé planety spojí, nic proti nim nezmůže ... Na film je třeba se dívat s hodně hodně velkým nadhledem (zvlášť pokud o problematice něco víte), protože vlastní hackování se zde skládá (kromě ježdění na kolečkových bruslích) v prolétání serverů ve stylu Descentu a nejzabezpečenější server ze všech je chráněn superheslem "god". Taky mě dostávaly přezdívky "hrdinů" - zvlášť v českém dabingu naprosto dokonalé ("Tak ty jsi Kyselina? A ty Bod mrazu?"). Takže víceméně jediné, proč si film člověk zapamatuje je první větší role Angeliny Jolie (a mimochodem vypadá hrozně) a naprosto šílená role Matthewa Lillarda... ()

Reklama

fixaman 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl film hodnotit jen na základě vizuálu a příběhu, nejspíš by dostal tak maximálně dvě hvězdičky.. Zobrazení hackerů je zde opravdu úsměvné, avšak s ohledem na dobu, kdy snímek vznikal, musí brát běžný smrtelník toto s patřičným nadhledem.. Hvězdičku navíc však dávám za moji oblíbenou Angelinu Jolie a čtvrtou za naprosto výborný výběr hudby.. Prodigy, Stereo MCs, Alanis Morissette.. Prostě pohodička :)) ()

JohnCZ odpad!

všechny recenze uživatele

Sice jsem jakože asi úplně nečekal, že v 90. letech vznikne alespoň trochu reálný film o hackerech, ale toto je teda moc. Podivná asi-jakože cool cyberpunková stylizace, extravagantní kostýmy a hlavně nepochopení základních principů, co hackování vlastně obnáší. Místo příkazové řádky běhají hackerům po obrazovce jakési datové dálnice, různé spořiče a jakési basic matematické vzorce (just why?). Hackeři bušej do klávesnice jak pominutí, dělaj u toho cringe grimasy, ale obrazovka na jejich činy nereaguje a to ani nějak zdánlivě. Scénář taky nestojí za nic a hlavně je to celé zoufalá nuda, protože to není ani akční, ani napínavé, ale především děsně slaboduché. 90's filmy se musí brát často s rezervou a o to víc, když se týkají nějakých tehdy moderních technologií, kterým nikdo pořádně nerozuměl a tehdejší boomeři-filmaři už vůbec ne, ale tohle je dnešním okem teda už naprosto nesledovatelný dobový relikt. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Existujou horší věci než smrt. Můžu je zařídit." To bývaly časy, kdy si hackeři vystačili s magneťákem a disketou 3.5" s neuvěřitelnou kapacitou 1.44 MB. Ty doby si dobře pamatuju, takže nebudu k tomuto snímku zdaleka tak kritický, jako současní hackeři. Mě totiž celkem bavilo, že se tady nenápadně šťouchlo do Velkého bratra, támhle zase do korporací, přimíchalo se trochu ropy do oceánu a zazněla přitom nejedna sexuální hláška. Ve finále to sice žádný zázrak nebyl, ale bylo to svižné, bylo komu fandit, úvodní soud s dítětem mě rozsekal a pobavila mě i agentská hláška o tom, že podezřelý má od maminky zaracha. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (10)

  • Scenárista filmu, režisér a někteří herci navštívili setkání The New York City 2600 Meeting new-yorkské společnosti hackerů, kde pozorovali reálné hackery a mluvili s nimi. (Aelita)
  • Angelina Jolie a Johny Lee Miller se vzali těsně před natáčením tohoto filmu, po čtyřech letech se rozvedli. (Pumiiix)
  • Školní scény se natáčely na střední škole Stuyvesant v New Yorku, zbytek pak v jejím okolí ve čtvrti Tribeca na Manhattanu. (Terva)

Reklama

Reklama