Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prostý kovář Balian potká svého otce, kterého ani nezná, a ten mu nabídne, aby s ním jel do Jeruzaléma. Balian sice nejdřív nechce, ale pak zabije kněze, který odmítá dopřát klid duši jeho ženy, která spáchala sebevraždu. Rozhodne se tedy následovat svého otce do Jeruzaléma, aby smyl hříchy své i své ženy... Balianův otec umírá, ještě předtím ale pasuje svého syna na rytíře a žádá po něm, aby byl čestný. Balian má brzy příležitost vyzkoušet svou čest. Stávající král Jeruzaléma umírá a chce, aby mu dál vládl rozumný člověk. A takového vidí právě v Balianovi a nabízí mu ruku své sestry, ve které našel zalíbení. Jenže za cenu smrti jejího manžela, což nemůže čestný muž dopustit. Netrvá dlouho a neutuchající rozepře mezi muslimy a křesťany vyústí ve válku o Jeruzalém... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 192)

Nevka 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí se přestávám divit hodnocení. Ridley má totiž v rukou dost pochybný scénář. I když jsem viděl režisérskou verzi, tak musím říct, že Království by více slušela minimálně 6 hodin dlouhá trilogie (nebál bych se ani delší stopáže). Jasně. Určitě by byla divácky méně přístupná, protože už takhle si někteří stěžovali, že je to nuda. Ale tento opus by si to rozhodně zasloužil. Protože v této formě je maximálně poloviční. Postavy nemají moc prostoru a příběh uhání jako zběsilý. Výsledek je potom zkratkovitý, nepřehledný a místy dost zmatený. Člověk se pak nemůže zbavit pocitu, že to někdo "odfláknul". A přitom samotná ideologie a myšlenka filmu je naprosto skvělá. Souhlasím však s názorem, že tohle je z mnoha ohledů prostě zklamáním... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nevím přesně, čím to, ale jak v případě Království nebeského, tak staršího Scottova Gladiátora mi přišly tyhle chlapské monumentální příběhy zajímavější až po několikerém zhlédnutí. Sám Ridley Scott před lety odstartoval vlnu zájmu o historické velkofilmy, následoval například dramaturgicky nezvládnutý Alexander, podivně pokulhávající Troja, bez autorského vkladu, bez krve a na efekt natočený Král Artuš. K žánru se sám vrátil vyprávěním o tom, jak drsně to asi vypadalo v časech křížových výprav. V časech moru a chudoby. Do svého vlastního boje tu vstupuje venkovský kovář, který se až pohádkově rychle a dobře naučí bojovat s mečem a koordinovat drsné střety vojsk. Orlando Bloom není špatný, ale jeho postava je vnitřně statická, ostatní ho o třídu přehrávají. Výprava je skvostná, všechna ta bitevní aranžmá se musí líbit. Scott je tu svým pánem, své vizuální představy dokonale interpretuje, nechybí mu myšlenka i napětí. Velkolepý dospělý historický kus. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Hrozne, hrozne klišovitá, ale zároveň veľkolepá "historická" freska, na ktorú sa dobre pozerá, ale kde presne viete, čo ako dopadne. Mladý Orlando nemal potenciál uniesť celý film, ale to si tvorcovia uvedomili asi až s krížkom po funuse (alebo vôbec). Ešte šťastie, že mu sekundovali oveľa charizmatickejší herci, najmä uhrančivý Ghassan Massoud, melancholický Liam Neeson, triezvo realistický Jeremy Irons alebo Marton Csokas, užívajúci si dokonale slizkú rolu najhoršej svine v príbehu. Zapôsobil aj hlas Edwarda Nortona, tak silne pripomínajúci "pacienta" Ralpha Fiennesa... Za Evu Green by som nedala ani fajku dymu. Jej postava je nevýrazná, ambivalentná a veľmi nepravdepodobná. Výsledok - za slabiny by si Kráľovstvo zaslúžilo 2*, ale za bombastické bojové scény a niektoré herecké výkony, aspekty príbehu, vizuálne poňatie scén - aj plný počet. Tak mu dám tie 4, "nech nežerem" ako sa vraví :-) ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Ani si nedovedete představit, jak rád bych byl, kdyby nad tímto komentářem bylo lepší hodnocení. Ale to by se mé hodnocení muselo týkat druhé poloviny filmu, které nelze(až na zbytečných posledních pět minut) skoro vůbec nic vytknout(ta bitva, zejména likvidace jistých věcí, ách). Jenomže to je půlka druhá, během první jsem usínal nudou(a to není jen tak nějaká fráze, ale holý fakt, Cival nechť dosvědčí). Co dodat? Bloom je překvapivě dost v pohodě. Hudba Harryho Gregsona-Williamse bude zaručeně aspirovat na jeden z nejepších OST letošního roku. Jo a muslimové jsou setsakramentský sympaťáci. :-) Ani za tři, ani za čtyři. 7/10 ať nežeru! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Režisérská verze je něco neskutečného! Nemyslel bych si, že mi někdy bude Orlando Bloom sympatický... A ejhle, jeho Balianovi se to podařilo. Velká pochvala všem tvůrcům filmu - od režiséra přes skladatele hudby po kulisáky, kostyméry a chlápky, co na place obstarávali ručníky a studenou vodu. Království nebeské JE na stejné úrovni jako Gladiátor. Vlastně ne, je ještě lepší! Nikdo netočí takové historické filmy, jako Ridley Scott. Paráda, paráda, paráda. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Kráľovstvo nebeské" ma oslovilo predovšetkým svojou témou. Rytierské Rády kresťanských bojovníkov vo Svätej zemi. Dávny a večný spor o mesto Jeruzalem. Veľmi zaujímavé. Samotné spracovanie je tiež vysoko profesionálne, veď pod réžiou je podpísaný Ridley Scott. Lenže nepáčil sa mi ten neprehlianuteľný globálny, popcornový lesk. Fešák Orlando Bloom v hlavnej úlohe a veľkolepé bojové strety početných armád mi nepriniesli nič nové. Je to mierne nadpriemerný, vysokorozpočtový, historický, vojnový film. *** ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Ridley to dokázal! I tak by se dal charakterizovat celý můj komentář k této vynikající podívané. Každý z nás si totiž kladl otázku, zdali to to Scott opravdu dokáže,a vzkřísí historické filmy tak jako před lety. A ano opravdu to opět dokázal. Většina lidí srovnává tento film s Gladiátorem,ale já opravdu nevím,který z nich je lepší. Každý z nich je něčím jedinečný a každý z nich má dobrého hlavního představitele. Pravda, Bloom nesáhá Russelovi ani po kotníky,ale i tak mě jeho výkon velice překvapil(zvlášť když ho srovnám s Trojou). Orlando Bloom ale není jediný kdo zde stojí za zmínku. Je zde také vynikající Edward Norton,solidní Jeremy Irons a půvabná Eva Green. Vynikající jsou i bitevní scény,ve kterých Scott znovu připomíná,v čem je jeho přednost. Každé bitvy jsou zde výborně natočené a připomínají jak Gladiátora,tak Pána Prstenů.Jediné co by se tomuto filmu dalo přece jenom vytknout je malý prostor pro některé postavy a vztahy postav mezi sebou.Málo prostor dostává např. David Thewlis a nebo rozpor mezi Balianem a Lusignanem. Doufám,že se toho dočkáme na prodloužené DVD verzi a mých 5* bude mít ještě silnější význam ()

petero 

všechny recenze uživatele

BLOOM: Konečne som s ním spokojný aspoň v jednom z tých jeho veľkých komerčných filmoch v ktorých mal tú česť hrať. KINGDOM OF HEAVEN: V žiadnom prípade to nieje komerčný film, aspoň v tom pojímaní ako Gladiátor, naozaj je skôr podobný Alexandrovy na ktorom mi najviac vadilo že to bol dobyvateľ a v jeho filme boli len 2 bitky. Tu ma naopak prekvapilo dosť bojových scén, nevynímajúc tej strihnutej, a dobýjanie/bránenie hradu bolo naozaj príjemným potešením po rozprávkových The Two Towers či Return of the King. RÉŽIA: Umiernená, no stále skvelá - Made In Ridley Scott. POSOLSTVO: Bush, mier, veriť sám sebe... HRDINA: Má svoj svet ovplyvňovaný svetom iných. CELKOVÝ DOJEM: 70%. 4* preto, lebo mám rád rytierske filmy, i keď také komornejšie ako A Knights Tale. Pri ňom som sa predsa len lepšie zabavil, ale to je už úplne iný príbeh... ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

To musí mít všechny historické eposy přes dvě hodiny? Je tedy pravda, že u dost snímků mi tento fakt nevadí, ale musí se na plátně něco dít! Skvělá stylizace, záběry a exotika mi v tomto případě ke štěstí nestačily a na snímku tak oceňuji hlavně Neesona, dobrého Blooma a ucházející akci. DC version: Přeji jen to nejhorší všem zákeřným producentům, kteří Ridleyho epos nepustili do kin o hodinu delší - o hodinu, který ze snímku rázem dělá úplně jiný film. Nehledě na to, kolik nádherných (nejen vizuálně) scén se v DCčku skrývá... A nevěřil bych, že to někdy řeknu, ale s Bloomem jsem neměl jediný problém, on tou rolí žil. ()

venus 

všechny recenze uživatele

Docela slabé, jediným kladem filmu byla Eva Green, která měla být ve filmu milostnou zápletkou, jež nesmí v žádném velkofilmu chybět. Avšak chemie mezi ní a Bloomem nějak nefungovala! Nebyly vidět žádné city, žádná vášeň, nic! Po této stránce, ale i celkově byl Scottův Gladiátor daleko lepší. Těžko říct, proč je zrovna Orlando Bloom tak často obsazován do velkofilmů? (Pán prstenů, Troja, Piráti z Karibiku) V celém filmu nehnul téměř ani brvou... žádná výraz, nic. Scénář taky pokulhával, začátek je nějaký moc rychlý... hop a z kováře, který je na obrazovce pár minut je najednou rytíř! Navíc závěr nebyl vůbec dotažený do konce, nelíbil se mi. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

60% - Tuctová hudba (jež na svůj nulový potenciál upozornila již při "předehře", kterou prostě neutáhla), nefungující vztah dialogů vůči ději, věčné opakování téhož, předvídatelnost, střihové z nouze ctnosti, nešťastný poměr ve výrazovosti herců. Toť negativa, která jsem při tříhodinové minutáži vnímal příliš dlouho a díky nimž jsem byl z tohoto Scottova opusu značně zklamán. Naštěstí to bylo barevné, dobře se na to koukalo, občas tam něco hořelo a největší přidaná hodnota filmu je stále aktuální téma bojů o "Svatou zemi" a řečnické otázky ohledně zájmů na věčném konfliktu v ní. Zajímavostí je také Orlando Bloom. Byl se svou ústřední postavou stejně nevýrazný jako Christian Bale ve... většině svých filmů (ďábelský smích). Nepodařilo se mu prosadit se přes hvězdně obsazené vedlejší postavy, a možná také proto jsem měl z celého filmu pocit jako u počítačové hry, kde ovládáte bezduchou postavu a kolem vás se dějí věci, jež někdo jiný naskriptoval a ostatní naprogramovaní účastníci příběhu se vám zdají opravdovější než vy sami. Výborný film, pokud jste nemocní a potřebujete se pořádně vypotit (je to dlouhé, epické a intelektuálně nenáročné). Touhu vidět ho znovu ve mně ale nevyvolal. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Najlepší príklad toho, prečo majú režisérske verzie zmysel. Z nadpriemerného spektáklu sa okamžite po úprave stalo majstrovské dielo a suverénne najlepší novodobý historický film. Ridley Scott po testovacích projekciách (ne)pochopiteľne zazmätkoval a skrátil pôvodnú verziu takmer o 50 minút. Kráľovstvo nebeské v amerických kinách obrovsky prepadlo, kritiky takisto neboli najpriaznivejšie a tržby musel zachraňovať zvyšok sveta. Po veľmi úspešnom uvedení na DVD padlo rozhodnutie vystrihnutý materiál do filmu vrátiť. A bol to správny ťah. Paradoxom je, že aj napriek dlhšej stopáži film pôsobí kratšie. Koktavé rozprávanie plné nelogickostí vystriedalo sústredené tempo dávajúce viac priestoru postavám aj atmosfére. Dejové zákruty a jednatie hrdinov vyplýva z príbehu a nie z náhody. Navyše celá nová línia s mladým nástupcom trónu patrí k tomu najemotívnejšiemu, čo Scott vo svojej filmografii ponúkol. A čo je najdôležitejšie, po úpravách je film ako celok uzavretejší, pôsobivejší a diváckejší. Povinnosť pre každého fanúšika kinematografie a jedna z najlepších prác tohto vizuálneho mága. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Říkám to pořád a řeknu to zase, o takovém vizuálu jakým vládne Ridley Scott si může 99% režisérů nechat jen zdát. Když vidím scény ve kterých začne poletovat sníh anebo začnou vlát vlajky, tak mě to dokáže přivézt do transu. Království nebeské je dle mých soudů značně rozporuplný film, který spousta lidí prakticky nepochopila a neměla žádnou odvahu si k němu najít cestu. Proto to značně rozdílné hodnocení tady na csfd, kdy někteří tento film zbožňují (včetně mé maličkosti) a jiní film nenávidí. Bez jakéhokoliv mučení přiznávám že miluju tyto historické eposy když se na režisérské stoličce zjevuje pan Scott. Pokud jde o často poplivaného Orlanda Blooma tak nepatřím mezi jeho fanoušky, tady ovšem rolí žil a maximálně mi vyhovuje. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tak napoprvé jsme to s přítelem nedali - po dvaceti minutách vypnuto z důvodu nudy a dřevitého Orlanda, ze kterého se po 10 minutách výcviku stává superbojovník. Ovšem kamarádka později tvrdila, že se jí to líbilo, tak jsem filmu dala šanci a jednoho večera se na něj podívala znovu... a ejhle! Po čase mě to opravdu chytlo:-). Tenhle komentář píšu po cca 2-3 letech po shlédnutí a musím přiznat, že mi z "Království nebeského" moc detailů v paměti nezůstalo, jen ten převážně kladný dojem:-). 72% a někdy si tuhle podívanou možná zopakuju. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

nějaké nedostatky: a) Když se Bailan pokouší shodit pár Arabů, kteří dávají na Jeruzalemskou věž svoji zástavu, tak ho jeden z Arabú sekne po ruce, kolmo na ni. Ale když se jde Bailan ošetřit po bitce, tak jeho rána je podélná s jeho rukou, nikoliv kolmá na ni, jako bylo seknutí. b) Když Balian mluví se starým králem Jeruzaléma, tak je králi vidět zpod masky nemocí zdeformované bílé oko.V dalších záběrech je oko normální a hnědé. c) Král vrazí rudovlasému banditovi dýku do krku. Krev nestříká z rány, ale odněkud zpod límce. A ještě se potom otočí a drží dlouhý meč celý od krve. Ten ale vůbec nepoužil. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Na přelomu let 2004 a 2005 se s historickými filmy roztrhl pytel a my jsme na ně v rámci školní výuky chodili do kina. Ať už se jednalo o Troju, Alexandera Velikého nebo právě Království nebeské vždy to dopadlo celkem podobně. Všechny tyto filmy byly přijaty kladně, ikdyž s nikterak velkým úžasem. Mě se asi nejvíce líbila Troja, ale i další dva zmiňované filmy nezůstaly příliš pozadu. Království nebeské je vydařený historický film z dob křížových výprav. Vypráví příběh o jednom takovém tažení do Svaté země a co všechno s tím souviselo. Boje jsou zvládnuty na jedničku. Aby ne, když je režíroval mistr akčních a bojových scén Ridley Scott, jenž svoje umění dokázal ve filmech jako Vetřelec, Gladiátor nebo Černý jestřáb sestřelen. Orlando Bloom se své role zhostil dobře a docela se do filmu hodí. 60% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Zde opravdu nechápu to nízké hodnocení. Možná je to dáno rozdílem mezi kinoverzí a režisérským sestřihem, ale právě delší sestřih považuji za jeden z nejlepších historických filmů. Osobně se mi líbil více, než zde několikrát zmiňovaný Galdiátor a hlavně je to film úplně jiný. Oproti němu má totiž komplikovaný příběh, díky kterému lze, na film celkem komplexně, nahlédnout na politické upořádání v Jeruzalémě té doby, ale také vidět spoustu detailů ze všedního života. V tomto směru je film velice ambiciózní a řekl bych, že svou sdělností očekávání naplňuje. Zatím jsem zmínil pouze obsah, ale je také nutné zmínit úžasnou kameru, protože vše co film popisuje, až je toho hodně, je i bravurně nasnímáno. Každý záběr je technicky precizní ale i epicky působivý. Scottovy film vynikají prací se světlem a s barvami a ani zde tomu není jinak. Malebné záběry z bitev, či ruch v ulicích by klidně mohly díky vyvážené kompozici sloužit jako předlohy pro plátna dávných umělců. Orlando Bloom sice není kdovíjaký herec, ale postava naivního romanticky smýšlejícího rytíře mu padne. Jeho herecké limity se tak stávají předností. Pro mě je film mimořádnou záležitostí a ve své kategorii patří k nejkvalitnějším dílům. I když věřím, že vidět vypáranou kinoverzi, kde chybí úplně chybí tak důležité postavy, jakými je mladý dědic trůnu, asi by mě film tolik nevtáhnul. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Á, fešný Orlando Bloom sa nám celkom pekne vyfarbil. To je snáď jediný film, kde som si jeho herecký ksichtík užívala, doteraz som bola skôr otrávená. .Asi by mal menej rozprávať, preto mi v Kingdom of heaven výnimočne nevadil. Aj keď panujú brutálne názorovo rozporuplné hodnotenia, na mňa táto vojnová dráma pôsobila pompézne a vydarene. Celkom pekné vizuálne dielko od Ridleyho Scotta. ()

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

26.03.2018

Jste fanoušky děsivých příběhů, ze kterých doslova mrazí v zádech? Tak to si na konci března nenechte ujít premiéru nového seriálu The Terror, při jehož natáčení se nechal režisér Ridley Scott… (více)

Posily pro Assassin’s Creed

Posily pro Assassin’s Creed

05.10.2015

Filmový příspěvek do herní série Assassin's Creed, na který dohlédne režisér Justin Kurzel (Macbeth), vypadá čím dál tím lépe. Michael Fassbender si v něm zahraje nového hrdinu Calluma Lynche, který… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama