Reklama

Reklama

První republika

(seriál)
  • angličtina The Manor House (více)
Trailer
Drama / Rodinný / Historický
Česko, (2014–2018), 43 h 46 min (Minutáž: 52–61 min)

Hudba:

David Solař

Hrají:

Ján Koleník, Markéta Plánková, Jiří Vyorálek, Jan Vlasák, Veronika Arichteva, Radek Holub, Viktor Dvořák, Robert Urban, Tomáš Töpfer, Zdena Studenková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(49)

Obsahy(1)

Sága mapující atmosféru první republiky od r. 1918 do r. 1945... V centru dění jsou pestré osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, do Podolí. V této části Prahy jsou zatím jen louky, pár starých továrních komínů a poválečná chudoba. Podnikaví Valentovi však Podolí změní. Ovšem ne sami a ne lehce. V jejich rodině panuje rivalita mezi bratry. Je zde tajemství, které s sebou nese pátrání po staré předválečné vraždě, a postavy prožívají také své osudové lásky. Seriál by měl být příběhem první (a také druhé) republiky, který sice vypráví očima rodiny z vyšších vrstev, tedy třídy, která nejvíce formovala tvář naší republiky a nastavila politické a společenské standardy, ke kterým se dodnes odkazuje, avšak spektrum hlavních i vedlejších postav je velmi pestré. Seriál tak pokryje různé vrstvy společnosti, od elit až po dělnickou a rolnickou třídu. Osudy hrdinů se také budou prolínat s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům některé významné momenty naší historie. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele claudel k tomuto seriálu (2)

První republika (2014) 

První republiku hodnotím velmi pozitivně, ale samozřejmě jako značná část zdejších uživatelů k ní mám i některé výhrady. Nejprve pozitiva. Vystižení dobové atmosféry, kostýmy, výprava, to vše je na jedničku s hvězdičkou. Herecké výkony bez pořadí Koleník, Holub, Vlasák, Vyorálek, Nová, Kříž vynikající. Scénář - detektivní linie velmi povedená, duchařská linie solidní. Já jsem si detektivní linii sám bohužel pokazil nechtěně, jelikož jsem předem znal nedopatřením vraha. I přesto bylo zajímavé sledovat vyšetřování a hlavně dumat nad motivem a okolnostmi vraždy. Teď negativa. Milostná zápletka, ta je jako vystřižená z červené knihovny, telenovely nebo nejposlednějšího braku. Nevím, jestli by to za První republiky takhle mezi jednotlivými hrdiny mohlo dopadnout. Otravné postavy, které mě velmi iritovaly - Studenková, Dvořák, Medvecká. Některé akční sekvence. Celkový dojem převažuje ovšem kladný a těším se na druhou sérii. V současné produkci českých televizí je První republika stále krásně nad průměrem. ()

Série 3 (2018) (S03) 

U První republiky bohužel musím konstatovat sestupnou tendenci, pokud jde o kvalitu. Na rozdíl od první a potažmo i druhé série chybí napětí, nějaký ten zvrat, zajímavá zápletka a chemie mezi postavami. U Jána Koleníka jde vidět, že jeho kariéra stoupá strmě vzhůru a na tenhle seriál už zkrátka neměl čas. Postava Jiřího Vyorálka se nijak nevyvíjí a protekční děti, i když byly některé nahrazeny, jsou tak nesympatické, že mi ze všeho vychází nejlépe Stanislav Majer, který hraje jako z partesu a byť vedlejší, stále je věrohodnou a autentickou postavou starý Valenta v podání Jana Vlasáka. Domnívám se, že by nás měla čekat závěrečná čtvrtá série, jíž se snad tvůrcům podaří důstojné rozloučení... ()

Reklama

Reklama